De ce purtam ceas?

De ce purtam ceas?

 

Din ce in ce mai putina lume poarta ceas. Din ce in ce mai putina lume este interesata de ceasuri. Ceasurile, paradoxal, sunt purtate, mai nou, intr-o proportie mai mare de barbati. Fie ca vorbim de ceasuri sport, ceasuri casual ori altfel de ceasuri, femeile, din ce in ce mai mult, le evita.

Cum s-a ajuns aici, de ce si ce este de facut voi zice in cele ce urmeaza.

Asadar, primul motiv pentru care a aparut ceasul este UTILITATEA lui. Dintre cei batrani, multi isi amintesc cat si-au dorit sa aiba ceas. Cat tanjeau dupa un ceas. Era o mare realizare cand aveau bani sa-si cumpere un ceas rusesc (Pobeda se chemau ori cele aparute mai tarziu la noi, marca Luch, facute acum in Belarus). Ceasul, deci, a aparut ca o NECESITATE.

Initial, ceasul era cu lant. Gestul de a scoate lantul putea fi sau nu ostentativ. Acum te poti uita mai fin la ceas, fara sa fie ostentativ. Atunci parea ostentativ.

Estetic, ceasurile aratau foarte bine, insa se pierdeau foarte usor.

A fost un pas inainte aparitia ceasurilor de mana. Ele erau apreciate atat pt utilitatea lor, cat si pentru partea estetica. Si femeile le apreciau, insa pentru barbati era un accesoriu aproape indispensabil. Femeile puteau compensa, din punct de vedere estetic, absenta ceasului, barbatii insa nu. In teorie, barbatii nu trebuie sa poarte bratara (nu ca eu n-as purta, dar na, asa zice teoria).

Asadar, al doilea motiv a fost estetica. Un barbat elegant este cel care are si un ceas pe masura. Un ceas office, elegant, asortat, daca se poate, costumului.

A venit moda telefoanelor mobile.Telefon mobil are toata lumea, de la cei mai tineri la cei mai batrani. Telefonul mobil are ecran mare si luminat, in multe situatii se vede mai bine decat ceasul. Femeile, asa cum am zis, au oricand posibilitatea sa inlocuiasca ceasul. Poti pune bijuterii ori poti pastra mana libera.

Ceasul devine, treptat, inutil. Atat timp cat el face un singur lucru, sa arate ora, devine chiar demodat. In plus, uneori incomodeaza, la muncile de birou care necesita lucrul cu pc-ul de exemplu.

Multi se mira de mine de ce port ceas. Daca nu-s obligat de ce-l port?

Barbatii care-l poarta spun ca-s oarecum obligati, ca face parte din tinuta lor. Nu s-ar vedea fara el. Femeile, insa, prefera sa poarte alte bijuterii. Sunt mai elegante si ies mai usor in evidenta.

Au aparut, mai nou, ceasurile inteligente. Estetic, imi pare ca nu arata deloc elegant. Un om c-un astfel de ceas la mana imi pare un fel de robot. Parca ar veni dintr-un film SF.

Si pentru ca suntem la perioadele moderne, va mai zic o problema: de unde cumparam ceasuri? Magazine specializate de ceasuri sunt din ce in ce mai putine. Clienti din ce in ce mai putini, magazinele se inchid. E plin magazinul Unirea de ceasuri la parter, dar din ce in ce mai putini merg sa cumpere. Online-ul ne ofera, insa, cateva site-uri destul de interesante pe aceasta nisa.

Si pentru ca tot spuneam ca barbatii cumpara ceasuri mai mult decat femeile, voi da exemplul lionheart.ro, un magazin online dedicat exclusiv ceasurilor barbatesti.

In final, ar trebui sa raspund, totusi, la intrebarea de ce purtam ceas? Acum purtam ceas pentru ca e mai comod sa te uiti la el, pentru ca este inca elegant, pentru ca ne plac ceasurile, pentru ca da un aer de seriozitate si, in cazul meu, pentru ca nu-mi place sa am mana complet libera. Imi place sa simt ceva pe ele. Recunosc, chestie de obisnuinta. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “De ce purtam ceas?

  1. acum zece ani, cand ma trezeam, ma uitam la ceasul de mana de pe noptiera, imi dadeam seama ca e dimineata, il puneam la mana si il mai scoteam seara tarziu…acum, dimineata, primul lucru pe care il fac este sa imi verific notificarile de pe facebook si e-mailul dar fara ceas tot nu plec. Cand nu am ceas la mana, parca ma simt goala, vulnerabila…..parca e un fel de scut(asa il simt eu).

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !