Eliza Graves
Introducere Eliza Graves
Eliza Graves a fost tipul de film despre care nu stiam prea multe in momentul in care am mers la vizionare. Stiam doar ca este ecranizarea unei povesti de Edgar Allan Poe, pe care insa n-o stiam. Distributia era buna, nume cunoscute, insa nimic care sa iasa cu adevarat in evidenta. Nu aveam, deci, asteptari de niciun fel, voiam sa ma las surprins complet. M-a ajutat si faptul ca trailerul nu zicea mai nimic.
Puncte de interes Eliza Graves
- Ecranizarea unei povesti de Edgar Allan Poe.
- Atmosfera Victoriana a filmului este interesant reliefata.
- Un film cu o casa de nebuni, izolata de restul lumii, nu este o idee noua, dar poate fi inca exploatata.
- O distributie interesanta: Kate Beckinsale, Jim Sturgess, Ben Kingsley, Michael Caine.
- Este interesant cum este vazuta meseria de psiholog. Ar fi trebuit sa-l vada cativa amici psihologi. Unul ca mine poate intelege din acest film faptul ca aceasta meserie este un pic cam inutila, ca ei nu prea pot VINDECA. Ori ca metodele sunt, de multe ori, crude. Ok, filmul are actiunea in trecut, dar cat de mult s-au schimbat metodele in prezent.
- Este tipul de film la care trebuie sa fiti foarte atent la fiecare personaj pentru ca nimeni nu este ceea ce pare. Orice as spune mai mult este spoiler.
Rezumat Eliza Graves
Este extrem de greu sa scriu un rezumat pentru acest film. Daca spun adevarul este spoiler, daca spun ce zic majoritatea este o minciuna. Oficial, tanarul doctor Edward Norton soseste la azilul Stonehearst pentru a invata metodele noi cu care sunt tratati acolo pacientii. Acolo este intampinat de administratorul azilului si de ajutoarele acestuia. Ce se va intampla ulterior, ce va afla acesta si ce veti afla voi, ca spectatori, ramane sa descoperiti. Orice detaliu in plus devine spoiler!
Puncte tari Eliza Graves
- Scenariul este punctul forte al acestui film. Povestea in sine, schimbarile de situatie, finalul, toate sunt excelente. Daca este sa aveti nevoie de motive sa vedeti acest film, scenariul este primul dintre ele.
- Interpretarea actorilor este si ea de top. Aici se disting Jim Sturgess (in rolul tanarului doctor Norton) si Kate Beckinsale (jucand-o foarte bine pe fascinanta Eliza Graves).
- Filmul este dinamic, viu, avand putine momente moarte. Nu stii cand trece timpul, nu te uiti la ceas constant.
- Spuneam de scenariu, insa simt nevoia sa ma repet: este un film extrem de imprevizibil. Trebuie subliniat si evidentiat acest lucru.
- Atmosfera de epoca este bine redata.
Puncte slabe Eliza Graves
- Din punct de vedere stiintific, filmul este extrem de atacabil. Psihologii vor fi extrem de nemultumiti de ceea ce vor vedea. Stiinta lor numita psihologia este pusa intr-o lumina extrem de proasta. Nu voi face spoiler, voi evoca doar scena initiala: se face o demonstratie de tratare a nebuniei. Demonstratia, in sine, mi se pare total absurda: luai un pacient pe care-l faceai de ras, il drogai (ca sa stea linistit), in timp ce el urla ca din gura de sarpe ca nu e nebun. Pacientul era Eliza Graves. Cand doctorul a fost intrebat de ce a spus asta, acesta a raspuns, calm, ca si un criminal sustine ca-i nevinovat. Scena initiala este emblematica, insa mai sunt si altele, pe parcursul filmului. Chiar as fi curios sa vad o analiza a unui psiholog in legatura cu acest film.
- Nu este deloc un film PLACUT. Acei pacienti ai sanatoriului nu sunt chiar cele mai placute fiinte pe care ai vrea sa le vezi. Nu este tipul de film care sa-ti insenineze seara, unii chiar considerandu-l a fi prea dur.
Opinie personala Eliza Graves
Pentru mine Eliza Graves a fost o surpriza extrem de placuta. Povestea mi-a placut super-mult, ea fiind, insa, si extrem de bine jucata. Suspansul este punctul sau forte, nimeni nu cred ca poate anticipa finalul. Nu este un film perfect, nu este un film atat de placut, nu este un film reconfortant, are lipsuri si pe partea, efectiva, de psihologie clinica, insa este un film care-ti pune mintea la contributie. Mie mi-a placut, il recomand, insa trebuie sa stiti ce va asteapta. Eliza Graves este o NEBUNIE DE FILM, in cel mai propriu sens al cuvantului.
Despre Eliza Graves au mai scris: Angela Alexandru, Bogdan Daradan, Ioana Raluca Popescu.
Eliza Graves intra de maine, 14 noiembrie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de InterCom Film. Vizionare placuta si salutari NEBUNESTI tuturor!