Pe scurt: Daniel Oprea este la al III-lea articol pe acest blog, precedentele fiind tot cinefile, primul despre Elysium, iar cel de-al doilea despre 2 guns. Acum, Daniel ne spune impresiile sale despre 12 Years a Slave – 12 ani de sclavie (in special despre regizorul Steve McQeen). Daniel, ai legatura:
Parca ieri auzisem de Steve McQeen. Parca de dimineata l-am vazut vorbind in interviurile celor de la Hollywood Reporter. Si acum inteleg tot ce am auzit. In ciuda incapatanarii mele de a nu urmari filmele care urmau povesti parca facute doar de dragul inhatarii catorva premii prin festivale (sunt cateva trenduri recente care sunt admise si readmise prin tot circuitul, nu mai zic nimic, n-am nevoie de acuzatii nefondate de rasism si/sau ignoranta fix la inceputul carierei mele), mi-am zis ca nu e toata lauda asta degeaba. Colegi si publicatii care-mi sunt pe gust mi-au zis in repetate randuri ca e bun.
El este Steve McQueen, regizorul-scenaristul-producatorul filmului 12 Years a Slave – 12 ani de sclavie
Si aveau dreptate. Adevarul e ca am intrat in cinematograf indoindu-ma ca o sa-mi placa 12 Years a Slave – 12 ani de sclavie. Ce am gasit este un film pe gustul meu. Imi place cat de natural abordeaza McQeen brutalitatea sclaviei in sudul Americii de nord. Camera surprinde actiunea aproape din perspectiva unui localnic caruia i s-ar parea normal ceea ce vede. Si asta cred ca este una principalele motive pentru care loveste atat de puternic. Nu se sfieste sa-ti arate personaje fara sa te forteze sa le placi sau urasti. 12 Years a Slave – 12 ani de sclavie picteaza o situatie mult mai complexa si umana, refuza sa imparta in alb=rau, negru=bun. Si asta imi place. Alt lucru pe care simt ca McQeen il face extraordinar de bine in acest film e sa dea un tempo si atmosfera prin cateva secvente scurte in care prezinta locatiile in care povestea de desfasoara. Spre exemplu, intr-o scena care se petrece pe o nava cu zbaturi care il indeparteaza pe Solomon Northup, interpretat genial de Chiwetel Ejiofor, atmosfera este data de cateva cadre ale zbaturilor, dupa aceea camera urmarind asemeni unui privitor adancit in reflexie urmele inedite lasate de acestea in apa. Peste aceste imagini vine coloana sonora care mi-a adus un zambet pe buze. Cum arati unde-i sta inima lui Solomon fara sa-l arati pe el? Uite asa. Bravo tata! 12 Years a Slave – 12 ani de sclavie este pus cap la cap ireprosabil, povestea este usor de urmarit in ciuda stucturii narative usor neconventionale, arata bestial si, in afara de faptul ca se termina dupa 134 minute, nu am gasit un singur motiv de repros. L-as fi putut urmari lejer toata ziua.
A, sa nu uit: actorii si personajele. Actorii sunt atribuiti intr-un mod foarte interesant personajelor. Benedict Cumberbatch, Brad Pitt si Michael Fassbender m-au surprins cu rolurile lor, in special Fassbender stralucind pe post de sadic detinator de plantatie. In privinta lui Chiwetel Elijofor, nu cred ca ar fi fost o alegere mai buna. Demnitatea cu care infrunta anii de sclavie si refuzul de a fi doar un alt sclav pe plantatie care aproape-l distruge sunt ceea ce a facut filmul cu adevarat sa straluceasca din punctul meu de vedere. In ciuda faptului ca e luat sclav pe nedrept (nu ca ar fi vreodata sclavia dreapta, dar asa erau timpurile). Restul distributiei merita si ea destule laude, dar ma abtin in a-i lua pe toti la rand intru neplictisirea cititorului. Si nu, nu uit sa-i mai fac o statuie lui McQeen. Chiar am deschis o petitie sa inlocuim cartoful tras in teapa a tovarasului prim secretar de presedintie cu o statuie de 30m a britanicului care a plecat din New York Film Academy pentru ca nu l-au lasat sa arunce o camera (a carei pret ar adauga destul dramatism acestei povestioare) in sus doar pentru a vedea ce se intampla.
Inchei sec si recomand cu cea mai mare caldura 12 Years a Slave – 12 ani de sclavie.
Recomand si eu 12 Years a Slave – 12 ani de sclavie cu la fel de multa caldura si-i multumesc lui Daniel pentru articol.
Ca si detalii tehnice, 12 Years a Slave – 12 ani de sclavie va fi in cinematografe din 3 ianuarie 2014, fiind distribuit in Romania de Media Pro Distribution. Vizionare placuta si salutari LIBERE tuturor!
4 thoughts on “Daniel Oprea despre 12 Years a Slave – 12 ani de sclavie”