Esti la inceput intr-ale bricolajului si in afara de flex nu stii ce fel de tipuri de polizoare exista si la ce tip de lucrari poti sa le folosesti? Ai venit in locul potrivit.
Cele mai uzuale operatiuni pe care poti sa le executi cu acest tip de scule sunt: taiere/debitare, polizare, slefuire/lustruire, dar si ascutirea unor piese metalice (de exemplu cutite).
In prezent exista urmatoarele tipuri de polizoare:
- Polizoare unghiulare
Cunoscute si sub denumirea de flexuri (Flex este de fapt o companie germana care a comercializat primul polizor unghiular la inceputul anilor ’90) sunt cele mai versatile tipuri de polizoare datorita gamei variate de aplicatii la care pot fi folosite: taiere, polizare, slefuire. In functie de greutate, polizoarele unghiulare se pot folosi:
- cu o singura mana (cele mai folosite sunt cele cu disc de 115 mm si cele cu disc de 125 mm). Majoritatea modelelor se livreaza cu un maner auxiliar care poate fi montat atat in partea dreapta cat si in partea stanga si ofera o flexibilitate mai mare datorita greutatii reduse. Sunt folosite pentru taierea sau polizarea pieselor de dimensiuni reduse. In cazul in care nu vrei sa fii conditionat de alimentarea la curent, alege un polizor unghiular cu acumulator;
- cu doua maini (cele cu disc de 230 mm) se folosesc pentru debitarea pieselor mari, nu se folosesc pentru slefuire. Corpul polizoarelor unghiulare mari este mai lung decat cel al polizoarelor unghiulare mici, ceea ce permite aplicarea unei presiuni mai mari asupra materialului care urmeaza sa fie debitat (ideal ar fi ca materialul sa fie fixat intr-o menghina pentru a asigura o precizie ridicata).
Tipuri de accesorii compatibile: discuri de taiere, discuri de polizare, discuri lamelare, discuri diamantate, discuri oala, perii, fibrodiscuri, sisteme de aspirare praf etc.
- Polizoare drepte
Principalele operatiuni care se pot realiza cu polizoarele drepte sunt: netezirea/curatarea marginilor, debavurare. Polizorul drept este usor de manevrat in special datorita constructiei si a greutatii reduse.
Tipuri de accesorii compatibile: pietre polizoare drepte.
- Polizoare de banc
Un polizor de banc este alegerea ideala atunci cand ai de ascutit metale, cel mai banal exemplu il reprezinta ascutirea cutitelor de bucatarie. Polizoarele de banc se folosesc cu discuri abrazive de diferite granulatii, in functie de cat de fin sau grosier ai nevoie sa prelucrezi materialul. Un mare avantaj al acestora este ca, spre deosebire de polizoarele unghiulare care au un nivel de zgomot si de vibratii ridicate, in cazul polizoarelor de banc nivelul este foarte scazut.
Tipuri de accesorii compatibile: discuri abrazive de polizoare banc, cu cat granulatia este mai mare cu atat mai mare va fi gradul de finete al lucrarii.
- Polizoare de banc combinate
Acest tip de polizor este de fapt un hibrid intre clasicul polizor de banc si slefuitorul cu banda pentru ca este format dintr-o piatra de polizor si un mini slefuitor cu banda. Avantajul este ca pe langa metal se poate folosi si pentru lemn, datorita benzii de slefuire.
Indiferent de tipul de scula ales, asigura-te ca faci achizitia din surse de incredere daca vrei sa fii sigur ca sculele si accesoriile sunt originale.