De la altii – Despre mandria de a fi olteanca

Am provocat o bloggerita sa scrie despre … mandria de fi olteanca. Este din Craiova, este studenta si are un simt al umorului destul de dezvoltat. Ce a iesit din aceasta noua „ciocnire” blogosferico-olteneasca va las pe voi sa descoperiti:

Din ce in ce mai des, tot mai multi compatrioti se dezic de originile romane si refuza sa mai fie asociati cu o tara „bolnava si fara speranta”, cum am gasit zeci de comentarii pe site-urile de socializare.

Personal, nu imi dau seama cu ce este de vina aceasta tara frumoasa, pentru faptul ca oamenii sunt toxici, nu o intretin frumos si nu o apreciaza. Sa fim seriosi, avem o tara superba. Nu o spunem numai noi (de fapt noi nu o mai spunem de mult), o spun strainii care raman muti de uimire la venirea in tara si se reintorc cu aceeasi dorinta de a o descoperi si urmatoarele dati, dorinta care noua ne moare.

De 20 de ani si fix 10 luni, azi, locuiesc in inima Olteniei, in frumoasa Craiova care mi-a oferit mii de motive pentru care sa o iubesc si care ma invata zi de zi sa fiu toleranta cu oamenii care o denigreaza, cu cei care cred ca pot face ce doresc si cu aceia care ne blameaza pe noi, oltenii. Banatenii nu ne suporta, dar am intalnit oameni care au ajuns sa isi doreasca sa cunoasca alti olteni „faini ca mine”. Ardelenii ne considera inferiori si niciodata seriosi. Am de asemenea prieteni ardeleni carora le-am lasat o impresie placuta. Moldovenii nu au nimic cu noi. Se pare ca facem parte din aceeasi oala sub presiune a tarii. Bucurestenii nu au nimic cu nimeni si ceva cu toti.

Intr-un fel sau altul, toata tara are ceva cu noi. Toti cred ca in inima Olteniei e o jungla nedezvoltata unde se face legea si toti oamenii au bube negre in cap. Nu stiu de unde s-a nascut aceasta reticenta vizavi de noi sau de unde s-a ajuns la aceste fatidice concluzii. Cert este, ca majoritatea acestor concetateti cu idei preconcepute despre olteni, au cunoscut doar cativa la viata lor si nici macar nu au ajuns intr-un singur oras din Oltenia, dar deja ne catalogheaza intr-un fel sau altul. Poate daca ar avea rabdare sa ia regiunea la pas, si-ar schimba parerea si ar reveni la sentimente mai bune.

keep calm

Iubesc Craiova pentru tot ceea ce m-a invatat si pentru ca a contribuit, intr-un fel sau altul, la omul care sunt azi. As fi ipocrita sa spun ca uneori nu mi-as dori sa ma fi nascut in alta zona a tarii, dar nu din cauza orasului ca si asezare, ci din cauza oamenilor pe care ii vad zi de zi si care nu ne fac cinste. As fi ipocrita si sa zic ca aici nu gasesti oameni „faini”. Daca ar fi asa, probabil as trai izoloata, nu as avea atat de multi prieteni, oameni dragi, colegi fantastici sau nu mi-as dori

sa-mi largesc cercul de prieteni. Sunt mandra ca am gasit aici oameni care imi seamana, oameni minunati care fac cinste tarii, mai mult decat toti analfabetii care se perinda zilnic pe la televizor, doar prin simplul fapt ca oamenii astia au ceva in cap si au pus mai des mana pe carte decat a pus Bianca Draguseanu mana pe un barbat. Dati-va seama.

De asemenea, multi spun ca in Craiova nu ai ce face, pentru ca aici nu se promoveaza cultura. Tin sa contrazic si aceasta afirmatie. In Craiova, aproape in fiecare zi (si cred ca ma insel si totusi se desfasoara zilnic) activitati culturale interesante, care angreneaza la manifestari, locuitorii orasului, turistii si chiar fete regale. Daca vrei sa vii in Craiova, ai ce vizita. Sunt multe locuri atat incarcate de istorie, cat si cu o puternica amprenta culturala sau, pentru cei mai tineri, pub-urile, club-urile si terasele sunt mai mult decat incantate sa va primeasca cu bratele deschise.
Pentru ca deja m-am intins destul de mult, ca de asa e olteanul, are multe de spus si vorbeste mult, nici nu aveam cum sa fiu altfel, dar nici nu imi displace, am mai scris cateva motive intemeiate pentru care sunt mandra ca sunt olteanca. Asadar, suntem Best city to visit 2014, ceea ce nu ar fi fost posibil fara implicarea oltenilor mei dragi si a dorintei de a ne promova frumusetile. De asemenea, aici am explicat de ce Iubesc Craiova si  aici va arat si puncte de interes din Craiova mea draga.

Craiova

Mandria de a fi olteanca, precum mandria de a fi oltean, nu poate fi expusa, in intregime, in cuvinte. Din acest motiv exista poze edificatoare. Salutari OLTENESTI tuturor!

3 thoughts on “De la altii – Despre mandria de a fi olteanca

  1. Pingback: De la altii – Despre mandria de a fi olteancaBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !