De Craciun se sta in casa? Boxing Day.

De Craciun se sta in casa? Boxing Day.

 

 

Nu mai tin minte exact cand, daca anul trecut sau acum 2 ani, dar imi amintesc revolta multor romani la auzul vestii ca un mall (atunci era doar AFI, acum sunt mai multe) va fi deschis in zi de sarbatoare (de Paste ori de Craciun) UPDATE: INTRE TIMP AM GASIT STIREA ASTA. Revolta era pe 3 planuri:

  • Bietii angajati, de ce vor fi ei nevoiti sa lucrezi de Craciun ori de Paste? La ei nu se gandeste nimeni?
  • Cine s-ar duce in mall de Craciun ori de Paste? Si de ce ar face-o?

Pe langa cele 2 chestii, teama fundamentala a romanilor este, de fapt, alta? A fost bine sintetizata de o femeie simpla, in autobuz, acum cateva zile: „Daca toate chestiile astea vor fi deschise de Craciun, nimeni nu va mai sta cu familia. Pana acum din acest motiv stateau si ei cu noi: ca nu aveau unde sa mearga„.

Craciunul ideal la romani: undeva la casa, nu la bloc, cu brad impodobit si cu multe cadouri sub el. Si cu mancare multa, dar aia nu se vede in poza.
Craciunul ideal la romani: undeva la casa, nu la bloc, cu brad impodobit si cu multe cadouri sub el. Si cu mancare multa, dar aia nu se vede in poza.

S-a trecut de la intrebarea Cine s-ar duce in mall de Craciun? la problema Daca e deschis mall-ul, copiii mei vor merge acolo si nu vor mai sta cu mine/noi.

Problema, din punctul meu de vedere, e total eronata. Tu, ca parinte, nu-ti pui probleme daca singura zi in care iti aduni familia este ziua in care aceasta NU are alta optiune? Nu te simti ciudat sa afli ca esti ultima optiune?

Ma uitam la englezi si al lor campionat de fotbal. Ei au o traditie conform careia, indiferent in ce zi a saptamanii pica, au etapa pe 26 decembrie si 1 ianuarie. Se numeste Boxing Day. Andrei Niculescu ii spune Sarbatoarea fotbalului britanic. Cat se poate de corect. (Update: Despre Boxing Day pe larg, aici)

Poza este luata din articolul lui Andrei Niculescu. Mi se pare extrem de sugestiva pentru etapa de azi din Anglia :)
Poza este luata din articolul lui Andrei Niculescu. Mi se pare extrem de sugestiva pentru etapa de azi din Anglia ­čÖé

Acum sa punem intrebarile de mai sus in contextul fotbalului britanic:

  • La fotbalisti se gandeste lumea, dar, cumva, lor le convine sa joace de Craciun. Le convine sa fie aplaudati de Craciun, le convine sa faca daruri celor care-i aplauda (un gol, o pasa de gol, o evolutie buna). Cred ca daca s-ar supune la vot scoaterea acestor 2 etape, ar pica: fotbalistii CHIAR isi doresc sa joace in aceste zile.
  • Stadioanele sunt pline, vazusem anii trecuti o statistica: de obicei se vand toate biletele la aceste meciuri, chiar daca unele echipe nu au stadionul plin tot timpul. Se duc oamenii si o fac an de an.
  • Nu se pune problema ignorarii familiei ci, dimpotriva: se merge alaturi de toata familia la meci.

Nu stiu cum sta treaba din punct de vedere legal: cat de mult trebuie sa platesti un angajat si daca renteaza. Ce stiu eu este ca ar trebui sa avem posibilitati de distractie de Craciun: sigur s-ar gasi actori dispusi sa joace de Craciun (poate ar fi sansa unor actori mai mici sa se afirme), sigur s-ar gasi cinematografe sa aiba oferta speciala de Craciun (daca oamenii urmaresc Home Alone la tv, an de an, de ce nu s-ar duce de Craciun la cinema, sa urmareasca filme specifice de Craciun; cu o oferta adecvata de familie zic ca ar avea succes).

Nu stiu daca in Liga 1 ar avea succes echivalentul Boxing Day, vad ca Belgia a adoptat ideea, sunt curios ce succes va avea acolo, insa este de testat, poate, in cazul altor discipline. Poate la handbal, un sport, macar in teorie, adresat intregii familii. Poate la hockey, in orasele cu traditie in acest sport.

Iar problema este mult mai grava decat credeti: daca-n Bucuresti se mai gaseste de facut cate ceva, in alte orase situatia e cu adevarat grava. Sunt orase unde totul e inchis chiar si-ntr-o duminica normala. Cand am fost in Cluj mi s-a reprosat ca am strambat din nas cand am auzit ca un centru comercial e inchis duminica: Vreti sa ne faceti sa muncim ca sclavii, ca va e voua lene sa mergeti sambata la cumparaturi? De ce vrei musai sa cumperi duminica? Noi sa nu avem o zi libera? Daca-n cazul magazinelor pot fi de acord, in cazul locurilor de agrement si distractie, tip cinema ori teatru, sunt total impotriva. Daca vrei sa te odihnesti nu inseamna ca trebuie sa stai in casa ori, daca iesi, sa te plimbi intr-un parc fara posibilitatea de a face ceva in el.

In Romania, de Craciun se sta in casa. Sau, ma rog, se merge la Biserica, in cazul familiilor religioase. INCA se sta in casa. Lucrurile incep sa se miste si ma astept ca in urmatorii ani numarul chestiilor deschise/disponibile sa creasca. Iar daca familia, celula de baza a societatii, se simte in pericol, este timpul ca ea sa se gandeasca la locuri unde sa poata merge pentru a distractie si socializare. Un Craciun fericit tuturor in continuare si salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “De Craciun se sta in casa? Boxing Day.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !