Dineu o prosti – O idee misto, o interpretare DE VIS
Sunt 2 motive pentru ca pot aprecia enorm un spectacol de teatru: imi place subiectul si imi place interpretarea. Nu prea sunt eu atent la alte detalii scenice: decor, costume, machiaj. Uneori acestea ies in evidenta si imi atrag atentia. De multe ori, insa, ele trec in plan secund si, cumva, e mai bine asa. In sens negativ nu am intalnit inca vreun machiaj: sa imi atraga atentia ca era total nepotrivit.
Legat de idee/poveste, lucrurile sunt simple. Imi poate placea ideea unui spectacol in 3 circumstante:
- Gaseste ceva in mine, ma regasesc cumva in vreun personaj. Nu e chiar de bine, sunt spectacole la care exista riscul sa plang.
- Comedii care fac misto de niste persoane care ma scot din sarite. Sa zicem politicieni. Sa zicem nesimtiti. Si exemplele pot continua.
- Idei misto, ingenioase, pe care mi-as dori sa le pot pune in aplicare.
In aceasta ultima categorie intra Dineu cu Prosti, un spectacol care umple de fiecare data Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti. Ideea spectacolului este simpla: se organizeaza periodic un dineu la care fiecare participant vine cu un prost (cu un bufon). Prostul nu stie de ce e invitat, el vine acolo si se comporta normal. Intr-un final e si un premiu, pentru cel mai prost dintre prosti.
Acum, gandindu-ne strict la ideea in sine, se pun urmatoarele intrebari:
- Ati participa la un astfel de dineu?
- Daca da, pe cine ati invita? Cunoasteti vreun prieten care ar intra in categoria PROST? Daca nu, cum v-ati alege prostul?
- Daca ati afla ca ati fost invitat la un astfel de eveniment in calitate de prost, cum ati reactiona?
Pe langa latura comica a spectacolului, v-as ruga sa raspundeti la aceste intrebari. Este o chestiune serioasa, peste care multa lume trece. In fond, de multe ori ati fost luat de prost, fara sa va dati seama. De multe ori ati luat de prosti prieteni de-ai vostri, asta desi, oficial, nu sunteti ingamfati. Deloc.
Personal, mi-ar fi greu sa raspund SINCER la intrebarile de mai sus. As participa la un astfel de dineu, macar din curiozitate, insa habar n-am nici cum as alege prostul, nici daca acesta ar fi un prieten pe care deja il am sau m-as stradui, cumva, sa ma apropii de cineva care-i prost. In plus, chiar nu stiu cum as reactiona daca as afla ca am fost chemat in calitate de prost. Depinde cine m-a chemat si cum m-a mintit. In fond, un astfel de dineu ar putea fi o modalitate de a interactiona cu oameni importanti, deci, cumva, daca as fi cu adevarat inteligent, as putea schimba radical parerea tuturor despre mine.
Cu toate astea, ramane o dilema: cum determini gradul de prostie al unui om? O chestie obiectiva, nu chestiuni subiective. Pentru ca ce poate fi prost pentru voi poate fi destept pentru altii. Iar situatia, deloc rara, in care X zice despre Y ca e prost, iar Y zice despre X acelasi lucru, ne duce, cumva, intr-o fundatura. Cum traducem situatia asta? Ca ambii sunt prosti? Ca ambii sunt destepti? Sau ca doar unul ar putea avea dreptate. Deloc clar.
Dineu cu prosti este extrem de bine jucat. Rolul celui care urma sa mearga la Dineu e jucat de Caramitru, in timp ce rolul prostului e jucat de Malaele. Ambii joaca genial, este o adevarata placere sa-i vezi jucand.
Pe aceeasi poveste a fost facut si un film, Dinner for Schmucks, tradus Cina pentru Fraieri (ca titlu, prefer titlul spectacolului de la TNB). Filmul, desi avand aceeasi idee de baza, are o cu totul alta desfasurare. Va recomand sa le vedeti pe ambele, fara a avea emotia ca unul ar fi oarecum spoiler pentru celalalt.
Mergeti sa vedeti Dineu cu Prosti, considerat unul dintre cele mai bune spectacole de la TNB, si incercati sa raspundeti, voi pentru voi, la intrebarile de mai sus. Daca reusiti sa aflati ce anume il face pe prost sa fie prost si cum determini, dintre 2 prosti, care-i mai prost, sa ma anuntati si pe mine.
In loc de concluzie, zic ce am zis din titlu: Dineu o prosti – O idee misto, o interpretare DE VIS. Restul detaliilor le descoperiti singuri. Mai multe despre spectacol gasiti pe pagina oficiala a TNB, loc de unde am luat cele 3 poze din articol. Salutari TEATRALE tuturor!