Despre umezeala din casa

In acest articol doresc sa vorbesc, pe scurt, despre o problema pe care aproape nimeni n-o recepteaza: umezeala din casa. Multi au impresia ca problemele climatice din incaperi pot fi rezolvate exclusiv cu un aparat de aer conditionat ori, daca este vorba de caldura, cu un calorifer. Lucrurile sunt departe de a fi adevarate.

Asadar, exista 2 tipuri de aparate, aparent contrare, ambele la fel de utile. Voi vorbi intai de umidificatoare si utilitatea lor, urmand ca apoi sa va zic, pe scurt, despre utilitatea unui dezumidificator profesional.

Asadar, de umidificator avem nevoie in special iarna si vara. Stiu ca va mirati, ca aveti impresia ca iarna nu ne-ar trebui asa ceva, dar va dezamagesc: caldura pe care o face caloriferul usuca aerul, umiditatea scazand foarte mult. Aceasta trebuie sa fie intre 45 si 55%. Primii afectati de aerul uscat sunt copiii, care pot raci foarte repede ori pot face diverse alergii.

Legat de tipul de umidificator, pe scurt, acesta poate fi:
– Umidificatoare cu aburi fierbinti (vaporizatoare). Au avantajul ca sunt cele mai sanatoase, insa au si cateva dezavantaje: sunt mari consumatoare de energie (fierb apa), exista riscul sa se topeasca la temperaturi foarte mari si apoi sunt periculoase pentru cei mici daca stau prea aproape de ele. Iarna par insa o solutie foarte buna.
– Umidificatoare cu roata centrifuga. Picaturile ies, in acest caz, sub forma de abur rece. Sunt cunoscute si ca umidificatoare cu aer rece.
– Umidficatoare cu evaporare fortata. Sunt cele clasice, formate dintr-un rezervor, un fitil si un ventilator. Umidificarea este autoreglabila in acest caz, depinzand de umiditatea din camera. Dezavantajul este ca aceste fitile trebuie sa se usuce complet intre reumpleri si periodic trebuiesc schimbate pentru a nu prinde mucegai.
– Umidificatoare cu ultrasunete. Acestea folosesc o diafragma de metal, care vibreaza la o anumita frecventa si imprastie picaturi de apa foarte fine. Sunt foarte folosite in uzul casnic, multi parinti ferindu-se de cele cu aburi calzi. Totusi, trebuie si aici atentie la ce anume se imprastie in atmosfera, din cauza pericolului unei ape care a stat prea mult in rezervor.

In cazul in care alegeti un umidificator Hygromatik ei au toata gama de umidificatoare, important este sa va informati inainte pentru a vedea care vi se potriveste.

In cazul dezumificatoarelor, acestea sunt utile pentru cladirile in constructie, pentru beciuri ori pentru casele care au tendinta de a prinde mucegai (in sezonul ploios). In general sunt setate sa functioneze la temperaturi intre 5 si 35 de grade, iar atunci cand se umplu cu apa se opresc automat. In unele cazuri functioneaza continuu daca au atasat un furtun prin care pot evacua apa.

Umezeala din casa este deci o problema asupra careia trebuie sa reflectati. Nu stiu daca sunt eu cel mai in masura sa va explice, rolul meu este doar de a semnala problema. Decizia este la voi, iar specialistii sunt cei care trebuie sa va indrume spre o solutie corecta. Va doresc succes si inspiratie in alegerea pe care o veti face. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !