Despre superstitii. 12 e cu ghinion.

Salutare din nou,

Am tot scris despre superstitii (pe blogul vechi , intr-o zi de marti 13, facusem guest posting cu tema obligatorie: superstitiile). Am scris insa si despre zilele aparent normale care de fapt sunt cu ghinion . Iar luna trecuta, pe 12, am simtit din nou ca am ghinion. Atunci dadusem vina pe ziua de marti. Prima oara , pe 4 aprilie, facusem eu un calculc: 4-04-2012 , cifrele adunate dau 13. La 12 iunie insa ramasesem fara explicatii.

Si vine luna iulie. Aparent o luna normala, banala, caracterizata doar prin caldurile excesive. Si totusi aceasta luna urma sa aiba ceva special: vineri 13. Despre de ce e superstitioasa ziua de vineri, de ce 13, o sa discut alta data. Aici ori pe alt blog. Cert este ca atat vinerea e considerata ghinionista, cat si ziua de 13. Combinatia lor va dati seama cum e (desi cineva-mi expunea teoria conform careia doua ghinioane se anuleaza reciproc de fapt).

Eu am tot asteptat-o. Imi facusem calcule: bai, nu cred ca ies din casa pe 13. Bai, mai bine as sta in casa. Si a venit ziua de 12. Adica ieri. Aparent zi normala. In teorie, ziua dinaintea furtunii. Practic insa a fost o zi mai proasta decat multe zile pe care le-am avut.

Sa va zic ce s-a intamplat? Pai un deces in familie (nu vreau sa intru in detalii, va rog nu insistati) si ONG-ul in care sunt si eu a „pierdut” un proiect din cauza ratarii unui deadline. Da, ghinion nu e doar cand iti rupi un picior ori cand pierzi 1 mie de euro. Ghinion inseamna dupa mine o zi proasta. O zi in care se intampla chestii tragice. Ma rog, eu v-am prezentat in ordine inversa ziua. Practic, ziua tragica s-a incheiat cu aflarea vestii in legatura cu decesul…

Si a venit ziua de azi. Ziua care trebuia sa fie plina de ghinioane. Nu a fost deloc asa. Nu as putea spune ca a fost norocoasa (desi modul cum am GASIT internet s-ar putea traduce si prin NOROC), doar ca, spre surprinderea mea, nu am avut niciun ghinion. Si am iesit din casa, nu am stat sa vegetez toata ziua.

Bun, deci care ar fi motivul? Sau motivele? Sau poate-s factori, care impreuna dau aceasta cauza. Pai sa vedem:

1. Data de 12 a mai fost ghinionista si-n iunie. E si acum. E ceva cu 12 deci. O avea legatura cu faptul ca e anul 2012, scris de unii, prescurtat, 12. De altfel, una din teoriile despre sfarsitul lumii spune ca nu are cum sa exista un an 13, fie el si 2013. Ca d-aia se va termina lumea acum. Posibil sa fie adevarat.

2. 12-07-12 . Sa adunam cifrele. La dracu’, iar fac 13! La fel ca pe 04-04-2012 ! Ale dracu’ coincidente!

3. E o teorie: norocul/ghinionul le poti influenta. Uneori nu le poti evita, ci le poti amana/devansa. De aceea unii sustin ca pe data de 13, daca n-ar fi atatia oameni superstitiosi care sa se fereasca, s-ar intampla mult mai multe lucruri naspa. De exemplu, in America sunt oameni care nu ies din casa(nu merg la munca) pe data de 13. Logic, ei nu au cum sa faca accident. Insa uneori il fac pe 12, pe 14, ori in alta zi. Isi „muta” ghinionul pe alta data. Care ghinion nu poate fi complet evitat. Iar data de 12 vine perfect: e fix inainte de 13, te gandesti ce zi naspa vei avea maine, dar nu te gandesti la ziua de azi. Ghinioanele te iau pe nepregatite.
Ca sa raman in domeniul condusului, un american declara la un moment dat ca el merge cel mai incet nu cand e politia prin preajma, ci cand e 13, ca atunci sunt sanse mult mai mari sa-i apara ceva in fata etc. Exact ce ziceam eu: el merge pe 12 linistit, crezand ca nimic nu se poate intampla.

4. Alta teorie: daca crezi in superstitii se va intampla. Iar asta mi-o zic oameni credinciosi ori necredinciosi, dar nesuperstitiosi. Cica sunt coincidente.
Ceea ce in sine e o contradictie: pai daca tu crezi si se intampla nu e coincidenta. Inseamna ca tu ai reusit sa influentezi, cumva, viitorul. Iar in cazul meu: a murit o persoana care era la sute de kilometri distanta. Deci eu, crezand in superstitii, am influentat asta? Pai asa o fi, dar nu se mai cheama coincidenta. Se cheama altfel.
Legat de data de 12: poate-s io prea grijuliu pe 13 si ghinioanele, care oricum vor veni, ma gasesc nepregatit pe 12.

5. 12-07-12 e periculos si pentru ca incepe si se termina cu 12. Ma rog, mai periculoase sunt datele alea care se citesc si invers la fel (palindrom). De exemplu, marele specialist in paranormal Ion Tugui a murit pe data de 20-02-2002. Citit invers ne da … 20-02-2002… Ora exacta a decesului n-a putut fi determinat, dar era intre 8 si 9. Unii zic ca ora a fost 20:02…

Mai trebuie argumente? Or mai fi, eu nu mai am. Spun doar ca sunt superstitios, lucru pe care l-am argumentat candva. Ce am scris acum doar imi intareste convingerile.

Daca as avea alta stare, as zice: CINE E SUPERSTITIOS SA RIDICE MANA SUS! Din pacate, nu-s in asemenea dispozitie …

Salutari SUPERSTITIOASE tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !