De ce nu as interzice corida

De ce nu as interzice corida

 

 

Am fost in Valencia la corida. Deja vedeti in vlog cum a fost.

Acum, dupa ce mi-am atras injuriile iubitorilor de animale, apoi mi-am reatras admiratia lor (partiala), va trebui sa-mi recastig portia de injuraturi. Asadar, va dau mai jos motivele pentru care NU as interzice corida. Da, NU as interzice-o. Niciodata. Asadar:

 corida-1

Nu vreau sa interzic ce nu imi place

Ideea este oribila, dezgustatoare. Oricat de fake ar parea, oricat de mult mi-ar displacea, tot nu as interzice. Ca principiu.

Da, nu voi mai merge la corida (sau, ma rog, NU CRED), dar mi-as dori ca ea, corida, sa existe in continuare. Vedeti mai jos si celelalte argumente, dar discutia fix de aici pleaca.

corida-2

Este ceva traditional

Mi se pare absurd ca eu, roman, sa doresc interzicerea unei chestii spaniole. E fix discutia legata de mici, de taierea porcului si alte chestiuni specific romanesti. Nu, eu ca roman nu am dreptul sa ma bag in problemele interne ale Spaniei.

Ar fi absurd sa se organizeze asemenea spectacole in Romania, sunt de acord cu asta, dar sa le lasam acolo unde sunt de sute de ani: in Spania. Si sa nu venim noi cu propriul set de valori, cu propriile conceptii, peste altii. E treaba lor de ce apreciaza asa ceva.

corida-3

Mai bine Corida decat box ori Local Kombat

Oamenii au in ei energii negative pe care trebuie sa si le descarce. Unii se descarca vazand violenta, altii se descarca fiind ei violenti. Din acest motiv sunt organizate chestii violente: pentru descarcarea acestor energii.

Acum, diferenta fundamentala dintre box si corida este diferenta dintre om si animal. Personal imi apar specia si prefer sa stiu ca au murit 6 tauri (care-s crescuti pentru asa ceva) decat sa stiu ca se schilodesc niste OAMENI. Un om si numai unul este mai important decat 6 tauri.

E drept, aparatorii animalelor sustin ca acestea nu si-au dat consimtamantul, lucru care se intampla in cazul oamenilor. Partial corect, as zice.

corida-4

Este un sport educativ

Daca vedem metafora din spatele coridei, s-ar putea sa invatam multe. Am putea invata, de exemplu, cum poate fi manipulat un om ori o multime de oameni. Taurul acela din ring este exact omul de rand, manipulat dupa cum doresc cei destepti: unii il intarata, unii il obosesc, unii chinuie, unul il omoara. Nu doar criminalul e de vina, ci toti ceilalti, cu totii fiind o echipa. El, saracul, are sanse minime. Incercati sa vedeti de cate ori ati fost in ipostaza acelui taur?

La modul sincer, Corida este mult mai educativa decat boxul. Mult mai educativa. Doar ca, repet, in apararea luptatorilor de box nu sare nimeni, nu are nimeni ong-uri care sa-i protejeze. Mai bine s-ar fi nascut animale. Zic.

Este un brand turistic

Serios, printre chestiile pe care le poti face in Spania este sa vezi corida. Ma rog, am inteles ca se practica si prin Franta, insa ca idee, nu vei vedea corida la nemti. E ceva specific, ceva local (se practica in SUDUL Frantei, nu in Nord).

In arena erau multi straini, veniti din curiozitate la corida. Chiar atat de prosti sa fie spaniolii incat sa renunte la o chestie care atrage turistii?

Acum nu stiu ce parere aveti voi despre Corida, dar astept sa mi-o spuneti. Personal, mi se pare fake, nu e o intrecere pe bune. E un fel de wrestling, poate mai fals decat acela. Din acest motiv nu as mai merge, ar fi repetarea a ceva ce am vazut deja. Dar nu regret nicio clipa ca am mers sa vad. Salutari LATINE tuturor!

 

 

Comments

comments

6 thoughts on “De ce nu as interzice corida

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !