Cuvinte pretioase. Cuvinte subevaluate. Haine.

Cuvinte pretioase. Cuvinte subevaluate. Haine.

 

 

Cum se numeste cel caruia-i place sa tot stranga haine? Fashion blogger sigur nu. Fashion guy suna urat. #HainEmil suna mai bine. Unii, mai de la tara, zic Borfoman. Anyway…

Recititi cuvintele de mai sus si va veti da seama, instant, doar citindu-le, cum sta treaba. Din insasi denumirea data unei situatii ori unei persoane ne dam seama.

E drept, exista unele denumiri vulgarizate excesiv in romaneste. Nu inseamna ca in limba lor de baza ele au inteles peiorativ, inseamna doar ca romanii le folosesc astfel.

Primul exemplu care-mi vine in minte este frantuzescul Madame. In franceza inseamna doamna. Dar in romaneste Doamna Popescu este diferit de Madam Popescu. Din apelativul DOAMNA Popescu reiese respect, politete, din a doua exprimare reiese bagatelizare, reiese faptul ca numita nu-si merita titulatura de doamna.

Hai sa revenim in domeniul hainelor. Stiti ce inseamna trench? De la ce vine? Eh, aflati ca este un cuvant englezesc si inseamna, in limba lui natala, un anumit palton, impermeabil, facut dintr-un anumit material. Eh, sa stiti ca au aparut cuvinte romanesti. A aparut trenci, a aparut trencicot. Unii scriu chiar, pe Google (vedeti cautarile daca nu ma credeti) sintagma trenchiuri barbati.

De ce v-am zis de trench, oricum l-ati scrie? Pai pentru ca in limbajul comun, daca intrebati oamenii de la tara, un trenci este o haina mai veche, mai jerpelita. In limbajul vulgar, cel de la tara, cuvantul trench este folosit fix precum madam. Nu ca Madam, in limba lui de bastina, ar insemna ceva rau.

In sens invers, exista niste cuvinte care par pretioase, importante, drept urmare sunt evaluate pozitiv de unii romani. Hai sa ne luam tot dupa cautarile Google: sacouri barbati slim fit. Simplul fapt ca sacoul este slim il face, in ochii unora, un sacou scump. Valoros. De parca cei mai putin slim ar trebui sa se imbrace doar de la magazine rau-famate.

Iar chestia asta este incurajata de unele magazine. Am intrat, mai demult, intr-un magazin de haine dintr-un mare centru comercial. Am intrebat de sacouri. Mi s-a zis: Noi suntem firma serioasa, firma mare; avem doar sacouri moderne, slim fit. Sacouri regular nu facem, nu sunt de noi.

Bineinteles, trendul de slim fit, intai si intai ca denumire, a venit din Italia. De la marii designeri. Dar asta nu inseamna ca nu poate fi elegant si un sacou regular. Ori ca un trench coat este ceva lipsit de eleganta. Ceva de aruncat.

Altfel, imi place cum romanii, din accent, au transformat un cuvant neutru intr-unul peiorativ ori unul neutru intr-unul eminamente pozitiv. Cuvinte pretioase, cuvinte subevaluate, toate pentru romani. Pentru straini sunt doar niste cuvinte. Salutari LEXICALE tuturor! 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !