Detinutii joaca teatru … la Nottara

Detinutii joaca teatru pe o scena normala? Vi se pare firesc acest lucru? Adica tu, ca spectator, chiar te duci sa aplauzi niste criminali? Dupa ce ati tras nitel aer in piept si v-ati calmat, sa va zic cum sta treaba.

Festivalul de teatru pentru detinuti

Asadar, este un ditamai Festivalul de teatru pentru detinuti, in care detinutii din mai multe penitenciare pun in scena cateva piese de teatru. Festivalul cica nu ar fi la prima editie (ar fi a V-a editie), din pacate este prima oara cand aflu ca exista asa ceva in Romania.

Pe langa piesele de teatru, a mai fost si o expozitie cu vanzare a unor obiecte de decoratiune confectionate de detinuti. Banii obtinuti din vanzarea acelor obiecte se vor duce catre reintegrarea sociala a detinutilor (deci nu-i vor primi ei direct).

Festivalul de teatru pentru detinuti dureaza 2 zile (ieri si azi), in fiecare zi urmand a fi puse in scena 2-3 piese (ori adaptari ale unor piese consacrate, ori piese facute special pentru eveniment). Ieri am vazut doar 2 piese (m-am grabit sa vad meciul, mai bine stateam s-o vad si pe cea de-a treia), dupa cum urmeaza:

1. Familia Addams, o adaptare a celebrei comedii negre. Mi-am readus aminte cu placere de Familia Addams si simpaticele personaje d-acolo. Singurul regret a fost ca nu era celebrul The thing, mana aia care se tot plimba. Altfel, piesa foarte bine pusa in scena.

2. Fundatia este o piesa pusa in scena special pentru acest eveniment. Actiunea are loc intr-o … inchisoare, actorii vrand sa isi faca cunoscute problemele. Daca prima a fost comedie si a adus zambetul pe buze, a doua a fost o drama care mai mult ne-a pus pe ganduri. Ce-i drept, si aceasta a fost foarte bine pusa in scena.

Astazi mai sunt alte 2 piese: Alchimia (incepand cu ora 18) si Confesiuni.

Despre organizare si despre festivalul in sine, pe scurt:

1. A fost facut un film, Caesar trebuie sa moara, pe tema asta (e italienesc). Detinutii de la o inchisoare din Italia urmau sa puna in scena aceasta piesa. Tot filmul este making off-ul acestei piese si despre cum fiecare isi intrase ATAT de bine in rol. PREA bine as zice. Filmul a fost vazut la unul dintre festivalurile de film din Bucuresti de anul acesta. Cand am auzit de acest festival fix la acel film m-am gandit.

2. Intrarea este libera, insa acest lucru nu este chiar unul pozitiv. Sala de teatru nu are linistea necesara unei sali de teatru, in fiecare moment intra si iese cineva. Chiar as prefera sa se puna o intrare modica (1 leu), insa acea intrare sa disciplineze oarecum spectatorul (vorbesc serios). Cum s-ar spune, unii oameni e chiar nesimtiti.

3. La intrare puteai sa primesti o palarie. Eu am primit-o, insa am dat-o unei amice pentru ca mi-era prea mica. Insa n-am ratat ocazia sa ma pozez cu ea.

Poate mai au palarii si pentru ziua a II-a ­čÖé

Acum sa incep cu „problemele” de la inceput. Asadar, NU am avut nicio problema in a aplauda niste detinuti. La teatru aplauzi talentul actoricesc si modul in care niste oameni il pun in scena. Ai siguranta ca pe scena reala actorul din fata ta este un OM model? Nu, insa tu il aplauzi pentru ca-i apreciezi munca si talentul. Identic si aici.

In plus, piesele de teatru sustinute de „actori amatori” au oarecum farmecul lor. La fel si filmele in care NU joaca actori celebri. Faptul ca ai niste necunoscuti in fata ta da un alt aer piesei (ceva misterios).

Iar aceste actiuni ar trebui INCURAJATE. In fond, rolul puscariei este de a indrepta detinutii, nu? Cum ii indrepti, cu bataie si alte pedepse? Felicitari celor care au avut initiativa asta si instructurilor de teatru, care si-au facut treaba foarte bine.

Inchei cu inceputul: detinutii joaca teatru la Nottara. E de bine, fiind vorba de Festivalul de Teatru pentru Detinuti, va sfatuiesc sa mergeti sa-i vedeti. Si sa incercati sa-i judecati doar pentru faptele de pe scena. Pentru alte fapte au fost deja judecati. Salutari TEATRALE tuturor ­čÖé

Comments

comments

2 thoughts on “Detinutii joaca teatru … la Nottara

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !