De ce sa mergem la vot la europarlamentare?

Stiu ca am prieteni care sunt foarte revoltati pe clasa politica. Stiu ca multi dintre ei nu vor merge la vot. Motivele sunt diverse. Eu voi dori in continuare sa CONVING cititorii acestui blog sa mearga la vot. Asadar, de ce sa mergem la vot la europarlamentare?

1. In general exista disproportii mari din punctul de vedere al varstei: oricum populatia Romaniei este din ce in ce mai imbatranita, insa populatia ACTIVA CIVIC este SI mai imbatranita. Si de aici rezulta 2 chestii:
– Intai si intai, voturile sunt cumparate cu zahar, faina, ulei. Trist, nu?
– Va mai amintiti celebrul miting contra ACTA? Stiti de ce pe europarlamentari ii durea undeva? Simplu: nu sunteti publicul lor tinta. Taranul din fundul moldovei (generic vorbind, nu din localitatea respectiva) habar n-are ce e aia ACTA si chiar NU il intereseaza. Daca el se duce la vot si tu nu e clar ca europarlamentarul va asculta opinia lui si nu pe a ta. Tu numesti asta nesimtire, eu numesc asta PRAGMATISM.

2. In al doilea rand, tot un efect al primului punct, publicul tanar este unul mai informat. Votul pentru Parlamentul European trebuie sa fie un vot INFORMAT. Nu dai parlamentari doar PSD-ului ori PDL-ului, ci dai parlamentari unor mari familii europene (cu consecintele de rigoare). Nu prea intelege asta un electorat varstnic si rural. Si nu e vina lui ca nu intelege asta.

3. Votul pentru parlamentul european este unul PUR PROPORTIONAL. Ce inseamna asta? Inseamna ca votul tau conteaza mai mult ca oricand. La votul pentru primar votul tau conteaza din ce in ce mai putin, mai ales de cand a fost scos turul 2. Tu te duci sa votezi, insa favoritul castiga in 90% din cazuri (si in tot atatea cazuri favorit este primarul in functie). Aici fiecare vot conteaza. Chiar daca in cartierul tau, in orasul tau, sunteti doar 5 oameni care voteaza cu partidul X, votul tau TOT conteaza. Pentru ca 5 voturi de acolo, 10 voturi de acolo, 15 voturi de acolo cu 20 de voturi din alta parte se aduna si pot face un 5% bun pentru intrarea in Parlamentul European. Bonus: este o prezenta la vot mai scazuta, asa ca numarul efectiv de voturi pentru accederea in Parlament este mai mic.

4. Vorbeam despre un partid ecologist, respectiv despre unul nationalist – anti-european. Paradoxal, ele au mai multe sanse sa intre in parlamentul European decat in parlamentul national. Iar un partid ECOLOGIST intrat in Parlamentul European ne-ar aduce MULTE beneficii (Partidul Verde european e printre cele mai mari grupuri politice din Europa, la un moment dat era locul 2, dupa Populari).

5. Un europarlamentar reprezinta intreaga populatie. La fel si un parlamentar normal. Totusi, cum vi se pare ca in Parlamentul European Romania sa trimita niste oameni care sa NU reprezinte interesele tarii? Cine sunt acestia? Nu era greu de ghicit: parlamentarii UDMR, respectiv „independentul” Lazlo Tokes. De ce au ajuns ei acolo? Simplu: pentru ca populatia maghiara se duce la vot intr-o proportie mai mare decat populatia romaneasca. Trist, dar adevarat.

Am vazut de ce sa mergem la vot la europarlamentare. Totusi, trebuie ca si partidele sa faca ceva, nu d-alta, dar si ele trebuie sa se straduiasca sa atraga voturi. Asadar:

1. Lista pentru parlamentul european cuprinde, de multe ori, candidati care au ratat intrarea in Parlamentul National (era exemplul Norica Nicolai). De asemenea, exista asa numitele locomotive, care insa de multe ori se dovedesc a nu fi europarlamentari straluciti (sa dau exemplu Becali? sa nu dau?). Ce ar trebui sa contina o lista de europarlamentari? Pai:
– Oameni care sa cunoasca CEL PUTIN o limba straina. Ok, cand iei cuvantul vorbesti pe limba ta. Dar trebuie sa si socializezi cu colegii tai de partid european ori pur si simplu cu colegii tai de parlament european. Nu poti avea traducatorul dupa tine tot tipul.
– Oameni mai tineri, eventual cu studii in domenii „moderne”, gen Administratie publica Europeana, Relatii Internationale si Studii Europene etc.
– Fosti ministri, fosti ambasadori, fosti premieri. Si aici dau primele 3 exemple care-mi vin in minte: Petre Roman, Calin Popescu-Tariceanu si Mircea Geoana ar sta mult mai bine in parlamentul european decat in cel national. Iar alde EBA, Becali ori Daniela Buruiana (a fost pe vremuri) ar face mult mai multa treaba in parlamentul national. Stolojan si-a gasit bine locul in Parlamentul europei, ar trebui sa-i urmeze si altii exemplul.

2. Partidele ar trebui sa inlesneasca comunicarea cu europarlamentarii. Ok, una directa este destul de dificila, insa una indirecta ar fi de preferat. Ar putea sa indemne alegatorii sa se prezinte la sediul partidului pentru a-si spune pasul, iar liderii din teritoriu sa transmita mai departe europarlamentarului.

3. Partidele ar trebui sa investeasca mai mult in campania pentru aceste alegeri. Intr-un fel tuturor le convine ca aceste alegeri sunt atat de neinteresante: isi pun ce oameni doresc, nu-i intreaba nimeni-nimic… 3-4-5% procente in plus, care in parlamentul Romaniei inseamna enorm, aici inseamna 1 sau 2 europarlamentari in plus. Economic nu renteaza. Din acest motiv in 2009 PRM-ul a intrat in parlament: a investit foarte mult in campanie, iar acel „Foarte mult” s-a tradus prin MULT MAI MULT decat celelalte.

Sa va mai zic ceva, un fel de ultim argument pentru a merge la vot: europarlamentarele sunt un fel de barometru pentru alegerile prezidentiale. Daca sunteti nemultumiti de candidatii care vi se ofera in toamna sa nu va plangeti, e si vina voastra. Daca v-ati duce in masa sa dati un vot de blam ACTUALELOR partide si ati vota ALTE partide (am dat eu 2 exemple, mai pot fi gasite), in toamna am putea avea candidati interesanti. Votul nostru conteaza mai mult decat credem.

Argumentatia aceasta, De ce sa mergem la vot la europarlamentare?, este inscrisa Pentru Concursul Blogger European. Regulamentul complet al competitiei il gasit aici, astazi fiind ultima zi in care puteti sa va inscrieti articolele. Salutari EUROPENE tuturor!