De ce lumea uraste concursul Eurovision?

De ce lumea uraste concursul Eurovision 2021

Lumea uraste concursul Eurovision intr-o masura din ce in ce mai mare. Ura nu inseamna neaparat audiente scazute, poti sa te uiti la concurs din masochism ori din curiozitate, ori ambele, insa cu timpul se va vedea si in audiente.

Voi da mai jos 5 motive pentru care lumea uraste concursul Eurovision:

De ce lumea uraste concursul Eurovision? Pentru ca e prea multa politica si prea putina muzica.

Multi oameni se uita la Eurovision pentru muzica, sa auda si ei o melodie misto, pentru adrenalina si, mai ales, dintr-un soi de patriotism, ca poate invingem si aici. Din pacate, concursul sta, din punct de vedere muzical, foarte prost (cati cantareti s-au afirmat cu adevarat dupa participarea la Eurovision?), despre el vorbindu-se cu precadere din punct de vedere politic.

Dispretuim melodia Rusiei nu pentru ca ea ar fi in sine proasta, ci pentru ca dispretuim Rusia si pe conducatorul acesteia.

Ca sa rezum acest punct: cei care vor concurs muzical au parte de prea putina muzica, iar cei care discuta politica dispretuiesc deciziile politice care se iau in spatele usilor inchise.

De ce lumea uraste concursul Eurovision? Pentru ca pare ceva invechit, antic.

Concursul seamana cu Mamaia intr-o varianta europeana, cosmopolita. Ca tanar crescut cu gadgeturi si cu acces la Youtube, Eurovision o sa ti se para ceva la care doar bunica s-ar uita. Un fel de Mamaia sau Cerbul de Aur, desi acolo, fie vorba-ntre noi, s-ar putea sa asculti muzica mai buna.

In loc sa fie ceva cool este ceva invechit, ceva de 1960-1990. Chiar si in 2000 parea invechit.

De ce lumea uraste concursul Eurovision? Pentru ca e din bani publici si e transmis de TVR.

Ma rog, inlocuiti TVR cu toate televiziunile publice. Daca ar exista un MTV European Music Awards, totul ar fi in regula. Nu doar cool (recititi punctul anterior), ci si ok din punct de vedere moral.

Ca sa intelegeti mai bine, spun asa: cand TVR face ceva nasol, urasti acel ceva pentru ca e din banii tai; daca MTV face ceva nasol nu urasti acel ceva, e treaba MTV-ului ce face. Sunt bani privati, nu bani publici.

De ce lumea uraste concursul Eurovision? Pentru ca niciodata Romania nu a trimis vreo melodie reprezentativa.

Nu intru in discutia muzicala legata de calitatea melodiilor. Oricum eu plec de la premisa ca acest concurs este doar in plan secund unul muzical. Vorbesc strict de acel sentiment de apartenenta. Romania a facut, separat sau impreuna, urmatoarele tampenii in ceea ce priveste alegerea melodiei si a cantaretului/cantaretilor care ne reprezinta:

  1. In multe cazuri, majoritatea as zice, a trimis melodii in engleza ori in alte limbi. Un roman nu poate si nu este reprezentat de melodii in engleza. Care melodii, fie vorba-ntre noi, nici macar cool nu erau. Erau melodii doar ca sa fie.
  2. Rar de tot a trimis cantareti consacrati, cantareti care au priza la public. O avem pe Inna, am avut formatia O-zone, am avut multi alti cantareti celebri afara. Arash, marele Arash, a concurat intr-un an pentru Azerbaidjan (si a iesit locul 3). Noi mergem cu Mihai Traistariu sau cu Roxen, care nu ar umple in veci Sala Palatului. Nici reprezentative, nici cu priza la public si nici macar cantand in romaneste.
  3. Preselectia a fost aproape intotdeauna cu scandal, cei nemultumiti fiind invariabil mai multi decat cei multumiti de rezultat. Transparenta cam lipseste.

De ce lumea uraste concursul Eurovision? Pentru ca nu l-am castigat niciodata.

Da, ati citit bine: romanii ar iubi Eurovisionul daca am fi abonati la castigarea lui. Daca investitia ar renta, daca Eurovisionul ne-ar oferi expunere. Atat timp cat acesta inseamna doar cheltuirea de bani publici, fara vreun beneficiu real, Eurovisionul este o gaura.

Iar juratii, ca tot ziceam de preselectie, nu par a se gandi la castigarea Eurovisionului. Auzisem mai demult un jurat vorbind despre cat de calitativa este piesa Romaniei, piesa care cu siguranta nu va castiga, pentru ca publicul european apreciaza altceva. Altfel spus, noi nu trimitem o melodie pentru a castiga, ci pentru a da lectii celorlalti, sa le aratam cat de destepti suntem noi si cat de prosti sunt ei.

Nu inchei articolul intitulat De ce lumea uraste concursul Eurovision? fara sa va vorbesc despre pandemie. Anul trecut, in 2020, s-a anulat concursul in cauza. Multi romani, surprinzator de multi, cu mine-n frunte, ca sa zic asa, s-au/ne-am bucurat de acest anunt. Nu credeam ca vor fi atatia, chiar daca unii dintre ei au spus asta in spirit de gluma. Poate or fi alte motive si nu le stiu eu. Chiar astept sa ma dumiriti in comentarii.

ps: Am scris LUMEA URASTE CONCURSUL EUROVISION si nu ROMANII URASC EUROVISIONUL pentru ca acest trend este la fel de puternic si-n alte tari. Deci e ceva ce nu are legatura strict cu Romania. Si nu-mi dau seama ce anume (o fi primul punct, ca e prea multa politica si prea putina muzica?).

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !