De la bloc la curte – parcursul invers, dar corect

De la bloc la curte GRUP VIP

De la bloc la curte este un parcurs invers si ilogic pentru generatia parintilor sau a bunicilor. Acestia s-au strofocat mult sa plece de la tara, de la curte, sa ajunga in buricul civilizatiei, intr-un bloc cat mai central dintr-un oras cat mai mare. Acestia considerau o mare realizare evadarea din acest capat de lume. Multi considera ca marea lor realizare este evadarea din satul prafuit si arhaic. N-om fi agonisit noi foarte mult, dar macar am reusit sa ne stabilim intr-un oras mare.

De la bloc la curte, chiar si intr-un oras mai mic ori chiar la tara, este noul trend, al noii generatii, trend accentuat, bineinteles, si de pandemie. Revenirea la normal (ori macar la o aparenta normalitate) nu va inversa trendul, ci doar il va domoli. Pana atunci, atat timp cat se lucreaza mai mult de acasa si atat timp cat restaurantele, adica minima doza de socializare de care unii aveau parte, sunt inchise, mutatul de la bloc la curte este solutia optima. Lucrezi mai bine de pe terasa, te odihnesti mai bine pe terasa, iar daca ai chef de o bere chemi vecinul sa-ti tina de urat.

De la bloc la curte este SI din punctul meu de vedere parcursul corect pe care poate (si trebuie) sa-l aiba un om. Spre asta trebuie sa tindem cu totii, asta trebuie sa fie obiectivul nostru. Multi oameni, ma includ si pe mine aici, nu inteleg cum pot unii bogati sa stea la bloc. Nu pot pricepe cum de unii oameni prefera sa-si dea banii in altceva si nu investesc in acest confort esential.

In cazul meu, trecerea de la bloc la curte ar fi un pas important pentru dezvoltarea mea ulterioara ca om. Pe langa costul efectiv al operatiunii (operatiune pe care unul ca mine ar face-o doar cand ar avea banii jos, nicidecum cu bani imprumutati), este vorba si de un anumit standard, caci nu discutam doar de banii pe care-i detii intr-un anumit moment, ci discutam si de venituri ulterioare care sa-ti permita sa intretii o astfel de trecere.

De la bloc la curte Vindem Ieftin grup vip

Ca sa va dau un exemplu concret, cred ca voi apela la cei de la Vindem-ieftin.ro, cei care mi-ar oferi un Grup VIP. Bineinteles, daca as avea ceva bani ar insemna ca pana-n momentul efectiv al mutarii la casa eu voi fi deja client fidel, caci pana sa faci pasul cel mare tot mai faci diverse imbunatatiri in apartament: azi gresie si faianta speciale, maine niste corpuri de iluminat mai scumpe, poimaine un parchet deosebit.

 

Nu intamplator Casa de comenzi Vindem Ieftin, un celebru magazin online de materiale de constructii, folosesc termenul de Grup VIP. Cei care se muta de la bloc la curte sunt, la modul cel mai propriu, niste clienti VIP. E drept, nu doar lor li se adreseaza aceasta facilitate, chiar daca ei sunt publicul tinta, PRINCIPALII vizati. Pot beneficia de aceasta facilitate cei care au mai cumparat cel putin o data de la Vindem-Ieftin si care vor sa cumpere acum produse din minimum 5 categorii diferite ori clienti care au mai cumparat de 2 ori si vor sa cumpere acum produse din minimum 3 categorii distincte.

Legat de asta, de ideea de client VIP, mi-am pus deseori problema modului in care SUNT TRATAT intr-un magazin. Deseori mi s-a spus ca daca as avea mai multi bani ar trebui sa am pretentii mai mari in ceea ce priveste TRATAMENTUL. La restaurante, de pilda, nu doar calitatea mancarii si cat de bine arata localul ar trebui sa conteze, desi recunosc ca in acest moment cele 2 sunt principalele mele criterii, ci si modul in care sunt tratat. Momentan nu pun pret pe acest lucru pentru ca nu am bani sa fiu VIP, nu am standardele si pretentiile unui VIP.

Lucrurile sunt cu atat mai importante in cazul unui magazin de constructii, caci aici nu este necesara doar promptitudine, ci este absolut necesara si o indrumare corecta. Nu toti suntem specialisti in constructii, nu toti ne pricepem la acest domeniu, drept urmare avem nevoie nu doar de vanzatori, ci si de specialisti, de consultanti, de oameni care sa stie sa explice. As zice de profesori, caci deseori oamenii devin toba pe acest domeniu dupa ce participa in mod direct la constructia propriei case. Imi amintesc cum un amic mi s-a plans mai demult ca timp de 2 ani la el in casa numai despre asta s-a vorbit.

Un posibil (viitor) dialog cu specialistii Vindem-Ieftin ar suna precum mai jos:

– Buna ziua.
– Buna ziua, domnule Emil Calinescu.
– Se poate doar Emil? Ma simt batran.
– Bine. Domnu’ Emil atunci suna bine si pentru noi.
– Nu nu. Doar Emil. Asa cum la femei diferenta dintre doamna si domnisoara este data de statutul marital, la fel ar trebui sa fie si la barbati. Deci … nu sunt domn.
– Bun. Ramane Emil atunci.
– Perfect.
– Emil, cu ce te putem ajuta?
– Pai, dupa cum ati aflat, ca vad ca ma urmariti pe Facebook, vreau sa ma mut de la bloc la curte.
– Stim deja asta si chiar ne temeam ca nu vei apela la noi.
– Pai de ce nu?
– Pentru ca ai anuntat mutarea de 2 luni si nu am primit nici macar un semn de la tine.
– Ma taiaseti de pe lista?
– Nicidecum.
– Deci va trimit proiectul, l-am scanat deja, si va spun exact ce am nevoie.
– Da. Inutil sa iti mai spunem ca esti deja client VIP la cate comenzi ai facut la noi.
– Stiu asta. Insa nu stiu cum sa va explic, insa eu sunt VIP nu doar la voi.
– Stim stim. Gluma pe care o faci tot timpul cu VIB.
– Vad ca ma urmariti constant. Dar spune-mi, te rog, inainte sa trecem la partea tehnica…
– Va rog.
– Pe cine rogi? Pe mine si pe mai cine?
– Te rog…
– Deci cu cine vorbesc si daca ma cunoasteti atat de bine, de ce nu stiti ca eu nu suport sa mi se vorbeasca la plural?
– Sunt nou pe aici si nu mi-am permis. De obicei clientii VIP, sau VIB in cazul tau, erau preluati de colegii mai experimentati. Eu te-am tot urmarit.
– Bun. Unul dintre fani. Dupa cum stii…
– Da da. Iubesti fanii nu iubesti banii. Putem incepe?
– Bineinteles. Stai sa trimit proiectul. Scrie, de fapt, tot ce trebuie in el, ca mi-am luat un arhitect tare. Voi trebuie sa-mi trimiteti factura. Si sa spuneti unde gresesc.
– Tu nu gresesti. Simplul fapt ca ai apelat la noi dovedeste ca faci alegeri corecte. Cel putin in domeniul constructiilor.

(restul dialogului, cel plin de termeni tehnici, va trebui sa vi-l imaginati voi)

In mod cert trecerea de la bloc la curte ar trebui sa fie dezideratul tuturor, insa in mod la fel de evident nu toata lumea va putea face trecerea. Nu toti isi vor permite, insa acest lucru este cat se poate de corect, util per ansamblu, caci nu este spatiu pentru toata lumea. In fond, daca ar fi existat spatiu pentru casa fiecaruia n-ar mai fi aparut blocurile inalte. Nu, blocurile inalte si inghesuite nu sunt un moft (comunist si deopotriva capitalist), ci sunt o necesitate, oamenii fiind din ce in ce mai multi intr-un spatiu din ce in ce mai mic.

Totusi, trecerea de la bloc la curte, inversa trecerii facute de generatiile parintilor ori bunicilor nostri, este pasul corect pe care trebuie sa-l facem daca avem ocazia. Bineinteles ca o casa cu curte intr-un oras mare este de preferat uneia la tara, intr-un oras mai mic ori la cativa kilometri de un oras mare.

Trecerea de la bloc la curte momentan virtuala, dar sper eu reala candva, a fost facuta pentru competitia Super-Blog 2020. Cand o fi sa fie cea reala dau de veste.

 

Comments

comments

One thought on “De la bloc la curte – parcursul invers, dar corect

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !