Dimineata de dupa

Dimineata de dupa … la Teatrul Marin Sorescu din Craiova … de Silvia Puiu

 

Aceasta piesa de teatru este prima piesa pe care o vad anul acesta, iar invitatia este unul dintre martisoarele primite in dar, de la prietena mea Emi, careia ii multumesc foarte mult pentru cadoul cultural. Cu ocazia interviului pe care Emil Calinescu mi l-a luat de ziua mea, i-am promis ca voi face o recenzie la prima piesa de teatru pe care o vad in 2015 si iata ca a venit momentul.

Teatrul National Marin Sorescu

Tocmai ce m-am intors de la teatru (1 martie), unde sala mare a teatrului, sala „Amza Pellea”, a fost plina de spectatori dornici sa rada in prima zi a primaverii. Piesa Dimineata de dupa….a avut premiera pe 14 februarie 2015 si este o adaptare dupa piesa The Morning After, a dramaturgului britanic Peter Quilter.

Spectacolul, potrivit recomandarii de pe pagina teatrului, este interzis minorilor, fiind o comedie despre iubire, sex, relatii si familie. Piesa este jucata pe scenele teatrelor din Varsovia, Praga, Bratislava, Dresda sau Sofia.

Dimineata de dupa Poster

Pe scena teatrului craiovean, piesa regizata de Mircea Cornisteanu a avut ca distributie actori carismatici si talentati: Catalin Baicus, Monica Ardeleanu, Natasa Raab, Stefan Cepoi, Tudorel Petrescu si Mirela Nicolae. Piesa a durat doua ore, cu pauza de 10-15 minute la jumatate, a fost de un umor rar, ce unea publicul prin ras si aplauze. Cu toate acestea, au fost cateva momente de umor fortat, dar, actorii, costumele, recuzita si muzica de fundal au creat atmosfera ludica in sala plina.

Piesa are sase personaje, desi doua apar doar la final. Povestea ne prezinta asimilarea unui tanar, Toma (Catalin Baicus), in familia prietenei lui, Neli. In spatele dialogurilor si povestii comice, se subintelege o morala. Desi ciudati si atipici, Neli si membrii familiei sale sunt sinceri: „Pur si simplu nu suntem inhibati, asta-i tot. Oamenii zic ca suntem excentrici, dar cred ca daca toti ar fi deschisi si onesti ca noi, toata lumea ar fi mai fericita.”.

Dimineata de dupa
Photo Florin Chirea

Dimineata de dupa… este o comedie si din acest punct de vedere, si-a atins scopul: acela de a binedispune spectatorul. Dar daca esti atent la replici, iti dai seama ca are si un substrat mai profund. De exemplu, Martin, fratele traznit al lui Neli (imbracat in rochie de mireasa si pijama cu inimioare si urechiuse), are cateva replici, care subliniaza profunzimea piesei: „E prea mult normal pe lume, dupa parerea mea. Toti oamenii sunt imbracati in costumele lor cenusii, au slujbele lor de cinci zile pe saptamana, in care fac aceleasi lucruri si se gandesc si se uita la rahatul obisnuit de la televizor, ….facand orice, doar ca sa nu iasa prea mult in evidenta. Universul face toate eforturile pentru ca fiecare persoana… sa fie usor diferita……Oamenii, insa, ce fac? Ignora toata unicitatea asta si isi petrec toata viata incercand sa fie exact ca toti ceilalti.”.

Spectacolul este interzis minorilor deoarece prezinta nuditate, iar dialogurile sunt presarate de glume cu tenta sexuala, limbajul fiind unul explicit. De altfel, scenele au loc doar in dormitor si, in cea mai mare parte, in pat, unde stau de la una la sase persoane in acelasi timp.

Dimineata de dupa 2
Photo Florin Chirea

Este o piesa la care m-am distrat foarte mult, am ras cum nu am ras niciodata la un spectacol de teatru, iar aplauzele din final au aratat aceeasi impresie si din partea celorlalti spectatori. Pentru mine, orice piesa de teatru trebuie apreciata, pentru ca este opera vie a unor actori, care interpreteaza aceeasi piesa, dar de fiecare data altfel. Programul pieselor se poate gasi pe site-ul Teatrului National Marin Sorescu tncms.ro.

Imi vine acum in minte, ce spunea intr-o emisiune televizata, Catrinel Dumitrescu: faptul ca de fiecare data cand juca piesa „Doi pe o banca”, era altfel; o piesa in care interpretau ea si sotul sau, Emil Hossu, dar, cu fiecare ocazie, jocul este diferit, ceea ce ii confera unicitate.

(trailer by Emi Chirea)

Silvia Puiu 4

Multumesc, Silvia Puiu, pentru frumosul articol despre Dimineata de dupa. Si sper ca in dimineata de dupa acest articol sa ma trezesc cu ditamai traficul, iar ea, bucuroasa de acest lucru, sa revina cu un alt articol 🙂 Salutari TEATRALE si OLTENESTI tuturor! 🙂

Comments

comments

2 thoughts on “Dimineata de dupa

  1. Pingback: Dimineata de dupaBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !