Diferenta dintre RCA si CASCO

Discutam mai demult la o bere cu un amic de costurile pe care le presupune o masina. Printre altele, imi vorbea de RCA si CASCO. Asta pe langa impozit si, bineinteles, benzina.

Initial nu intelesesem prea bine care e diferenta dintre RCA si CASCO. Intelesesem o prima mare diferenta: RCA e obligatoriu, CASCO nu. Din acest motiv, asa cum este si firesc, RCA are toata lumea, iar CASCO are putina lume.

Efectiv despre diferenta  dintre RCA si CASCO am primit doar urmatoarele 2 informatii:

RCA e pentru pagubele pe care le cauzezi altora din vina ta, in timp ce CASCO este pentru daunele pe care ti le cauzezi tie.
CASCO acopera si situatiile in care masina este furata ori probleme legate de invaliditatea persoanelor. Ai mai multe tipuri de polite CASCO.

Efectul? Pe langa cel expus mai sus, ca RCA are toata lumea, mai este inca unul: RCA este foarte scump. Nu stiu daca este cumva reglementat prin lege si cum, insa toata lumea se teme de pretul unui RCA. Iar un RCA ieftin se gaseste foarte greu (Daca nu imposibil).

Partea care nu-mi place mie este data de modul de plata al acestor polite. Sunt cazuri nenumarate in care victime ale accidentelor au fost date in judecata de firme de asigurari pentru a plati ele daunele accidentelor. In tine a dat masina? Pai tu ai fost de vina. Sau ma rog, asa considera ele. Nu cumva ar trebui ca aceste costuri sa fie acoperite din banii platiti de „clienti”? E doar o curiozitate.

Legat de CASCO, un ultim aspect: cica renteaza la masinile noi, care ar valora ceva, in timp la masinile vechi este inutil.

Sa va spun ca eu nu mi-as face o asigurare CASCO daca as avea o masina? Si asta pentru ca sunt prea ingamfat sa cred ca imi voi putea beli singur masina. Daca mi-o beleste altcineva asta e, mi-o plateste. Iar daca cineva mi-o va fura voi sper sa-mi fie gasita. Daca va avea cineva curaj sa mi-o fure… 😀

Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !