Cum iti mentii aspiratorul ca nou pentru mai mult timp
Un aspirator bun usureaza considerabil munca in casa si reduce cel putin la jumatate timpul petrecut curatand podelele si alte suprafete. Chiar si cele mai performante aspiratoare trebuie ingrijite pentru a da acelasi randament dupa numeroase folosiri. Cei mai multi utilizatori folosesc aspiratorul fara a da atentie starii in care acesta se afla si ajung rapid la o pierdere a eficientei.
Cum iti dai seama cand un aspirator nu mai da randament?
Unele aspiratoare nu sunt din fabricatie foarte puternice. Exista numeroase aspecte de care trebuie tinut cont atunci cand se cumpara un aspirator, iar site-urile de review-uri precum www.prezzo.ro sunt un real ajutor in acest sens.
Atunci cand un aspirator incepe dupa o perioada sa nu mai dea randament conform specificatilor tehnice, acesta este un semn ca are nevoie de cateva operatiuni simple de intretinere. Cel mai clar indicator al faptului ca aspiratorul nu mai functioneaza cum trebuie este puterea de aspirare sau modul in care acesta trage praful. Cand un aspirator care curata covorul la o prima trecere trebuie folosit de mai multe ori pe aceleasi suprafete, acesta este un semn clar ca are nevoie de intretinere.
Cei mai multi utilizatori stiu ca atunci cand aspiratorul nu mai functioneaza cum trebuie este posibil sa fie nevoie ca sacul sa fie golit. Acesta nu este insa singura problema care poate aparea, inclusiv un aspirator fara sac se poate infunda (fie pe teava, fie la filtrul de praf).
Operatiuni simple de intretinere pentru aspiratoare
Atunci cand aspiratorul nu functioneaza la randament maxim, cele mai des intalnite probleme pot fi rezolvate chiar de utilizator. Nu va grabiti sa cumparati un aspirator nou inainte de a verifica daca problema nu este cumva una care poate fi rezolvata usor si rapid in casa.
Operatiunile de intretinere precum schimbarea pungii aspiratorului, curatarea tevii sau a filtrului sunt usor de efectuat fara a fi nevoie de cunostinte de specialitate.
Cand aspiratorul pare sa nu mai traga, se recomanda urmarea a 3 pasi simpli:
1. Golirea sacului (daca este de panza) sau schimbarea sacului (daca este de hartie);
2. Verificarea capetelor si a tevii, care se pot infunda cu scame si mizerie;
3. Schimbarea sau curatarea filtrului.
In functie de modelul de aspirator ales, filtrele sunt mai mult sau mai putin usor de curatat sau spalat. Este indicata verificarea acestor aspecte pe site-uri de review-uri precum www.prezzo.ro. Un filtru murdar inseamna un aspirator mai putin eficient, insa in functie de model filtrele pot fi destul de dificil de schimbat sau curatat. Este recomandata pastrarea cartii tehnice a aspiratorului pentru a o putea consulta atunci cand se doreste schimbarea filtrului.
Aceste operatiuni sunt esentiale pentru durata de viata a aspiratorului. Chiar si un aspirator ieftin isi poate face treaba fara probleme ani de zile daca se urmeaza cateva reguli de intretinere:
- Folosirea aspiratorului cu grija, fara a forta cablul. Aspiratorul se muta folosind manerul, nu tragand de cablu;
- Golirea sacului periodic si schimbarea sacului de hartie dupa fiecare cateva utilizatori (sacii de hartie refolositi nu permit trecerea aerului si motorul se supraincalzeste);
- Eliminarea obiectelor mari care pot bloca aspiratorul inainte de a aspira – sosete, monede, bucati de hartie, de material, etc.