De la altii: Ghidul mesterului. Ce fierastrau alegi pentru lucrarile tale?

fierastrau circular

Ghidul mesterului: Cei care iubesc sa faca treaba prin gospodarie sau au chiar fac anumite lucruri la modul profesionist, au nevoie de cel putin un fierastrau in trusa de scule. Este bine ca in aceasta trusa sa fie prezent si un fierastrau de mana, insa cel mai important este sa se aleaga un fierastrau electric bun, produs de un brand de incredere.

Conform celor de la AtelierulTau.ro, alegerea fierastraului electric poate fi foarte dificila, dat fiind faptul ca exista extrem de multe variante, cu o constructie diferita si destinate unor materiale diverse.

Ghidul mesterului: Cele mai importante criterii de alegere a fierastraului

  1. Tipul sculei. In functie de scopul pe care trebuie sa il atinga, acesta poate sa fie circular, pendular, vertical, fix, mobil, cu banc sau fara banc. Drujbele pot fi incadrate si ele in categoria de fierastraie, acestea fiind destinate taierii bucatilor groase de lemn. In principiu, pentru o decizie asupra tipului de fierastrau trebuie sa se tina cont de tipul de material ce urmeaza a fi taiat (pietre, lemn, oase, ceramica, etc), de grosimea materialului, de precizia dorita si de confortul dorit.
  2. Brandul producator. Exista multi producatori de fierastraie, unii foarte cunoscuti, precum Bosch, Makita sau Metabo, altii mai putin cunoscuti. In general, brandurile cunoscute si-au conturat renumele pe baza unor calitati convingatoare pentru clienti. In mod normal, un brand mare ofera produse ceva mai costisitoare, insa exista si variante echilibrate, cum sunt produsele celor de la Metabo, un producator care a luat nastere in 1923, considerat a fi premium de catre cunoscatori, care are capacitatea de a asigura produse echilibrate din punct de vedere al costurilor.
  3. Puterea motorului. La fiecare producator exista fierastraie care asigura diverse variante de putere pentru fierastraiele comercializate. In general, puterea variaza intre 300 si 2500 Wati. Pe langa putere trebuie sa fie luata in calcul si turatia lamei (sau oscilatia in cazul fierastraielor cu lama dreapta) sau marimea lamei (cu cat discul este mai mic, la fierastraiele circulare, cu atat viteza va fi mai mare).
  4. Specificatiile lamei. In general, cel mai important accesoriu al unui fierastrau este lama. Chiar si un produs de hobby poate face o treaba buna, atata vreme cat are o lama bine aleasa. Este bine sa se opteze pentru lame realizate din materiale cat mai rezistente, care sa poata faca fata mai multor tipuri de materiale.
  5. Accesoriile cu care vine la pachet. Nu toate fierastraiele vin la pachet cu accesorii, insa in unele cazuri pot fi gasite fierastraie cu seturi de panza de rezerva, cu scuturi pentru rumegus sau cu manusi care ajuta la o manevrare in siguranta.

Ghidul mesterului: Atentie maxima la specificatiile producatorului in ceea ce priveste materialele de lucru. Unele fierastraie sunt destinate doar lemnului, altele doar metalului iar altele sunt multi-purpose, putand sa taie la fel de bine in toate materialele, in functie de lama aleasa. De asemenea, atentie maxima la elementele de siguranta. Fierastraul este un aparat cu potential periculos destul de mare, asadar, trebuie sa fie folosit cu mare grija.

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !