Estetica orasului

Estetica orasului

 

In Bucuresti au mai ramas destul de putine zone de case cu curte. Daca mai ramaneau comunistii la putere probabil aceste zone ar fi fost si mai putine. Iar cand zic IN BUCURESTI ma refer la zona capitalei, nu la zonele limitrofe, asimilate capitalei, gen Pipera ori Popesti-Leordeni.

Din punctul de vedere al confortului, o vila IN BUCURESTI (eventual in zone de lux, gen Primaverii, ori mai putin de lux, dar aproape centrale) este aproape ideala. Combina avantajele statului la curte cu avantajele vietii de oras. Totusi, confortul tau personal nu trebuie sa ii afecteze pe cei din jur. Si aici vine problema. Voi semnala una dintre ele.

O vie discutie s-a aprins, acum si mai demult, legata de estetica orasului. Strict legata de case, exista 2 perspective:

1. Trebuie sa fie toate la fel, de departe sa para un oras ori un cartier pestrit. Iar aici partea cea mai trista este legata de garduri. Unul are gardul de 1 metru, altul il are de 2 metri, altul il are de 3 metri. Scara magarului este perfecta. De asemenea, unii vor gard din fier forjat, altii vor gard din beton. Cel din fier forjat ar fi cel „traditional”, insa betonul are succes in aceasta perioada.

2. Totusi, ce s-ar intampla daca prin garduri s-ar vedea tot? Am vedea oamenii in toata intimitatea lor. Unii spun ca, dimpotriva, ar fi mult mai rau asa. Nu toti oamenii au rusine, unii considera ca in curtea lor fac ce vor, se comporta cum vor. Vedem, oricum, oameni dezbracati la parterul blocurilor. Nu trebuie sa avem binoclu ori cine stie ce telescop. Se vede din strada, cu ochiul liber. De asemenea, se vede si dezordinea, uneori cronica, din casa unora. Cum s-ar vedea si dezordinea din curtile unora.

Care este solutia? Una de compromis as zice: garduri inalte, insa uniforme. Toate cu aceeasi inaltime si de aceeasi culoare. Macar in oras sa avem cartiere estetice si civilizate. La marginea orasului putem accepta mai usor un cartier pestrit.

Estetica orasului ar trebui, per total, sa ne intereseze si pe noi. Noi putand fi DIRECT implicati, avand o casa ori o cladire de birouri, dar si indirect, fiind simpli cetateni care se plimba prin acel cartier. Salutari ESTETICE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “Estetica orasului

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !