Discovery vs RCS – inca niciun castigator

Probabil sunteti familiarizati cu scandalul Discovery vs RCS. Am vrut sa scriu mai demult, dar am zis ca e cazul sa scriu cand se va rezolva conflictul, intr-un fel sau altul. N-a fost cazul, asa ca trebuie sa scriu si eu. Ca de obicei, contra curentului.

Contextul e simplu: firma de Cablu RCS nu a mai reinnoit contractul de difuzare pentru posturile (nu unul, ci mai multe) Discovery, datorita costurilor prea mari. Se vorbea de cateva milioane de euro. De asemenea, nu de mult timp, RCS-ul isi infiintase mai multe posturi proprii, unele chiar pe aceeasi nisa cu DIscovery.

A urmat un intreg schimb de replici intre cele 2. La un moment dat parea ca RCS-ul a dat lovitura de gratie: o sa bagam pachet separat Discovery, pretul il vor stabili ei. Finalul e in coada de peste, Discovery apeland la … CONSILIUL CONCURENTEI!

Reactiile pareau sa fie la unison pro-Discovery. RCS-ul erau considerati niste nenorociti care scot ULTIMUL BASTION AL CULTURII. Bineinteles, scot Discovery, dar pastreaza Taraf tv si Mynele TV, lucru de ne-acceptat in viziunea bloggerilor. De partea DIsocvery sarisera si membrii CNA-ului, dar si multi oameni „normali” din tara asta. Toata lumea pare ca doreste revenirea Discovery in grila de programe a RCS.

Ca sa inchei introducerea, o firma concurenta, UPC (unde sunt si eu abonat), a anuntat ca ofera pe tot parcursul lunii decembrie toate posturile Discovery in pachetul de baza. Asa, de la UPC pentru toti abonatii, fara numar.

Sa vedem totusi cum sta treaba in realitate. Punctual:

1. Se face confuzie intre posturile care emit gratuit (free to air) si cele care emit contra cost. In cazul celei de-a doua categorie, firma de cablu plateste pentru fiecare abonat o suma. Discovery era in a II-a categorie, mynele, taraf, etno, otv, posturile mult hulite, sunt, paradoxal, in prima categorie. Iar conform legii in vigoare (ah, legea asta), e cam obligatoriu sa le ai in grila de programe.

2. A facut cineva vreun studiu al audientelor tv? Sa vada cam cine se mai uita la tv in tarisoara asta? Pe romaneste: batranii stau toata ziua si se uita la tv, si nu prea ajung ei pe discovery ori animal planet. Trist, dar adevarat. Publicul tanar, cel semnatar de petitii online si cel care se revolta pe bloguri, nu prea se uita la tv. Ei scriu despre Discovery, dar de uitat la el mai greu. Mai ales ca acum nu mult timp vedeam pe diverse bloguri lauda ca NU MA MAI UIT LA TV DE MULT TIMP. Uneori sunt aceleasi bloguri care injurau de mama focului rcs-ul.

3. Conform RCS, la Discovery se uitau 1% din abonati. Deci 99% plateau pentru un post la care nu se uitau. E corect dupa unii.

4. Ce-i drept, si aici sunt de acord cu nemultumitii, nu prea e corect ca firma de cablu sa-ti modifice grila de programe, FARA ACORDUL TAU, in timpul duratei contractuale. Ar putea fi stipulate in contract clauze de genul. Tu sa spui ca vrei neaparat posturile X, Y, Z, iar daca firma de cablu, din orice motiv, le scoate din grila, tu sa poti renunta la contract. Dar, repet ce am zis si in scandalul televizarilor din liga 1, problema este ca nu exista lege in acest sens. E o problema.

5. Paradoxal, sunt de acord cu RCS. Si sunt IMPOTRIVA, dar TOTAL IMPOTRIVA, deciziei UPC. Deci UPC-ul, FARA SA MA INTREBE, difuzeaza discovery gratis pe luna decembrie. Costurile probabil sunt aceleasi. Iar la RCS singura problema este, dupa mine, faptul ca n-au scazut pretul abonamentelor. Sa spuna: domne, am scos discovery, acum va putem oferi abonamente cu 5 lei mai ieftine. Daca plateai milioane de euro inainte si aveai abonamente la pretul X, daca acum nu mai platesti acei bani, de ce nu ieftinesti abonamentul in mod corespunzator? 🙂

6. Mi-as dori ca o firma de cablu, nu conteaza ca se cheama RCS, UPC sau altfel, sa ofere un abonament MINIM. Sa spuna: acestea sunt posturile oferite GRATUIT, iar acesta este pretul corect pentru serviciile noastre. Avem si noi un profit, nu e nimic rusinos in asta. Iar restul sa fie platite dupa preferinte. Unii nu se uita la Sport. De ce le-ar trebui eurosport? Sau nu se uita la filme, insa au diva si tot felul de posturi de filme. Asa, am sti si noi cat platim firma de cablu si cat platim de fapt posturile, majoritatea inutile. Si nu, nu ma incalzeste cu nimic ca 80% dintre privitori se uita la postul X. Daca mie NU-MI PLACE acel post, de ce m-ar interesa acel detaliu?

7. Din pacate, o strategie asemanatoare a incercat pe vremuri Boom. Si a sfarsit dand faliment. Poate tipul asta de abonament nu e specific romanilor, care vor sa aiba cat mai multe posturi. Imi zicea Andrew o chestie asemanatoare: el se simte bine sa aiba cat mai multe programe. Zappingul e sport national cica.

8. Pe mine ma deranjeaza altceva, si mult mai mult: de ce nu s-a revoltat nimeni atunci cand meciurile de fotbal s-au vandut doar unei anumite firme de cablu? Eu as fi obligat celelalte firme de cablu sa introduca un pachet distinct, contra cost, cu posturi gen digi sport ori dolce sport. Pay per view inseamna sa platesti pentru a vedea, nu sa te abonezi la o anumita firma de cablu. Eu vreau sa aleg firma de cablu in functie de servicii, nu in functie de care-mi da meciuri si care nu. Servicii insemnand calitatea imaginii, nu-mi pica semnalul constant, etc. Cer prea mult?

9. Inca o data constat, cu regret, spiritul de turma al blogosferei. E cool sa-ti asociezi imaginea cu Discovery, e misto sa declari ca te uiti la Discovery, deci hai sa dam in RCS. Sa amenintam ca ne-am debransat de la rcs, eventual sa ne si laudam c-am facut-o. Oricum nu vine nimeni la noi acasa sa vada daca chiar am si facut asta.

10. Inchei cu faptul care m-a distrat cel mai mult: si scoaterea Discovery din grila RCS este tot din vina manelelor. Ca de altfel toate relele din tarisoara asta 🙂

Ah, da, era sa uit: nu e inca niciun invingator. Meciul este inca strans. Eu sunt spectatorul samantar, care stau pe margine, scuipa bomboane agricole si savureaza spectacolul. Si care se bucura de fiecare „gol” 🙂

Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

ps: Scriam acest articol si s-a luat curentul. A revenit, dar nu mai era net. A picat iar curentul. Cand a revenit, era internet. O avea legatura cu tema articolului? Desi nu am netul la RCS/RDS…

3 thoughts on “Discovery vs RCS – inca niciun castigator

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !