Donatii fara comisioane pare ceva banal, subinteles. Cum adica, bancile iau comisioane din donatii online? De ce ar face asta?
Sincer va spun, si eu am fost socat sa aflu asta. Si nu am aflat acest lucru abia acum. Am aflat-o cu ani in urma, sa tot fie vreo 7-8 ani, cand mai aflasem ca unele banci incaseaz comisioane chiar si pentru banii depusi. Cum am aflat? Pai se strangeau bani pentru nu stiu ce catastrofa. Inundatie parca. Oamenii depuneau bani in contul deschis la o banca. Si aflu ulterior ca cei care se ocupau de asta negociasera cu banca respectiva, care abia acceptase sa nu comisioneze fiecare depunere in cont. Avea doar comisionul ei de administrare a contului. Oribil. Dezgustator. Inuman.
Am aflat recent despre Campania BCR numita Bursa Binelui. Principala calitate a acestei burse este aceasta absenta a comisioanelor. Practic, orice fel de campanie de fundraising ori crowdfunding, depinde cum a fost botezata ea, va fi necomisionata. Ceea ce mi se pare cel mai bun lucru pe care-l poate face o banca. E drept, pentru unii poate parea un lucru subinteles, banal, dar se pare ca nu e chiar asa. Nu e pentru toate bancile.
In fiecare an, este organizat Campionatul de Bine. Puteti intra sa vedeti care sunt proiectele finaliste. Puteti dona oricati bani doriti, suma minima fiind 5 lei, bani care se duc, asa cum am zis, cu totii in contul acelei cauze.
Daca sunteti/reprezentati un ONG, puteti sa va inregistrati pe aceasta bursa, sa va inregistrati cauza. Aveti obligativitatea informarii constante a donatorilor. Ei trebuie sa stie in fiecare moment cum sunt cheltuite sumele pe care acestia le-au donat, oricat de mici ar fi ele.
Ca zisesem mai sus despre acel campionat, BCR, banca organizatoare, dubleaza sumele donate primelor 3 ong-uri, pana la un maximum de 5000 de euro. Campionatul viitor incepe la inceputul anului 2019.
Acum, trebuie sa va spun ce puteti face voi, ca persoane fizice. Banuiesc ca cei mai multi cititori sunt persoane fizice, foarte putini (spre deloc) reprezentanti ai unor organizatii. Asadar, PE LANGA donarea de bani, de la 5 lei la maximum 1000 de lei, mai puteti face doua lucruri: promovarea proiectului/proiectelor favorite (si-s o gramada care ar merita, credeti-ma) si, mai ales, activitati de voluntariat pentru proiectul preferat.
Va arat acum 5 proiecte care mi-au atras atentia:
-
Proiectul Monstrii Sacri. Dupa cum imi suna, pare a fi o Alee Online a Celebritatilor. Va avea si o sectiune de viitori Monstri Sacri. Voi urmari cu interes.
-
Proiectul Gala Studentilor Romani din Strainatate. De urmarit. La modul serios, daca as fi antreprenor as face pe dracu-n patru sa fiu prezent la o astfel de gala si sa ma imprietenesc cu acestia tineri. Sa vad ce au de spus, sa vad cum i-as putea convinge sa lucreze pentru mine. Unii dintre ei, in cazul unor domenii tip IT, ar putea lucra pentru mine chiar si de acolo de unde sunt. O idee de pe urma careia am putea beneficia cu totii.
-
Filmul Experimentul Pitesti. Am mai scris despre acest film, voi mai scrie. O cunosc pe regizoare, cunosc cativa actori din distributie. M-as bucura sa-l vad in sfarsit pe ecrane. Este un film necesar. Util.
-
Proiectul Scoala pentru Parinti. Dintotdeauna am pus ca multi parinti au nevoie de cursuri pentru asa ceva. Unii sunt bine intentionati, isi fac bine meseria pe care o au, dar sunt complet nestiutori in ceea ce priveste ideea de parinte. Niste cursuri GRATUITE in acest sens sunt mai mult decat utile.
-
Proiectul Sahul instrument in educatia copiilor. Dac-ar fi dupa mine, as pune sahul ca materie MACAR OPTIONALA in scoli. Daca nu obligatorie. Iar copiii scutiti de efort fizic, din N motive (presupunand ca unii-s scutiti pe bune, ca nu pot pe bune sa faca educatie fizica), ar trebui sa fie obligati sa frecventeze o astfel de materie. Daca fizicul nu si-l antreneaza, macar mintea.
De donat nu am donat nimic. Pana acum. Asta ca sa nu fiu acuzat de ipocrizie, ca tocmai am scris despre ea. Aceste proiecte mi-au atras, insa, atentia la o prima lectura a lor. La o a doua lectura probabil mi-ar sari in ochi SI altele.
Ce e important de mentionat, o chestiune pur personala, subiectiva: pe mine ma atrag mai degraba proiectele pozitive, de preventie ori educationale. Nu ca as avea ceva cu proiectele disperate, de reparare, de vindecare, de ajutorare a celor bolnavi ori oropsiti. Dimpotriva. Doar ca, plecand de la premisa ca lacrimile strang automat mai multi bani, eu VA incurajez sa va indreptati si catre proiectele de preventie, proiectele care vor sa educe, sa construiasca, sa promoveze valori. Ori sa promoveze parti poate nestiute ale istoriei noastre, cum este cazul filmului Experimentul Pitesti. Care, fie vorba-ntre noi, este proiectul meu preferat. Nu doar pentru ca o cunosc pe initiatoare, dar si pentru ca-s cinefil de felul meu 🙂
In final, va mai zic doar atat: Bursa Binelui este prima platforma din Romania de donatii fara comisioane. Si este o chestie valabila pe intreg parcursul anului. Iar BCR are aceasta campanie foarte misto, de care am aflat imediat dupa cealalta campanie misto a lor, Scoala de bani (despre care am scris aici si aici). Doua campanii care ma fac sa ma gandesc foarte bine … cu cine ar trebui sa fac banking in viitor 🙂 Articolul este inscris in competitia Super Blog 2018, un campionat blogosferic … de bine pe care vi-l recomand la fel de calduros.
Prezentul advertorial a fost publicat pe gratis…?
Logic. Cea mai importanta informatie.