De ce Romania a cazut fizic cu Elvetia?

De ce Romania a cazut fizic cu Elvetia?

 

 

Este o intreaga dezbatere in presa, scrisa sau online, cu privire la cauzele acestei caderi. Unii o numesc normala, altii o numesc complet inexplicabila. Eu nu dau verdicte, refuz sa fac asta. Nu cunosc cauzele, insa pot indica anumiti factori. Unii sunt certi, altii sunt cu semnul intrebarii. Asadar:

Romania Elvetia Euro 2016

Am schimbat staff-ul medical fix inainte de Euro

Nu stiu cat de bun era Pompiliu Popescu, pe vremuri era acuzat ca-i la baza medic ginecolog si ca face pregatirea fotbalistilor dupa ureche, insa stiu un lucru: orice om, la orice loc de munca, are nevoie de o perioada de adaptare. Orice medic are nevoie sa-si cunoasca foarte bine pacientii. Timpul a fost, totusi, prea scurt.

Vad interviul dat de fostul doctor al nationalei, el spune cu subiect si predicat ca actualul staff a gresit in mod evident. Totusi, trebuie privite cu scpeticism aceste declaratii, in fond doctorul Pompiliu Popescu trebuie, cumva, sa se apere. Orice FOST, fie el antrenor, jucator ori medic, sustine, atunci cand lucrurile merg prost, ca daca era el alta ar fi fost situatia.

Daca as accepta doar aceste declaratii drept adevarate, m-as opri aici. Insa, oare, acei doctori sunt singurii vinovati?

Ce antrenamente s-au facut in Franta?

In Prosport am vazut teoria asta, alimentata de imaginile oficiale: romanii sunt activi la vizitat castele si la plimbari. Fara sa neg importanta deconectarii de la miza partidei, a relaxarii, trebuie sa constat ca echipa Romaniei e cam singura care face astfel de vizite. Romanii isi permit ce nu-si permit alte 23 de echipe. Or fi descoperit romanii roata. Zic.

Oricum, trecand peste aceste vizite dese, ramane un adevar: un staff medical isi face treaba atat cat ii permite staff-ul tehnic. Un antrenor bun este cel care merge pe mana specialistilor. Nu te bagi peste doctori, peste psihologi (daca ai asa ceva), peste oameni specializati de langa tine. Ii lasi pe ei sa-si faca treaba.

Daca staff-ul medical al nationalei nu si-a facut treaba, vina este macar egala si a staff-ului tehnic.

Totusi, nici cu explicatia asta, ca INTREG staff-ul tehnic este vinovat, nu sunt multumit. Asa ca mai stau sa caut …

Jucatorii romani stau prost fizic in general

De Chivu si Mutu nu am mai avut jucatori care sa joace la echipe de top din Europa. Cand zic echipe de top ma refer la echipe care sa fie angrenate si in cupele europene.

Daca ne uitam STRICT pe campionatul intern, vedem echipe obosite din prima etapa, echipe care in mod constant cad fizic pe final de meci, echipe care se plang de meciuri din 3 in 3 zile, echipe care abia asteapta finalul campionatului gafaind, echipe, oricum am lua-o, nepregatite fizic.

Daca anii trecuti Steaua parea sa exceleze la acest capitol, anul acesta si ea a avut probleme.

In cupele europene sunt surclasati, intai si intai, din punct de vedere fizic. Tehnic ori tactic am mai putea face fata, dar pana prin minutul 60. Apoi picam.

Ideea este simpla: n-or fi fost jucatorii bine pregatiti la nationala, dar ei in general nu sunt bine pregatiti fizic. Si problema nu e de ieri, de azi.

Avem jucatori cu putine meciuri in picioare

In teorie, avem jucatori odihniti. Matematic vorbind, pentru a ajunge la numarul de meciuri jucate de Ronaldo in sezonul abia incheiat ar trebui sa adunam meciurile a vreo 3 fotbalisti romani. Daca ne uitam mai atent prin lotul nostru, putem alege chiar 5 jucatori care impreuna nu au meciurile lui Ronaldo. Pantilimon, Chiriches ori Torje sunt primii pe lista.

