De ce Alexandre Dumas nu ar avea succes in blogosfera. Despre titlurile din blogosfera.

De ce nu ar avea Alexandre Dumas succes in blogosfera. Despre titlurile din blogosfera.

 

 

Mai demult, auzisem o chestie extrem de interesanta legata de titluri. Ideea era simpla: lumea nu stie sa puna titlul pentru ca scoala nu te invata asta.

Hai sa luam exemplul liceului: acolo scriai o compunere/un eseu cu tema prestabilita. De cele mai multe ori il scriai la scoala (sa nu care cumva sa copiezi de undeva), asa ca titlul era Lucrare de control.

Nici la facultate lucrurile nu stateau altfel: in cazul fericit in care trebuia sa faci un referat, acela avea deja titlu. Recenzia cartii X, Eseu despre nationalism etc.

Daca am pus 3 titluri in facultate e bine. La licenta am pus titlul, dar nici acolo nu a fost prea complicat.

Sursa foto
Sursa foto

Cand m-am apucat de blogging, in 2008, scriam de multe ori articole bunicele, fara sa am habar ce titlu sa pun. Pana sa ma prind eu cum sta treaba cu SEO, puneam niste titluri aiurea.

Cand am descoperit cum e cu titlurile optimizate, am rasuflat usurat: acum stiu ce titlu trebuie sa pun din momentul in care ma apuc de articol. Din pacate, exagerez in acest sens, ajungand ca pe blogul de filme, Cinemil.ro, sa am in proportie de 90% titlurile filmelor ca titluri ale articolelor. Titlul filmului si nimic mai mult (uitati o exceptie in acest sens). Pare plictisitor, insa intr-un fel imi convine: nu mai stau sa caut de fiecare data titlu, pur si simplu pun titlul si ma apuc de scris articolul. Muncesc mai putin.

Pe de alta parte, la moda sunt acum titlurile pentru retelele sociale.  Titlurile alea sunt de genul: 10 pasi pentru o reteta de succes, 5 locuri unde sa-ti petreci 7 ianuarie etc.

Titlul e totul
Sursa foto

Intre cele 2 optiuni, cica e de preferat a doua (pentru ca traficul vine din facebook mai mult decat din google). E drept, daca gasesti o solutie de mijloc e cu atat mai bine…

Acum sa va justific si titlul: in urma unei discutii pe un grup cineva a pus urmatoarea poza de mai jos.

Nici tobe nici trompete

Discutia era despre titlurile filmelor: de ce trebuiesc traduse, de ce sunt traduse asa, traducerea trebuie sa fie „cuvant cu cuvant” sau sa fie adaptare?

Dupa cum vazurati, despre titlurile filmelor am scris deja. Aici ma marginesc sa spun doar atat: Alexandre Dumas nu ar avea succes in blogosfera. De ce? Simplu: nu ar pune nici titluri SEO, nici titluri pentru retelele sociale. E doar parerea mea. Acum trebuie sa va intreb pe voi: cat de mult conteaza pentru voi titlul? Pe voi ca cititori si pe voi ca bloggeri. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !