Arahnofobie = teama patologica de paianjeni.
Cred ca arahnofobia este teama cel mai des intalnita printre oameni. Daca ne gandim strict la fobiile legate de animale, paianjenul pare a fi cel mai infricosator. Mai sunt alte frici, gen claustrofobia ori sociofobia, si ele destul de des intalnite. Unele dintre ele, insa, par a avea un fundament logic.
De exemplu, dupa dezastrul din Colectiv, mai multe persoane au capatat claustrofobie, multi refuzand de atunci sa mai mearga cu metroul. O teama patologica declansata brusc de un eveniment nefericit.
Revenind la arahnofobie, aceasta este inexplicabila. Nu are fundamente logice, ci este una pur psihica. Ce nu se stie, insa, este un alt aspect: majoritatea celor care o au refuza ajutorul altora. Refuza s-o recunoasca.
Drept urmare, multi dintre apropiatii unui arhnofob nu stiu de fobia acestuia. Auzisem despre un caz din America, unde un arahnofob a inceput sa urle brusc in masina din cauza unui mic si nevinovat paianjen, urlet care a speriat soferul, urmarile fiind dintre cele mai tragice: 3 din 4 pasageri au decedat, un al patrulea, supravietuitorul, reusind dupa saptamani bune sa povesteasca exact cum s-a petrecut accidentul.
Un alt lucru interesant de subliniat: destui oameni nu au O SINGURA fobie. Unele sunt cu adevarat patologice, altele sunt in stadiu incipient: unii oameni accepta sa mearga cu metroul, nu fug de spatiile aglomerate, dar in interiorul lor se duce o lupta intensa cand sunt pusi in acele situatii.
Ce zic psihologii? Pai tot ei spun ca in mod ideal oamenii ar trebui sa-si trateze aceste frici. Nu exista, bineinteles, un tratament unic, exista riscul ca anumiti oameni sa faca atac de cord atunci cand sunt expusi brusc la pericolul patologic. Altii, insa, au reusit sa-si invinga fricile astfel.
Spider-Man/Omul-Paianjen este un binecunoscut personaj de benzi desenate. Spre deosebire de alti colegi de-ai sai, el are o caracteristica aparte: trezeste in unii sentimente intense. Le scormoneste intr-un mod aparte psihicul.
Citisem prin facultate un studiu legate de Spider-Man si Arahnofobie. Cica acest personaj de Benzi Desenate, fie prin revistele de benzi-desenate, fie prin succesivele sale ecranizari, a reusit sa trateze cativa oameni. In special copii se pare, fobiile acestea, ca de altfel multe alte boli, putand fi tratate mai usor in copilarie.
Exista, insa, persoane, si nu putine, care refuza din start sa se uite la Spider-Man. Isi cunosc fobia, pleaca din start de la premisa ca n-o pot trata, ca nu exista leac, este un fel de-al lor de-a fi, drept urmare evita aceasta serie. Considera ca fobia lor este ca o alergie: daca esti alergic la peste, nu mananci peste. Nu te tratezi, pur si simplu eviti sa mananci.
Aceiasi psihologi spun, insa, altceva: oamenii care au reusit sa-si invinga o fobie, mai ales una veche, pe care o au din copilarie, sunt oameni cu un psihic foarte puternic. De altfel, una dintre metodele de a scoate un om din depresie este sa-i tratezi o fobie. Reusind sa treaca peste ea, s-o invinga, depresivul isi dovedeste lui insusi ca este puternic. Ca poate trece peste orice obstacol, real sau imaginar.
Stiu ca Spider-Man, ca de altfel multi vigilante, se lupta contra rau-facatorilor. Este un justitiar prin definitie, ca sa ma exprim pur romaneste.
Doar ca, daca as putea fi vreodata Spider-Man, macar pentru o zi, eu nu m-as apuca sa fac curatenie pe strazi, as pleca de la premisa ca asta face Spider-Man in restul zilelor, in celelalte 364 de zile din an, ci m-as apuca … sa vinde oamenii de arahnofobie. Imbracat fiind in costumul de Spider-Man, m-as duce intai la psihologi, incercand sa aflu cine sufera, IN MOD OFICIAL, de aceasta boala psihica, cu ghilimelele de rigoare, urmand ca apoi sa merg sa-i vizitez pe acestia. Daca unii dintre ei sunt depresivi, ori cu tendinte depresive, ca sa folosesc un termen de specialitate, cu atat mai bine: invingerea arahnofobiei ii va ajuta sa iasa din starea lor.
O alta metoda eficienta, pe care chiar o recomand, este ca arahnofobii sa fie dusi in sala de cinema la filmele cu Spider-Man. In 28 decembrie intra in cinematografele Romaniei Omul-Paianjen: In lumea paianjenului, prima animatie a seriei, film in care personajul principal poarta numele de … Miles Morales. E si Peter Parker pe acolo, obisnuitul Spider-Man, dar nu este el personajul principal. Nu va zic mai mult, va las pe voi, arahnofobi sau nu, sa descoperiti restul.
Daca aveti prieteni care sufera de arahnofobie, sa stiti ca un bilet la film, fie el si la IMAX ori 4DX, este MULT mai ieftin decat o sedinta de terapie. Si, nu radeti, terapia aceasta cinefila imi pare mult mai eficienta.
Acest articol despre arahnofobie este inscris in competitia Super Blog 2018. Daca suferiti de asa ceva, sunteti rugati sa lasai un comentariu. Si sa nu dati cu pietre. Daca nu suferiti, puteti da si un share 🙂
One thought on “Daca as fi Spider-Man, as incerca sa vindec oamenii de arahnofobie!”