Dinastia Efros

Dinastia Efros

 

 

O casa nu poate avea decat un conducator. Dupa moartea sotului, sotia preia fraiele. Reface averea familiei, readucand stralucirea de odinioara. Ea avea 2 baieti. Baiat frumos si bogat, dintr-o familie aleasa. Ce poate fi mai tentant?

Un baiat condus de mama va cauta o alta femeie care sa-l conduca. Casa nu poate avea, insa, 2 conducatori: nevasta sau mama? Dar nevasta, provenita dintr-o familie depravata, va putea oara sa administreze la fel de bine averea familiei?

Dinastia Efros este un spectacol despre familie, bani, suferinta, Este un spectacol despre vesnicul conflict intre generatii, in acest caz intr-o familie instarita. Acelasi conflict poate aparea insa, lejer, si-n cazul familiilor modeste. Cineva trebuie sa cedeze, fiul sau fiica fiind cel prins la mijloc, cel care trebuie sa aleaga.

Am vazut Dinastia Efros la Teatrul Evreiesc de Stat, in sediul lor traditional. Este primul spectacol vazut acolo de la revenire. Despre a lor revenire voi scrie insa un alt articol. Ce mi s-a parut insa trist a fost numarul redus de spectatori. Poate nu s-au (re)obisnuit oamenii cu locatia. Poate un spectacol SUBTITRAT (sau, ma rog, supratitrat) nu atrage spectatori. Este in limba idis, un dialect al limbii germane, vorbit de aproximativ 3 milioane de evrei, concentrati in special in Europa Centrala si de Est.

Despre ideea de spectacol subtitrat vorbeam cu un amic. El imi zicea ca de curiozitate s-ar duce sa vada, insa nu l-ar incanta ideea. La teatru, spre deosebire de film, trebuie sa fii mai atent la actori. E oarecum neplacut sa stai sa citesti.

Asa gandeam si eu inainte. Dupa spectacol mi-am dat seama ca nu e chiar asa. Ai timp sa te uiti si pe ecran, ai timp sa si urmaresti actorii. E drept, parca as prefera o traducere audio (cum am inteles ca se practica in trecut), insa nu este ceva atat de grav. Oricum, cinefilul din mine este obisnuit sa CITEASCA in timpul proiectiei, asa ca de ce scrisul ar fi ceva atat de grav in cazul teatrului? Pentru mine este ceva obisnuit, nefiind deloc un lucru atat de deranjant. Oricum, nu este prima oara pentru mine, in urma cu 2 ani asistand la un spectacol in TIGANESTE (limba rromanes).

Spectacolul Dinastia Efros dureaza 2 ore, cu o pauza scurta dupa aproximativ o ora. Distributie: Leonie Waldman Eliad, Geni Brenda, Alexandra Fasola, Nicolae Calugarita, Lucia Maier, Constantin Dinulescu, Marius Calugarita, Luana Stoica, Darius Daradici, Iolanda Covaci, Viorel Manole, Monica Florescu, Loredana Klein. Autor: Iacob Gordin. Regia: Kincses Elemer. Un spectacol bun, educativ, care merita vazut.  Salutari TEATRALE tuturor! 🙂

Comments

comments

2 thoughts on “Dinastia Efros

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !