De la altii – Estera, fetiţa care cântă la nouă instrumente muzicale

O fetiţă din Bihor ştie să cânte la nouă instrumente muzicale, deşi are numai 10 ani. Din păcate, pentru a se înscrie la Conservator, Estera Forogău trebuie să mai aştepte opt ani.

În alte ţări, cum este Italia, se poate intra la Conservator chiar şi la vârste fragede precum cea a Esterei. În România, singura „portiţă” lăsată elevilor supradotaţi este să facă doi ani într-unul singur.

Precum Mozart, Estera s-a născut cu ureche muzicală absolută. Încă de la 3 ani şi jumătate, a început să cânte melodios la fluieraşul cel mic. Apoi au urmat flautul, mandolina, chitara clasică şi chitară acustică, vioara, naiul, clarinetul, acordeonul şi pianul. Pe scurt, dacă micuţa ar intra într-un magazin instrumente muzicale, ar ştii să cânte la aproape toate instrumentele expuse.

Mama fetei a fost cea care a observat că Estera poate să cânte fără să cunoască notele de pe portativ. “Am întrebat-o cum de cântă si a zis că ştie ea. A învăţat la flaut, la mandolină, la vioară şi foarte repede a învăţat notele, nu ştiu cum şi nici nu-mi pot explica”, a explicat mama Ana Forogău pentru Adevărul.

Estera Forogau - sursa: voceatransilvaniei.ro
Estera Forogau – sursa: voceatransilvaniei.ro

“Un asemenea talent se naşte odată la o mie de ani. La ea se poate vorbi despre o maturitate ieşită din comun, despre o sensibilitate deosebită, despre o putere de asimilare pe care n-am întâlnit-o la alţi copii”, spune profesorul Sabin Păuţa, care a descoperit-o pe Estera în urmă cu doi ani.

Profesorul a fost cel care i-a cumpărat primul pian digital, iar o fundaţie din Oradea i-a oferit suma de 6.000 de lei pentru ca tânăra să facă cursuri alături de renumiţi profesori români. Familia Esterei este una cu posibilităţi modeste, reuşind cu greu să întreţină cei trei copii (Estera are doi fraţi mai mari).

Povestea Esterei ne aduce aminte de copiii extrem de talentaţi care au concurat la concursul „Next Star”, de la Antena 1. Câştigătorul sezonului 1, Omar Arnaout, care s-a remarcat prin melodiile sale în arabă, are acum o mică rubrică în cadrul matinalului „Neaţa cu Răzvan şi Dani”.

O concurentă din sezonul doi, gorjeanca Elena Hasna, cea care a câştigat premiul de popularitate, a devenit o uriaşă vedetă pe internet. La doar 12 ani, Elena a reuşit o superbă interpretare a unei piese a lui Celine Dion, „Je suis malade”. Pe Youtube, clipul a fost urmărit de 2,7 milioane de ori.

Unul dintre cele mai mari tinere genii ale muzicii româneşti este Matei Bucur Mihăescu, considerat de mulţi drept „al doilea George Enescu”. Băiatul, care acum are 18 ani, compune încă de la vârsta de 7 ani, iar la 13 ani şi-a înfiinţat propria orchestră.

Bucureşteanul i-a uimit pe profesorii de la Liceul de Muzică George Enescu încă de la 7-8 ani, vârstă la care micul geniu compunea deja piese de muzică clasică.

Tânărul pare convins să rămână în România. „Multă lume mă întreabă: de ce nu vrei să pleci? Şi eu răspund: dar de ce să plec? N-am nici un motiv. E ca şi cum mă întreabă, de fapt: dar de ce nu pleci într-un loc unde e mai bine pentru tine? Dar poate nu-i mai bine”, mărturisea Matei într-un interviu acordat cotidianului Jurnalul Naţional.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !