Scaune – istoric si progres
Scaunele sunt o gama de obiecte de mobilier de foarte multe tipuri. Scaunele au o istorie bogata, acestea ajung departe in analele istoriei, pana la faraoni si mai departe. Au fost momente in timp in care scaunele erau rezervate doar pentru regi, lorzi, cardinali, astazi insa, nu doar ca oricine poate avea un scaun, poate folosi un scaun, nu doar ca exista o gama larga de scaune pe piata – vezi oferta de la Tamos, dar am ajuns si sa le ignoram ca si obiecte de mobilier.
Cuvantul scaun vine de la latinescul cathedra, denumirea vine de desemnarea bisericii ca si scaunul unui cardinal sau marcarea sa ca loc important. Scaunele medievale, religioase sau seculare aveau un cadru mare, deseori placate cu panouri dintr-un material textil si asezate pe un podium pentru a sublinia si a marca importanta persoanei care statea acolo. Un scaun era un loc de cinste.
Forma scaunelor, si modul in care erau construite, precum si materialele folosite, s-au schimbat de-a lungul timpului, iar scaunele regesti, mari, care subliniau importanta persoanei care statea acolo, au disparut incet, deoarece scaunele in sine au devenit disponibile la scara larga. Primele scaune usoare si comode, apropiate de ce avem noi disponibil astazi au fost dezvoltate de catre francezi; pe masura ce au devenit mai comode, au putut fi folosite mai mult pentru diverse lucruri, astfel s-au creat mai multe modele de scaune. In secolul al 18-lea productia de mobila a trecut de la mestesugari la fabrici, astfel scaunele impreuna cu alte piese de mobilier au ajuns sa fie produse in masa. De aici s-a ajuns la crearea unor sumedenii de tipuri de scaune, nu doar pentru anumite camere sau pentru anumite activitati, dar scaune specifice anumitor tari. In Marea Britanie modelul de scaun Windsor a fost foarte popular, iar in Statele Unite acest tip de scaun a ajuns la apogeu fiind considerat un accesoriu necesar oricarei case.
Din toate obiectele de mobilier dintr-o casa, scaunele prezinta cea mai mare provocare din punct de vedere structural, astfel s-au creat diferite modele de scaune pentru a raspunde acestor provocari. Scaunele pe care le avem astazi sunt rezultatul a mii de ani de inovatie si progres si ar trebui sa le apreciem mai mult decat o facem in prezent, pentru ce ne ofera.
Tamos
Mobila, canapele si saltele de vanzare
Sos. Morarilor nr.2, sectorul 2 Bucuresti, 22452 , RO
Telefon: 021 255 6677
Scaune – istorie si progres – articol venit pe adresa contact arond emilcalinescu punct eu. Daca vrei ca si articolul tau sa apara aici, nu ezita sa trimiti un email. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
One thought on “De la altii: Scaune – Istoric si Progres”