Din ce in ce mai multi oameni vor sa munceasca de Craciun

Vor sa munceasca de Craciun

Din ce in ce mai multi oameni vor sa munceasca de Craciun si nu este un lucru deloc rau, o gandire deloc gresita. Cine sunt oamenii in cauza, de ce vor sa munceasca de Craciun si de ce numarul lor este intr-o continua crestere? Mai jos dau 7 motive importante, esentiale.

Primul motiv tine de numarul din ce in ce mai mic de credinciosi, de conservatori, de oameni care pastreaza traditiile. Pentru multi oameni Craciunul nu mai inseamna nimic: pe langa insemnatatea religioasa, pentru multi nu mai inseamna nici produse traditionale ori cadouri. Numarul vegetarienilor e in crestere, acest lucru fiind deopotriva cauza si efect. Este un efect de bulgare de zapada, fiecare dintre lucrurile acestea accelereaza si incurajeaza altele.

Al doilea motiv tine, care vine ca un efect al primului, este ca din ce in ce mai multe firme au constientizat ca renteaza sa functioneze de Craciun. Firme mici si foarte mici, dar si firme mari. De pilda, in Bucuresti a fost deschis un mall pe 25 decembrie (AFI Cotroceni), restul (cu o singura exceptie) deschizandu-se pe 26. Acum 5-6 ani erau putine mall-uri deschise chiar si pe 26.

Este cerere, deci. Trebuie sa existe si doritori.

Al treilea motiv este cel economic. Aici sunt 2 motive care vin la pachet, cumulate: pe de-o parte, este nevoie de bani, iar industria serviciilor (Horeca si nu numai) a suferit mult in pandemie. Isi revine cu greu. Insa peste asta se suprapune un alt motiv: presiunea facuta de firmele care aduc muncitori din Asia. Multi dintre ei nu sunt crestini, drept urmare muncesc de Craciun fara nicio problema. Tu, ca angajat, te simti motivat: daca nu munceste nimeni de Craciun anul acesta, seful va aduce asiatici. Multora poate nu le convine.

Al patrulea motiv tine de experienta trecuta, de spargerea unor bariere. Doi amici mi-au marturisit un lucru: PRIMA OARA cand au fost pusi sa lucreze de Craciun au fost deranjati; apoi totul li s-a parut natural, firesc. Din punctul multora de vedere, este vorba doar de bariere mentale: oamenii nu concepeau, acum 10 ani, sa lucreze de Craciun. Nu stiau ca se poate, ca sa zic asa.

Al V-lea motiv, care vine cumva ca o continuare a motivului numarul doi: cei care lucreaza pe cont propriu (soferi Uber, taximetristi, livratori de mancare, curieri) constientizeaza cati bani pot face de Craciun. Vad in asta o oportunitate. Bacsisurile sunt mari, daca livrezi acasa la om produse acesta s-ar putea sa-ti dea si altceva in afara de bani. Un sofer UBER (sau Bolt, nu mai tin minte) mi-a marturisit ca anul trecut a facut de Craciun 5000 de lei (lucrand 12 ore). 5000 de lei inseamna ca a ramas cu acesti bani dupa ce a dat lu UBER si statului. Ma rog, cu bacsis cu tot. El imi spunea (candva prin vara) ca nici nu concepe sa nu lucreze si anul acesta.

Al saselea motiv este unul sociologic: din ce in ce mai multi oameni singuri, oameni pentru care munca este un refugiu. Oamenii acestia nu au familie (nu mai au nici parinti, nu au nici prieten/prietena, nu au nici frati). Acesti oameni AR TREBUI sa stea SINGURI de Craciun, eventual cu un film Netflix. Pentru ei, munca este o salvare, o scapare.

Al saptelea motiv este unul interesant. Are legatura cu toate de mai sus, intr-o oarecare masura. Ideea este asa: in ce conditii ati accepta sa lucrati de Craciun? Mie mi s-au povestit 3 situatii:

  1. La firma X, call center, li s-a dat de ales sa lucreze de Craciun sau de Revelion. Fiind vorba de oameni tineri, majoritatea dintre angajati au ales sa aiba liber de Revelion. Voiau sa petreaca. Asa ca au sacrificat Craciunul.
  2. O alta persoana mi-a marturisit ca la ea la firma alegerea se facea intre a munci pe 25 si a munci pe 26 si 27. Pe aceeasi bani. Alegerea corecta pentru acea persoana a fost sa aiba 2 zile libere in loc de una.
  3. O a treia persoana mi-a povestit cum a acceptat (anul trecut) sa lucreze pe 23, 24, 25, 26 si 27, pentru a avea liber in perioada 28 – 3 ianuarie. Daca n-ar fi muncit in acele zile, ar fi muncit pe sarite, deci n-ar fi putut pleca din oras.

Adaugati la acestea punctele de mai sus: oamenii oricum nu cred in Craciun, unii nu au familie, este o presiune economica si, in plus, pentru multi, mai ales daca-s economisti, este vorba despre o oportunitate. Una pe care trebuie sa o fructifici.

Daca ar face cineva un sondaj anual, ar constata cu siguranta ca din ce in ce mai multi oameni vor sa munceasca de Craciun. Sau nu sunt deranjati sa faca asta. Daca e bine sau rau acest lucru ramane sa stabileasca fiecare, in functie de propria gandire, propria credinta, propriile norme morale. Din punctul MEU de vedere, trebuie sa gandim echilibrat: sa ne gandim atat la cel care lucreaza, cat si la cel care beneficiaza de acea munca. In plus, trebuie sa ne gandim si la societatea per ansamblu: daca turismul merge bine, s-ar putea ca intreaga comunitate (locala ori nationala) sa fie mai bogata, mai prospera.

Strict personal, ii inteleg pe cei care vor sa munceasca de Craciun. Daca as fi pus sa aleg, avand in vedere faptul ca ziua mea e pe 29 noiembrie, as alege oricand sa lucrez de Craciun pentru a fi liber de ziua mea. Nici nu as sta pe ganduri. Nu inseamna ca toti trebuie sa gandeasca asa. 

ps: Voi scrie zilele urmatoare un alt articol, despre orasele goale de sarbatori. Pe mine ma deprima. Imi aduc aminte de pandemie. Ma rog, ideea e ca mie-mi place forfota, imi plac oamenii, energia lor. Nu vorbim neaparat de SOCIALIZARE, vorbim de prezenta altor oameni. Peisajele rurale, montane ori litorale au farmec si fara oameni. Natura are farmec, are sens, si fara oameni. Insa asezarile urbane NU! Orasele goale ma duc cu gandul la distopii, la orase parasite. Ele erau motivul principal pentru care dispretuiam restrictiile pandemice. Eh, ideea, pe scurt, este ca pentru a NU avea orase goale ar trebui sa munceasca din ce in ce mai multi oameni. Intrebarea este, insa, alta: sunt indeajuns de multi cei care vor sa munceasca de Craciun? La aceasta intrebare INCA nu am un raspuns.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !