De ce eu? (Cristian)

De ce eu? (Cristian)

 

 

 

Probabil ati auzit de filmul Cristian. Este cel despre cazul procurorului Crisitan Panait, care s-a sinucis in anul 2002 si care, chipurile, l-ar infunda pe Ponta. Filmul trebuia sa se lanseze pe 31 octombrie, insa s-a intarziat cu post-productia, asa ca va fi gata in martie. Totusi, fiind campanie electorala, a fost proiectat in niste locatii speciale, in Bucuresti avand loc la Muzeul Taranului Roman si Cinema Union.

Am fost rugati, pe buna dreptate, sa nu facem cronici acestui film. Eu oricum nu fac CRONICI de film, in adevaratul sens al cuvantului, insa SIMT nevoia unor clarificari. Asadar, imi permit sa mentionez 3 aspecte legate de acest film:

1. Filmul NU dezvaluie nimic. Personajul care cica ar fi Ponta este unul fictiv. Victor Ponta a fost coleg de birou cu procurorul Panait, dar inainte de acel scandal. In film este vorba de un coleg de birou al lui Cristian, care urmeaza sa primeasca o functie la guvern. Cand s-a sinucis Cristian Panait Ponta deja plecase la guvern.
Asadar, CHIAR DACA filmul ar fi fost gata si ar fi rulat in toate cinematografele patriei, NU ar fi dezvaluit nimic. Nu ar fi influentat DELOC rezultatul alegerilor.

2. Filmul De ce eu? foloseste nume fictive, procurorul Cristian Panait avand, in film, un alt nume de familie. La fel si procurorul oradean Lele. Nu va dezvalui numele, le veti descoperi singuri la anul.

3. Un ultim aspect demn de a fi mentionat: filmul se cheama, acum, De ce eu?. L-am intrebat personal, dupa proiectie, pe Tudor Giurgiu de ce a schimbat numele filmului. Nu neg, titlul De ce eu? pare inspirat. Dar, dupa parerea mea, filmul deja era cunoscut drept Cristian si parca ar fi trebuit sa-i ramana asa numele. E doar o opinie. El a sustinut ca nu-i placea titlul Cristian si ca este mai bun cel actual.

Despre partea cinematografica voi discuta la momentul respectiv. Acum oricum nu e gata. Momentan va pot spune doar atat: De ce eu? nu dezvaluie (APROAPE) nimic. Nu va CUTREMURA scena politica, asa cum s-a insinuat. Nu fac spoiler daca spun asta. E un film care merita vazut, arata lucruri interesante, dezvaluie ceva, insa exact cum spunea Tudor Giurgiu la sfarsit: „In 2014 nu s-ar mai putea repeta cazul Cristian Panait. El este specific anilor respectivi”. Cinematografic nu va dezamagi, insa nu trebuie sa aveti pretentii prea mari de la un film. Filmul nu se poate substitui organelor de ancheta (si nici nu e bine sa se intample astfel). Despre aspectele strict cinematografice ale filmului mai vorbim la anul ­čÖé

Filmul De ce eu? va putea fi vizionat si in alte orase din tara. Mai multe detalii gasiti pe blogul lui Tudor Giurgiu si pe pagina de facebook a filmului. De pe blogul regizorului mi-am permit sa iau si cele doua clipuri de mai sus.  Pozele sunt luate tot de acolo, dar si de pe cinemagia. Vizionare placuta si salutari CINEFILE tuturor!

 

2 thoughts on “De ce eu? (Cristian)

  1. Pingback: Aferim! | CinEmil

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !