Despre oameni si roboti

Despre oameni si roboti

 

 

De multe ori imi place sa glumesc pe tema distinctiei dintre oameni si bloggeri. Te nasti om, dar evoluezi intr-o fiinta superioara numita blogger. Cale de intoarcere nu mai exista, ramai blogger toata viata.

Trecand peste aceasta gluma, cu gradul ei de adevar, sa va spun despre oameni si roboti cum sta treaba. Si, mai ales, ce inseamna, dupa mine, robot.

Probabil ca ati intalnit persoane pentru care totul inseamna jobul. Se duc la job, stau acolo 8 ore si nu pot fi deranjate nici macar daca tragi cu tunul. Daca e nevoie de ele peste program, cu sau fara plata, ele vor sta. Isi iau sa munceasca si acasa pentru ca, nu-i asa, jobul este jobul.

Cand 2 astfel de persoane sunt impreuna, casatorite sau nu, lucrurile sunt cu atat mai grave: ele acasa vor vorbi tot despre ce fac ori ce au facut la job. Nu trebuie sa munceasca in acelasi loc. Dimpotriva. Lucreaza in acelasi domeniu, eventual la aceeasi firma, dar in alt departament. Oricum, acasa tot despre asta vor discuta. Seful meu e mai naspa decat seful tau. Ba nu, uite al meu ce face …

As vrea sa spun ca acestia sunt doar corporatistii, dar culmea, nu. Poate fi un intelectual desavarsit, un om cu o pregatire aleasa, care toata ziua fix asta face: citeste, scrie, eventual si preda. Acasa face tot asta, iar daca are un partener de viata ori un prieten cu ei tot despre asta va discuta.

Idem un avocat: viata lui va fi formata doar din spete si probleme juridice. Orice schimbare legislativa inseamna nopti pierdute. Orice propunere legislativa trebuie discutata si analizata indelung.

La fel si-n cazul unui medic: garzi peste garzi, operatii, consultatii la cabinetul de la stat, consultatii la cabinetul privat, cursuri la facultatea de stat, cursuri si la facultatea privata, studiu individual, lucrari, carti, tot tacamul.

Iar daca peste un job supra-solicitant se suprapune si familia, de preferat cu copil ori chiar copii, tacamul este complet.

Acum, ce putem spune despre oamenii astia? Sunt oameni prosti? Nicidecum. Sunt oameni extrem de culti si extrem de inteligenti (majoritatea dintre ei, la corporatisti sa zicem ca e macar discutabil).

Totusi, cu siguranta ati intalnit persoane inteligente, culte si extrem de competente in domeniul lor care, in anumite privinte, se comporta extrem de stupid. De exemplu, distribuie tot felul de articole stupide. Ori, politic vorbind, fie sustin partide extrem de dubioase, fie chiar le legitimeaza candidand din partea lor.

De multe ori, am intrebat prietenii care distribuie site-uri dubioase de ce o fac. Cea mai comuna replica este: mi-a placut stirea, n-am stat sa vad pe ce site e. Ceea ce mi-a dat de gandit: oamenii astia sunt prosti sau pur si simplu lenesi? Lenesi sau pur si simplu ocupati?

La tv lucrurile nu-s cu mult diferite
La tv lucrurile nu-s cu mult diferite

Un corporatist care are treaba de facut la birou non-stop gaseste 2 minute, fix 2, de navigat pe facebook si gaseste o stire. Nu are timp s-o verifice, nu are timp sa vada ce e cu acel site. O citeste si-i da share.

Dupa ce am constatat eu chestiile astea (care ar trebui studiate amanuntit, eu doar am facut o mini-cercetare empirica), am dat de aceasta stire. Oricat de mult ati rade la ea, eu zic s-o cititi cu atentie. Ea trebuie analizata nu de IT-isti, ci de psihologi si sociologi.

Daca nu v-ati prins, stirea nu este despre o EROARE TEHNICA a Microsoft, ci despre esenta lumii actuale. Daca pui un robot sa actioneze pe internet si-l asaltezi cu astfel de informatii si postari, fix asta va face. Iar oamenii de care v-am zis mai sus sunt, de fapt, roboti.

Robot e cel care se gandeste non-stop la jobul lui si nu face nimic altceva cu viata lui. Robot e cel care nu traieste pentru el, ci pentru jobul lui si familia lui (copilul/copiii).

Va vorbisem nu demult despre batranii uitati in fata televizorului, care nu ar trebui blamati, ci compatimiti. Si ei tot un fel de roboti sunt: daca primesti zi de zi, ora de ora, minut cu minut, acelasi tip de informatie, vei avea impresia ca doar aia exista. Vei fi un robot. Un robot care se va comporta in consecinta.

Acum, desi ar trebui, va spun clar ca nu am solutie. Robotii vor ramane roboti si, cumva, ei sunt utili societatii. Noi ii vom repudia pentru ce distribuie ori pentru unele alegeri ale lor (cele politice in special), dar ii vom aprecia in profesia lor de baza.

Solutia, de fapt, este sa nu dam cu pietre in acesti oameni. Le explicam cum sta treaba, incercam sa-i convingem ca nu e asa si-i lasam in pace.

Sursa foto: jurnalul.ro
Sursa foto: jurnalul.ro

Atentie, nu vorbesc de oamenii prosti, care nu au facut nimic cu viata lor si care chiar cred ca dacii au construit piramidele. Problema este ca dintre cei 10.000 care au distribuit stirea respectiva, cu dacii, nu stiu cati sunt prosti si cati sunt roboti. Strict in aceasta privinta, un robot inteligent si un om prost se comporta fix la fel.

Legat de stirea in cauza, cea cu robotul Microsoft, ideea e simpla: ea nu este despre inteligenta artificiala si cat este ea de avansata. Nu, stirea este despre noi si despre cum sunt deja multi dintre noi. Dam vina pe tehnologie pentru ca nu vrem sa infruntam realitatea. Ne e greu sa recunoastem ca suntem roboti.

Cam atat despre oameni si roboti. Daca aveti si voi ceva de adaugat, va invit s-o faceti. Salutari OMENESTI tuturor!

2 thoughts on “Despre oameni si roboti

  1. Cred că este unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit la tine. Probabil pentru că acum cunosc genul acesta de persoane, care se centrează foarte mult pe job și nu mai au niciun fel de viață socială. Totuși, aceste persoane se cred îndreptățite să critice restul populației/colegilor. Pur și simplu nu văd altă manieră de a-și desfășura viața, nu sunt persoane cu un IQ scăzut, la fel cum ai menționat și tu mai sus, doar că au puncte de vedere limitate și greu (imposibil) de schimbat. Uneori nici argumentele potrivite nu fac schimbări, din păcate.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !