Euro 2016 va fi al antrenorilor

Euro 2016 va fi al antrenorilor

 

Auzisem mai demult o discutie care mi-a ramas intiparita in minte. Doi oameni in varsta discutau in autobuz. Ca de obicei, tare, sa ii auda toata lumea. Unul dintre ei sustinea ca a muncit la Casa Poporului, ca a pus umarul, la propriu, la construirea acelui edificiu, insa toate laudele s-au dus catre Anca Petrescu. „Pai ce, daca nu eram noi, ea ce facea cu proiectul?” Celalalt, probabil fost intelectual, ii facea semn catre cap: „Ideea conteaza, nu carca. Tu nu aveai ce munci daca nu proiecta ea. Ideea valoreaza mai mult decat punerea ei in aplicare. Ideea: asta a contat si-n trecut, asta va conta si-n viitor”.

Belgia Italia euro 2016

Aceasta discutie mi-a revenit in minte uitandu-ma la 2 meciuri de la Euro 2016: Italia – Belgia si Portugalia – Islanda.

Rezultatele sunt considerate surprizele turneului (laolalta cu Ungaria – Austria 2-0): Italia a invins Belgia cu 2-0, in timp ce Islanda a reusit sa obtina un 1-1 in fata Portugaliei. Ambele rezultate le pun pe seama ANTRENORILOR: in sens pozitiv, Italia si Islanda jucand MULT peste valoarea individuala a jucatorilor, in timp ce Belgia si Portugalia sunt doar o insiruire de jucatori valorosi, care, momentan, nu formeaza o echipa.

In primul dintre meciuri, antrenorul Belgiei, Wilmots, a reusit uluitoarea performanta sa ia, in mod constant, cele mai proaste decizii. De fiecare data decizia luata a fost cea mai proasta, iar noua decizie luata s-a dovedit a fi SI mai neinspirata:

  • L-a titularizat pe Lukaku, desi el e jucator de lovituri de cap, deci pentru momentele de asalt, cand vin centrari multe. La inceput, cand se dorea un joc pe contre, Origi ar fi fost mult mai nimerit.
  • L-a scos pe Lukaku si l-a introdus pe Origi fix cand Belgia era nevoita sa atace si, ati ghicit, sa trimita o ploaie de centrari in careul italian.
  • A introdus 3 jucatori de atac, insa in fata, in gura portii, a avut de fiecare data UN SINGUR jucator.
  • A scos un fundasi pentru a introduce un mijlocas, ajungand sa joace pe final cu 3 fundasi (desi Belgia nu a mai jucat de mult timp cu 3 fundasi).
  • Pe final, tactica era un 3-6-1 pe care nu prea il vezi pe terenurile de fotbal. Jucatorii se calcau pe picioare la marginea careului, toti trebuiau sa faca acelasi lucru: sa paseze ori sa centreze catre UNICUL varf de atac. Cand in sfarsit cineva izbutea o centrare in careu, acolo fie nu era nimeni, fie Origi se dovedea a nu fi persoana potrivita. Lukaku privea meciul de pe banca.

Conte a dovedit, de partea cealalta, ca este printre cei mai buni antrenori de la acest turneu final. A mers pe scheletul apararii lui Juventus (unde a si antrenat), a mers pe mana unui Candreva sclipitor si a reusit sa gaseasca cei mai in forma 2 atacanti de gura portii.

In partea cealalta, Portugalia a aratat din nou o echipa haotica. Jucatorii schimbau posturile intre ei, insa nu pareau s-o faca pentru ca asa fusese gandita partitura. Ronaldo a fost varf de gura portii, extrema stanga, extrema dreapta, al doilea varf. Mai lipsea sa fie fundas si portar. La final a avut doua lovituri libere pe care le-a batut de fiecare data in zid. Parea coplesit de miza si foarte-foarte obosit.

Portugalia Islanda euro 2016

De cealalta parte Islanda a jucat bine la 0-0, are meritul de a nu fi cazut psihic dupa golul primit si are apoi marele merit de a fi reusit sa apere acel 1-1. Iar aparatul acelui 0-0 nu s-a facut cu jucatori tavalindu-se pe jos, nu s-a facut cu mingi in coltul terenului, ci s-a facut cu un mare spirit de fair-play. Mingile erau respinse deseori la intamplare, dar tineti minte: Islanda e cea mai mica tara participanta la Euro 2016 si, mai ales, NU are toti jucatorii profesionisti. Mai are si chelneri, bucatari si alte meserii altfel onorabile.

Si tocmai aici e cheia: un antrenor strain, suedez, conlucrand cu un autohton, au reusit sa schimbe mentalitatea jucatorilor islandezi, ducandu-i pentru prima oara la turneul final. Si ca sa vedeti ca nimic nu e intamplator, fotbalul din Islanda este gandit pe termen lung, avand rezultate nu doar la seniori, ci si la tineret. Ca sa nu mai spun ca la seniori calificarea a venit dupa ce campania trecuta Islanda a pierdut la baraj, iar acum a CASTIGAT o grupa din care au facut parte Turcia, Cehia si Olanda. Adica MULT mai dificila decat cea a noastra.

Ca sa revin la comparatia initiala, arhitectul este antrenorul, desi strategia, si mai generala, este trasata de sus, de la federatie. Totusi, spre deosebire de muncitori, jucatorii sunt mai avantajati, fiind in lumina reflectoarelor.

De fapt, comparatia corecta este cea cinematografica: jucatorii sunt actorii, antrenorul este regizorul, insa pe langa regizor si actori mai exista scenaristi, producatori, cameramani si sute de alti oameni.  Un film cu adevarat bun iese atunci cand REGIZORUL si SCENARISTUL au o idee geniala si gasesc actorii potriviti pentru ea.

Ce se intampla in cazul Portugaliei si Belgiei? Simplu: sunt niste filme cu distributie buna, regizate, insa, infect. Iar scenariul este scris pe genunchi. Iar vedeta, Ronaldo, este mutata periodic dintr-un rol intr-altul, poate-poate unul dintre roluri i s-o potrivi. Ca deh, el vinde biletele.

Antonio Conte Italia

Ca un pronostic, desi nu-s atat de priceput la asa ceva, Euro 2016 va fi al antrenorilor. Momentan Portugalia si Belgia sunt trase in jos de pe banca, Franta inca se incalzeste, Spania pare obosita, iar Germania joaca la fel ca-ntotdeauna. Italia, insa, joaca la 200% din capacitate datorita omului genial de pe banca. Din acest motiv, Italia este mai favorita la castigarea Euro 2016 decat Portugalia si Belgia LA UN LOC! Salutari EUROPENE tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !