Tunsul barbatesc este minimum 40 de lei. Atat am dat ultima oara, adica acum 2 zile, rezultatul fiind cel de mai sus. Ceea ce mie mi se pare enorm. Sunt zgarcit de felul meu, asa ca trebuie cititi acest articol avand in minte acest aspect.
De ce mi se pare ENORM 40 de lei? De ce tunsul barbatesc mi se pare ca ar trebui sa fie mai ieftin? Pai din 5 motive esentiale:
Tunsul barbatesc nu necesita calitati rare
Chiar daca in mod cert exista frizeri mai buni si frizeri mai slabi, in esenta este o activitate pe care o poate face oricine. La modul serios: ORICINE! Nu zic de cel care se ocupa de parul femeilor, acolo cerintele sunt altele, vorbesc strict de tunsul barbatesc, adica acela care necesita strict scurtarea parului.
Eu am parul lung, asa ca-l vreau scurtat. Pentru asta, merg la frizer sa faca el asta. Dar in esenta el nu are skill-uri care sa necesite ani de invatare ori ani de practica. Rezultatul oricum e asemanator in cazul a 90% dintre frizeri.
Da, exista un public, habar n-am cat de numeros, care merge pentru contur de barba, care cere sa fie si spalat pe cap, cu masaj. Inteleg toate astea.
Insa eu vorbesc despre tunsul barbatesc clasic. Banal. Cel pe care multi il fac acasa (sotia il tunde pe sot; parintele isi tunde fiul; fratele ori sora isi tunde fratele). Din pacate, e mai greu sa te tunzi singur. Caci daca ar fi fost posibil, frizerii ar fi dat de mult timp faliment.
Tunsul barbatesc nu necesita investitii masive
Masinile de tuns vi se par scumpe? Mie nu. Mai trebuie foarfece si un pieptan (sau mai multe/multi) si gata. Intr-un salon de frizerie, costa mai mult confortul si fitele, oglinzile mari, aerul conditionat, scaunul confortabil, decat ustensilele cu care omul isi face efectiv treaba. E un paradox, stiu.
Tunsul barbatesc clasic dureaza putin!
Problema frizerilor este ca nu au multi clienti. Altfel, 40 de lei in 15 minute, cam atat dureaza tunsul, hai sa zicem 20, este ceva ce multi altii ar visa. Daca un frizer lucreaza 8 ore, la 20 de minute ar insemna 3 clienti pe ora. Ar insemna 8×3 adica 24 de clienti. 24 x 40 de lei ar insemna 960 de lei pe zi. Plus bacsisurile. Din care se scad cheltuielile de intretinere a salonului (chirie si curent intai si intai).
Problema este insa alta: nu sunt atatia clienti.
Drept urmare, clientii aia putini platesc mai mult decat face pentru ca altfel frizerii ar muri de foame. Doar ca ne invartim in cerc: cu cat pretul e mai mare, cu atat numarul clientilor va scadea. Practic, frizerii vor sta mai mult decat sa munceasca, drept urmare clientul care vine trebuie sa acopere timpul pe care frizerul il pierde degeaba.
Tunsul barbatesc s-a scumpit enorm in ultima vreme!
S-au scumpit toate in aparenta, salariile nu s-au marit, insa putine lucruri si-au dublat pretul. Pana sa vina pandemia, deci 2019-2020, gaseam si frizeri la 20 de lei. Atunci, la redeschiderea frizeriilor (dupa 2 luni de stare de urgenta!), a fost prima scumpire. Pretul a crescut treptat, ajungand acum la 40 de lei. Vorbesc de Bucuresti si de frizerii normale. Exista evident si preturi mai mari de atat.
De ce? Ce anume s-a scumpit la frizeri? S-au scumpit foarfecile? Masinile de tuns? Serios: CE ANUME e mai scump? Poate curentul din salon. Dar salariile clientilor s-au dublat? De ce el, frizerul, cere dublu, desi salariul clientului nu s-a dublat? Raspuns corect: pentru ca poate. Pentru ca-si permite sa ceara. Clientul are de facut alegerea atat de americana TAKE IT OR LEAVE IT!
Cat lasati bacsis la un tuns barbatesc?
Ultima oara am lasat 10 lei. Parca 5 lei e prea putin. Dar stiti ce inseamna 10 lei la un tuns barbatesc de 40 de lei? Pai inseamna 25%!!!
Ati lasat vreodata 25% la taximetrist? Sau la chelner? Adica la o masa de 100 de lei sa lasati 25 de lei bacsis. ENORM! Ori la o cursa de 20 de lei sa lasati 25 de lei!
Legat de asta, sa va spun o poveste din provincie. Irelevant orasul. Un frizer avea un tarif de 70 de lei pentru „tacamul complet”: tuns + spalat + barba + masaj. Sper sa nu gresesc pachetul, dar e irelevant. Ideea e ca omul avea o clientela selecta, toata lumea buna a orasului. Fiecare barosan din asta dadea 100 de lei. Bacsis mai mare de 25%, dar nu conteaza. Multora nici nu le taia factura, deci baga toti banii in buzunar.
Ideea e ca toata lumea lasa suta de lei. Pana cand, la un moment dat, dupa pandemie candva, omul s-a decis sa mareasca tariful. De la 70 a facut 85 de lei. Urmarea?
Clientii mari si tari, „smekerii”, s-au suparat rau: unii au lasat in continuare suta de lei, deci au injumatatit bacsisul (procentual inseamna 17.64%), altii s-au enervat si nu mai lasau nimic. Cica unii incepusera sa plateasca ostentativ cu cardul. Oricum, cam toti cereau acum bon fiscal. Plus clientii pierduti, caci in mod evident nu era singurul frizer din oras.
Deci veniturile omului scazusera drastic in loc sa creasca. Daca te gandesti la venituri fiscalizate vs cele nefiscalizate, scaderea era dramatica.
Ce a facut omul? A incercat s-o dreaga, a revenit la pretul initial, de 70 de lei, si-a cerut scuze, dar raul fusese deja facut. A observa ca un om pe care-l respectai pleaca de la premisa machiavelica „scopul scuza mijloacele” nu este ceva ce ar trebui sa te incante. Dimpotriva. Asa ca lucrurile n-au mai fost niciodata „ca inainte”.
Morala o deduceti singuri.
Acum, la final, am o ultima intrebare, la care va invit sa raspundeti: tunsul barbatesc este un lux sau o necesitate? Astept raspunsurile voastre, pe al meu il puteti deduce. Dupa ce aflam raspunsul la intrebarea asta putem explica toate cele de mai sus. Ori, dimpotriva, sa intram si mai rau in ceata.