Totusi, teoria e diferita de practica. In fapt, jucatorii romani nu prea sunt in vana. Ei nu sunt obisnuiti cu efortul prelungit. Nu sunt pregatiti pentru ca nu sunt titulari, dar e valabil si invers: nu sunt titulari pentru ca nu sunt pregatiti.

Avem jucatori din campionate slabe

Conteaza sa joci, dar conteaza si UNDE joci. Avem jucatori prin Bulgaria, Turcia, tarile arabe, Israel si liga a II-a spaniola. In sine nu sunt jucatori rai, dar la un moment dat se simte de unde vin ei. Nu fac romanii pregatire fizica buna, asta deja stabiliram, dar oare ce pregatire fizica se face in tarile arabe? Sa intreb si de Bulgaria ori de Israel? Repet: nu poti repara complet la nationala ceva ce-ti vine din start stricat.

Jucatorii nu s-au adaptat in Franta

In Asia ori Africa de Sud, unde s-au desfasurat in trecut campionate mondiale, exista riscul sa nu te fi adaptat ca jucator. Surprizele de la aceste turnee finale au fost puse tocmai pe seama acestui lucru. Totodata, pana in 2014, cand a castigat Germania in Brazilia, statistica arata urmatorul lucru: echipele sud-americane au castigat turneele finale desfasurate in America de Sud + cel desfasurat in SUA, in timp ce europenii au castigat campionatele mondiale desfasurate in Europa. De ce? Din motive de adaptare, bineinteles.

Acum, de ce nu te-ai adapta in Franta? Cu ce este speciala clima Frantei? Medical nu pot raspunde, nu sunt de specialitate, dar pot intui anumite aspecte. E o clima mai umeda (temperat-oceanica, asa cum se zice), e diferita fata de a Romaniei, a Bulgariei, MULT diferita fata de clima din tarile arabe. Atunci cand chemi un jucator de peste mari si tari trebuie sa te gandesti SI la acest aspect.

Tin minte ca in marea dezbatere legata de Dobrin, unul dintre argumente suna fix asa: nu s-a adaptat in Mexic. Asa o fi fost, acum amandoi, atat Angelo Niculescu, cat si Dobrin, nu mai sunt printre noi. Totusi, ideea in sine ramane in picioare: la un turneu final faci o selectie DIFERITA fata de un meci normal de calificare (o dubla), pentru ca trebuie sa tii cont SI de acest aspect.

O medie de varsta (prea) ridicata

Suntem printre cele mai in varsta nationale de la Euro. Totusi, media de varsta, in sine, nu este neaparat concludenta. Poti avea fundasii centrali si portarul foarte in varsta, insa inaintarea s-o ai tanara. Buffon, de exemplu, creste foarte mult media de varsta a Italiei, ca sa dau doar un exemplu.

Si acum sa va zic exact statistica: ca lot, avem a VI-a cea mai varstnica echipa, insa, si aici e buba, echipa din meciul cu Elvetia, adica titularii, a fost cea mai varstnica echipa din istoria Euro 2016. Problema SI mai mare este, insa, data de posturile jucatorilor nostri varstnici: avem fundasii laterali trecuti de 30 de ani, avem MIJLOCASII CENTRALI (aia de travaliu adica) trecuti de aceeasi varsta. E o problema si inca una mare.

Ca sa revin la Italia, ea are un PORTAR foarte in varsta, portar care, insa, nu este nevoit sa alerge. Portarul nu oboseste daca echipa face un pressing prelungit, portarul nu are crampe musculare pentru ca a facut un sprint.

In plus, jucatorii tineri aproape lipsesc de la noi. Sa dau un exemplu didactic: poti avea 2 jucatori de 38 de ani si 2 jucatori de 18 ani (media 28) sau poti avea 4 jucatori de 28 de ani. Media, in sine, ca orice statistica, poate fi mincinoasa. Noi nu avem niciun jucator sunt 21 de ani, iar cei sub 25 poti fi numarati lejer pe degetele de la o mana.

Romania are, deci, o echipa batrana si, din pacate, are jucatori batrani fix pe posturile unde ar trebui sa avem jucatori tineri. Iar jucatorii cu adevarati tineri lipsesc.

Unii jucatori aveau probleme medicale prealabile

Ma gandesc aici la Rat, abia refacut, la fel cum ma gandesc si la Pintilii ori Prepelita. Fiecare are alta problema, poate compar mere cu pere, insa, cumva, toate cumulate au dus la ceea ce am vazut cu totii.

Nu vorbesc de Andone si Alibec cu ale lor probleme la mana, desi unii spun ca si alea conteaza cumva. Asa o fi.

Ideea este, insa, aceeasi: unele probleme medicale erau dinainte ca ei sa vina la nationala. Multi sustin ca Rat, din cauza acestor probleme, nu trebuia selectionat. Problema e ca nu avem fundas stanga, Filip mi se pare mult prea naiv, iar alt fundas stanga roman nu avem (Latovlevici, Vatajelu si Sepsi sunt singurele alternative, niciuna indeajuns de buna).

Stilul nostru de joc nu ne ajuta

Stiti ce ziceau multi ziaristi despre Romania anului 1994? Era o caracterizare aparent simpatica: la voi jucatorul alearga mai mult decat mingea. Stilul a ramas dupa ani de zile: mingea se plimba, uneori ca la biliard, mergeau pasele, dar jucatorii fugeau de-si scuipau plamanii. Cum pierdeau mingea alergau ca nebunii s-o prinda, iar pe contra-atac tasnea un jucator cu sprinturi enorme.

Ce s-a schimbat dupa 22 de ani? Pai in afara de calitatea jucatorilor, nimic. Stilul ar trebui sa fie acelasi, tactica, strict ca asezare, usor diferita. Altfel, jucatorii romani ar trebui sa compenseze diferenta de valoare prin munca. Doar ca, surpriza, stam fizic mai prost, nu mai bine decat adversarii.

Corect, nu trebuia sa cadem in minutul 60 cu Elvetia, o cadere oricum prea brusca, insa este un adevar: cu Franta am facut risipa de efort. Iar cuvantul RISIPA este unul potrivit pentru ce am vazut acolo.

https://www.youtube.com/watch?v=wYQFObwxx_Y

Revenind, stilul nostru de joc presupune risipa mare de efort inclusiv cu Albania ori Elvetia. Trebuie sa fugim, sa acoperim zonele, sa muncim mai mult decat ei. Si aici fix la staff-ul tehnic ma intorc: stilul nostru de joc pare a nu fi unul realist, unul care sa se plieze pe ce jucatori avem. Am spus ca preferam jucatori de travalu, gen Stancu ori Chipciu, in dauna unora tehnici, gen Maxim. Preferam unul care sa fuga si sa recupereze in dauna unui tehnic. Doar ca, vazand cum stau lucrurile, incep sa cred ca erau de preferat jucatori tehnici, care sa tina de minge si care sa faca acea nenorocita de minge sa alerge mai repede.

Euro-2016

Concluzii

Era o vorba despre politicieni si cei pe care acestia ii conduc: fiecare popor are politicienii pe care ii merita. Vorba asta o aplic si-n fotbal: avem pregatirea fizica adecvata fotbalului romanesc. Fiecare aspect invocat de mine a contribuit, fiecare detaliu conteaza. Ce am vazut cu Elvetia este REZULTATUL, un rezultat dureros, dar deloc mincinos.

Acum vreau sa va aud si pe voi: De ce Romania a cazut fizic cu Elvetia? Poate gasiti si alte cauze, nu sustin ca-s detinatorul adevarului absolut. Salutari ROMANESTI tuturor!

ps: Ti-a placut articolul De ce Romania a cazut fizic cu Elvetia? Daca da, ii vei da share? Despre problema share-ului la articole am vorbit intr-un clip pe al meu vlog (cel de mai sus). Daca iti place vlogul meu in general, te poti abona, ceea ce te invit sa faci. Legat de acest disclaimer, am decis ca o perioada de timp sa inchei TOATE articolele de pe TOATE blogurile mele astfel.

One thought on “De ce Romania a cazut fizic cu Elvetia?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !