Eu cu mine , tu cu tine …

Salutare din nou,

V-ati gandit vreodata cat de mult cunoasteti pe cei din jur? E adevarat, unii oameni sunt usor de citit (pe romaneste: se exteriorizeaza foarte usor). Altii sunt foarte ascunsi: fiecare vorba a lor inseamna altceva.

Unii sunt mai avantajati prin prisma meseriei: un avocat ori un actor va fi capabil sa se deghizeze mult mai bine decat un … doctor. Ori un mecanic. Desi uneori si mecanicii sunt caracterizati de multa falsitate. De asemenea, un psiholog, datorita meseriei lui, va detecta mult mai usor mincinosii. Desi in multe situatii si el se poate insela …

Totusi, e gresit sa plecam de la premisa ca oamenii vor sa se deghizeze? Ca oamenii isi propun sa fie falsi? Fraza aceasta este falsa doar pe jumatate. Sau ma rog, este adevarata doar pe jumatate. Un om IN MOD SIGUR va fi pus in situatia de a minti, de a se „deghiza”, macar o data in viata. Recent am vazut o emisiune inregistrata cu unul din cei mai mari actori din istoria Romaniei: Dem Radulescu. Si a povestit el cum a intarziat la primul spectacol si daca nu mintea era dat afara. Este de condamnat? Unii ultra-religiosi (ori filosofi) ar considera ca si-a cladit cariera pe o minciuna. Si ca este de condamnat, moral si nu numai.

Vom sti vreodata ce gandeste cu adevarat un om? NU! Si nici nu e bine sa stim! Uneori stim ca e o minciuna, dar trecem cu vederea. Ori e o minciuna mult prea bine spusa, ori, Dumnezeule, nu avem nicio dovada ca ala a mintit. EL te minte in fata, iar tu taci si inghiti. Cum ar zice avocatii: adevarul este doar cel pe care-l poti dovedi.

Oameni singuri cu mintea lor nu prea MAI exista. Era un profesor de-al meu de la socio care critica pe cei care asculta in mijloacele de transport la casti. Cica acei oameni refuza sa fie singuri cu ei. Le-ar fi teama. Culmea, eu fac parte din aceasta categorie . Nu stiu daca e vorba de frica, dar in ratb nu simt ca as fi singur cu mine. Adica vad lumea din jur si imi dau seama ca nu-s singur. Asa ca acele ganduri, acel dialog cu mine, dispare. Sau se diminueaza considerabil.

Putem citi gandurile oamenilor, macar partial? Teoretic da. EI ne permit, involuntar, sa facem asta. Putem exersa minciuna (politicienii o numesc pompos carisma ; una din tehnici e sa-i spui politicianului ca chestia aia e adevarata, si o va prezenta drept adevarul absolut).

Ce este de facut? Pai nimic. Oricat ne-am stradui, nu vom putea detecta minciuna de fiecare data. Uneori, neavand dovezi, trebuie sa acceptam minciuna ca adevar (daca un om te minte, dar interesul tau e sa nu fii certat cu el, si bonus nici nu ai dovezi ca team mintit, ce e de facut?). Minciuna e un adevar. Cat de trist…

Articolul e participant la BLOG POWER 30!

Tema pentru săptămâna următoare, propusă de Tibi este:

Monologul interior: oricât de mult am analiza oamenii, nu vom ști niciodată cu adevarat ce gândesc ei.
Ce fac oamenii când sunt singuri în mintea lor?
Putem citi gândurile oamenilor sau doar ne permit ei să le intuim?
Oamenii se luptă cu viața sau doar cu sinea lor?

Salutari … SINCERE tuturor!

articolele inscrise sunt:

1. Dialog cu gândul
2. Esti sigur de ceea ce vezi?
3. Vocea Constiintei
4. Unui strain
5. Nu ma inteleg nici eu
6. În mintea omului
7. Eu cu mine , tu cu tine …
8. Post-it pentru oglinda.
9. In goana lumii mele

Comments

comments

10 thoughts on “Eu cu mine , tu cu tine …

 1. Pingback: În goana lumii mele « irealia
 2. Pingback: Esti sigur de ceea ce vezi? | Balantza
 3. Pingback: Blog Power 30! Vot. | MWB
 4. Pingback: Blog Power 31. | MWB
 5. „nu vom putea detecta minciuna de fiecare data. Uneori, neavand dovezi, trebuie sa acceptam minciuna ca adevar”
  –––––
  minciuna va fi acceptata ca adevar doar de cei care iubesc minciuna. dar ptr cei care n-o suporta, chiar daca din start nu li s-a parut a fi o minciuna, mai de vreme sau mai tarziu minciuna isi da singura peste bot. minciuna n-are viata lunga deoarece nu poate sa stea prea mult la suprafata fara sa se dea singura de gol.
  cand n-ai inca dovezi, aseteapta ca nu va dura mult pana vor aparea. planeta terra e lumea minciunilor asa ca pe aceasta planeta e greu sa gasesti adevarul, nu minciuna. minciuna ne inconjoara, e atat de prezenta incat n-ai unde sa te ascunzi ca sa n-o inhalezi. practic n-ai unde sa te refugiezi ca sa scapi de ea.

  „Un om IN MOD SIGUR va fi pus in situatia de a minti, de a se “deghiza”, macar o data in viata”
  ––––-
  un om minte, se deghizeaza mai tot timpul si nu cel putin odata in viata. cel putin odata in viata a zis si el adevarul, dar nu invers.

 6. atat de multe ai afisat si toutsi atat de putine sunt cugetari mai mult decat interesante si necesare fiecaruia dintre noi ambele forme graviteaza in jurul nostru in fiecare clipa, numai ca uneori le uitam sensul si rostul thanks pt reamintire sincere felicitari pt.blog

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !