Despre sondajele exit-poll
Nu vreau sa discut REZULTATELE acestor alegeri. Urmeaza un tur 2 in care se va decide invingatorul, deci nimic nu e terminat.
Doresc, insa, sa va vorbesc despre sondajele exit-poll, cele pe care unii, pe buna dreptate, le injura de mama focului. Mentionez faptul ca aseara, dupa inchiderea urnelor, m-am uitat pe TVR, unde erau invitati mai multi sociologi (Mircea Kivu si Alina Mungiu fiind cei mai cunoscuti).
Incep cu o observatie corecta facuta de Alina Mungiu aseara: nu toate sondajele fluturate aseara pe la televiziuni erau exit-poll. Unele sondaje erau facute TELEFONIC. Care este, de fapt, diferenta? Simplu: sondajele exit-poll presupun prezenta operatorilor la iesirea din sectiile de votare, acestia intreband alegatorii, strict pe cei care au iesit din sectiile de votare, deci intreaba alegatorii care S-AU PREZENTAT la urne. Diferentele fata de un sondaj TELEFONIC sunt substantiale: sondajul telefonic presupune si raspunsuri tip NU AM VOTAT; in plus, esantionarea este TOTAL diferita.
Acum, poate va intrebati care este rolul acestora. Tot Alina Mungiu a spus primul rol: este un scut impotriva fraudarii votului. Una dintre metodele de frauda este dubla-stampilare. Se spune ca cei mai afectati ar fi candidatii mici. Nu stiu cat de adevarat este, dar scorul Monicai Macovei, un independent fara o structura de partid in spate, da apa la moara acestor zvonuri.
Totusi, sondajele exit-poll mai au un rol. Un rol pe care presa nu il vede, pentru ca pur si simplu nu este interesata. Sondajele exit-poll iti spun ce alegatori ai. Poti face portretul alegatorului tau (ori al adversarului). Vezi ce studii are, de unde e, ce varsta are, ce sex are. Votul efectiv iti spune, doar, ca s-au prezentat la vot atatia si ca 40% din toti cei prezenti au votat cu Ponta (cum a fost cazul aseara). Este important de stiut, insa, cine sunt acestia. Nu ca la securitate, sa se stie fiecare cu cine a votat, ci sa se stie cate ceva despre votanti. Este util pentru staffurile de campanie, dar este util si pentru cei care studiaza, tot dezinteresat, fenomenul politic. Personal, mi-am facut licenta pe alegerile din 2004, iar dizertatia pe cele din 2009. M-am bazat pe sondajele exit-poll de fiecare data.
Faptul ca sunt facute de Vasile Dancu ori de Mirel Palada nu prea conteaza. La sondajele exit-poll nu prea ai cum sa furi. Te faci de ras ca institut. Dancu a dat-o-n bara in Republica Moldova, insa acolo a dat vina pe operatori. Nu a vrut sa manipuleze, pentru ca oricum nu prea poti manipula cu sondajele exit-poll. De ce ai da un scor care dupa cateva ore ar fi contrazis de datele oficiale?
In final o mentiune: nu sunt deloc fan al Alinei Mungiu, as zice ca dimpotriva. Aseara, insa, ea a facut doua observatii corecte, pe care le-am citat in articol. De la observatiile ei mi-a venit, de fapt, ideea acestui articol.
Cam atat despre sondajele exit-poll. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
ps: Am uitat sa precizez un lucru important: sondajele exit-poll se fac DOAR in Romania. Deci voturile din strainatate NU sunt incluse. Nu este o discriminare, ci este o chestie normala, avand in vedere costurile.