De la altii – Echilibrul necesar pentru a menţine un automobil în formă. (DRPCIV)

Reglajul relantiului se execută cu motorul cald, în funcţionare. La majoritatea carburatoarelor se realizează reglajul turaţiei de relanti cu ajutorul şurubului de aer şi al şurubului de amestec (aer-benzină), fără să mai aibă un şurub reglabil pentru modificarea poziţiei obturatorului, acesta fiind reglat şi blocat (sigilat) din fabrică. Când se dispune de un aparat pentru măsurarea turaţiei motorului, se va urmări să se realizeze turaţia de relanti prescrisă de constructor (în general 750-800 rot/min). În caz contrar, se va căuta să se stabilească cea mai redusă turaţie stabilă posibilă. În acest scop se va proceda în modul următor: se roteşte şurubul de aer (care în general este plasat mai sus) până ce se obţine o turaţie cu puţin superioară celei de relanti (de exemplu 800 rot/min); se roteşte şurubul de ameste până când motorul are o turaţie maximă admisibilă; se repetă operaţiile în ordinea de mai sus până ce turaţia motorului rămâne stabilă (mers „rotund”) la valoarea prescrisă; se verifică buna funcţionare, accelerând în gol (cu automobilul staţionar) şi apoi liberând brusc pedala; dacă motorul tinde să se oprească, se repetă operaţiile de mai sus (de obicei cerându-se o turaţie ceva mai mare).

La unele carburatoare reglajul turaţiei de relanti se execută cu un şurub reglabil de poziţie a clapetei de accelerare şi cu un şurub de amestec . În acest caz, operaţiile se execută în felul următor: cu motorul oprit, se înşurubează şurubul de poziţie a clapetei cu 1-2 rotaţii faţă de situaţia în care şurubul atinge pârghia legată de axul clapetei; tot cu motorul oprit, se strânge complet şurubul de amestec, după care se deşurubează cu 2-3 rotaţii; cu motorul funcţionând, se deşurubează şurubul de poziţie a clapetei, în sensul micşorării turaţiei, până la obţinerea turaţiei minime stabile; se acţionează asupra şurubului de amestec până când turaţia scăzând, devine instabilă, după care se roteşte înapoi, până când turaţia devine stabilă.

Pentru elevii şcolilor de şoferi din România şi pentru conducătorii auto, recomand un site de teste auto DRPCIV cu informaţii utile. Ei se pot pregăti pentru examenul de teorie (sala) mult mai uşor deoarece au la dispoziţie chestionare auto exact ca şi cele de la examenul oficial; indicatoare şi marcaje rutiere cu explicaţie şi imagini; codul rutier actualizaz la zi, de asemenea şi regulamentul rutier, infracţiuni, contravenţii. Site-ul mai dispune şi de întrebările DRPCIV care au răspunsuri corecte, marcate cu culoarea roşie. Site-ul nu necesită înregistrare cont şi este gratuit. Permisul de conducere este destul de important în viaţa de zi cu zi şi constituie un avantaj benefic persoanelor care-l posedă.

Articol scris de Ovidiu Drobotă.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !