Elon Musk a cumparat Twitter si nimeni nu stie de ce!

Elon Musk a cumparat Twitter

Elon Musk a cumparat Twitter – iata stirea care inca suscita interes. Se vorbea despre asta inca dinainte sa se oficializeze. Era o stire asteptata si pregatita, ca sa zic asa.

Discutiile sunt diverse, aparent fara legatura intre ele: unii se intreaba DE CE Elon Musk a cumparat Twitter, altii se intreaba daca pretul este corect, in timp ce altii vor sa ghiceasca, sa pronosticheze, viitorul companiei.

Aparent, discutia este cam aceeasi, insa depinde la ce ne raportam: trecut, prezent si viitor. Ca sa putem prezice viitorul trebuie sa cunoastem prezentul, iar ca sa cunoastem prezentul trebuie sa stim trecutul. Sa invatam istoria si nu doar cea din scoala.

Din pacate, trecutul nu este usor de aflat. DE CE Elon Musk a cumparat Twitter nu stie nimeni. Paradoxul este ca indiferent de deciziile si declaratiile sale ulterioare, raspunsul exact la intrebare nu il putem afla.

Daca peste 1 an el va vinde Twitter la un pret mai mare se va spune ca acesta a fost scopul initial: sa faca profit. Chiar daca este posibil ca scopul sau initial sa fi fost altul, iar vanzarea sa fi fost pur si simplu o oportunitate: a primit o oferta prea buna.

Valoarea companiei, daca ne referim la ea, s-ar putea sa creasca prin simplul fapt ca se vorbeste de ea. Vorbim despre Twitter, ceea ce fac si eu acum, prin acest articol, deci compania este relevanta. Multi s-ar putea sa inceapa ori sa reinceapa sa posteze acolo. Multi s-ar putea sa se opreasca din a cauta retele, Parler, MeWE fiind optiuni proaste din N motive. Twitter s-ar putea sa fie refugiul corect.

Evident ca cei situati de cealalta parte a baricadei se intreaba cum poate fi monetizata aceasta retea. O considera o retea limitata, care oricum nu putea creste mai mult, nici ca utilizatori, nici ca business.

Legat de cenzura, nu este clar ce solutie va adopta Elon Musk: s-ar putea ca multi advertiseri sa refuze sa finanteze o retea unde trollii isi fac de cap. In fond, masurile luate de Facebook au fost, pana la un punct, cerute de piata. Nu de utilizatorii persoane fizice, ci de firme.

Acum, este timpul sa ne intrebam in ce masura Twitter poate coexista cu Facebook. Facebook are un intreg metavers, cu Instagram si Whatsapp, pe care intr-un viitor  nu prea indepartat le va integra (macar chatul va fi unul comun). Twitter este singur, nu are nimic de care sa se lege. Inca.

Experienta vizavi de Netflix ne arata ca nu pot exista prea multe platforme. Si nu e vorba doar de bani. Si timpul e limitat ca resursa, nu doar resursele financiare.

Nu exclud nici ca Twitter sa devina raiul libertatii de exprimare, acel colt de internet unde poti spune orice si oricat si unde firmele nu prea intra. Acel loc unde libertatea de exprimare este absoluta. Asa cum cred si eu ca ar trebui sa fie.

Si-ar asuma Elon Musk atatea pierderi? Si-ar asuma o retea bazata exclusiv pe voluntari? Pai eu zic ca da, ca este printre putinii care-si poate asuma asa ceva. Motivele sunt 3 si, paradoxal, pot fi gandite unitar:

  1. Financiar, se poate baza exclusiv pe veniturile Tesla. Ceea ce n-ar fi deloc gresit. Prin Twitter isi face imagine, insa Tesla ii aduce veniturile efective.
  2. Are indeajuns de multi bani incat sa-si faca un moft. Poate omul chiar crede ca 44 de miliarde de dolari reprezinta un nimic. Banii de buzunar pe o luna.
  3. Elon Musk vrea sa candideze la presedintia SUA! Trump este un exemplu pentru multi. De ce n-ar fi si pentru Musk. UPDATE: Exact ca-n cazul lui Arnold, Elon Musk nu poate candida la functia suprema din cauza ca este nascut in Africa de Sud (si nu in SUA).

Legat de punctul 3, va zic schema completa: in 2024 Trump va candida sigur. Biden este un cal mort, s-ar putea sa fie mort la propriu pana atunci, iar vicepresedinta, marea speranta, nu a demonstrat inca nimic. Asa ca, pe moment cel putin, Trump pare favorit in 2024. Caz in care cel mai bine ar fi sa te dai bine pe langa invingator. Asa ca strategia cea mai buna pentru Elon Musk este sa-l sustina pe Trump cu tot ce are, sa spere la o functie in Partidul Republican pentru ca apoi sa candideze in 2028. E tanar, poate astepta chiar mai mult decat atat.

Este un principiu, valabil in special la retelele sociale: cand nu platesti nimic pentru ceva, produsul esti chiar tu. S-ar putea ca pretul platit de Elon Musk, 44 de miliarde, sa fie pentru moftul de a incerca la functia suprema. Habar n-am daca va si reusi.

Ce este interesant, si cu asta inchei, este ca Elon Musk a reusit, printr-o miscare, sa faca ceva pentru care toata lumea vorbeste, fara ca cineva sa-l critice. Despre Mark, despre Bill Gates ori despre Bezos lumea vorbeste deopotriva de bine si de rau. Elon Musk are o imagine exclusiv pozitiva. Imaginea asta costa, doar nu credeti ca e pe gratis.

Poza facuta in fata TNB, inainte de spectacolul Steaua fara nume

Nu va intreb pe voi, ca sigur nu stiti, asa ca pur si simplu constat: Elon Musk a cumparat Twitter si nimeni nu stie de ce. Toata lumea vorbeste, insa nimeni nu are o explicatie logica. Si asta mi se pare cel mai tare lucru din ultimii ani.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !