Fara sa fiu expert in economie si fara sa vreau sa fac educatie financiara, sunt altii indreptatiti s-o faca, oameni care se pricep, incerc sa raspund la o intrebare care ma macina: de ce oamenii evita creditele fara dobanda?
Sa expun complet problema. Si sa iau ca exemplu telefoanele. Nu zic ca e bine sa faceti asta, dar exista oameni, foarte multi, prea multi ar zice unii, care isi schimba telefonul in fiecare an. An de an investesc carute de bani, acum un telefon cu adevarat bun depaseste chiar si 4000 de lei.
Si, fara sa-mi dau seama de ce, fac asta cu banii jos. Evita creditele fara dobanda, atat de avantajoasa si atat de utile.
Prefera sa-si ingroape 4000 de lei, brusc, fara sa clipeasca, in loc sa plateasca sub 400 de lei lunar. Ai venit de 3000 de lei? Stii ca 400 de lei e o suma pe care ti-o permiti? Atunci de ce nu ar fi mai indicat sa iti iei telefonul in rate. Sa zicem 10 rate de 400 de lei. Fara comisioane, fara dobanzi ascunse. Cand magazinele ofereau rate cu dobanda, intelegeam de ce le eviti. Acum, insa, nu mai pot intelege.
De ce oamenii prefera sa faca economii in mod haotic, sa stranga bani atat cat pot, in loc sa faca totul planificat? Nu e mai bine sa stie ca lunar vor plati 400 de lei pentru un telefon de care, teoretic, au nevoie?
Da, exista unele persoane fara venituri stabile, studentii, care viseaza la o independenta financiara, care strang banii cum pot si care cu siguranta nu ar primi credite de la banci. La ei, cumva, se justifica o astfel de investitie desi, sa-mi fie cu iertare, dar de ce ai vrea, student fiind, sa ai un telefon de 4000 de lei? De ce?
Cand am auzit prima oara de proiectul BCR numit Scoala de Bani, am strambat din nas. Am considerat initial ca este doar o modalitate de a-si face reclama.
Apoi mi-am dat seama cata nevoie este de educatia financiara. Cata nevoie este pentru adulti, pentru oamenii mari, ca sa ma exprim precum copiii, dar si pentru adolescenti. Caci atunci cand vedem pe ce au cheltuit romanii primii bani ne dam seama, de fapt, cata nevoie este de o astfel de educatie.
Sa ne intelegem: nu ma exclud de aici! Nicicum. Nu rad de romani. Personal, am cheltuit primii mei bani pe un mp3 player chinezesc. Asta a fost prima mea investitie, din banii pe practica de la finalul anului 1.
Si, atentie, educatia financiara ar trebui sa vizeze atat latura productiva, sa te invete cum sa faci bani, dar si cea legata de disciplina, sa te invete sa iti constientizezi cheltuielile. Apropo, isi face cineva un buget personal lunar? Eu, recunosc ca nu. Dar sunt convins ca ar trebui. Si stiu ca daca as avea copil l-as educa in asa fel incat sa-si faca. Sa constientizeze fiecare leu pe care-l cheltuie, chiar si atunci cand efectiv nu produce bani.
Si inca ceva, ca de incheiere: cand vorbim de educatie financiara, trebuie sa ne referim si la diversele jocuri de societate, board-game-uri si nu numai, la modul in care acestea trebuie/pot fi intelese. Am detaliat acum cateva luni acest subiect. Aici rezum ideea: ganditi-va la jocul Monopoly, considerat a fi cel mai popular board-game din istorie. Ganditi-va ca fara o persoana care sa explice acest joc, din el se pot invata chestii negative. De exemplu, asumarea de riscuri (inutile). Sau, poate, unii ar interpeta ca succesul in afaceri se datoreaza exclusiv norocului, caci, nu-i asa, la Monopoly castigi nu daca ai o strategie buna, ci daca ai noroc la zar. Asa sa fie?
In final, zic sa raspund la intrebarea: De ce oamenii evita creditele fara dobanda? Motivele, factorii de fapt, sunt mai multe/multi: lipsa educatiei financiare, neincrederea in banci si in societatile nonbancare, faptul ca au experiente neplacute cu creditele, faptul ca psihologic se simt mai bine atunci cand pot fi indisciplinati. Si nu, faptul ca evita creditele fara dobanda nu este UNICUL efect al lipsei educatiei financiare. Este doar cel mai bun exemplu.
Articolul De ce oamenii evita creditele fara dobanda? este inscris in competitia Super-Blog 2018!
One thought on “De ce oamenii evita creditele fara dobanda?”