#CupaMondiala Greseli de arbitraj

Aceasta #CupaMondiala este PLINA de greseli de arbitraj. Greseli de arbitraj la tot pasul. Daca avantajarea Braziliei din primul meci parea oarecum fireasca, alte greseli de arbitraj nu s-au mai inscris in nicio logica. Singura logica a fost cea a slabei pregatiri a arbitrilor. Ultimele 2 greseli de arbitraj vazute mi-au atras insa atentia:

1. Golul anulat Frantei, la 5-2, arbitrul fluierand inainte sa se inscrie.

2. Golul anulat Bosniei, la 0-0, offside-ul fiind inexistent.

Ambele necesita o discutie ampla, ambele sunt utile de dat exemplu.

In primul caz, este un gol care, aparent, nu influenteaza nimic: nici invingatoarea din acel meci, nici macar clasamentul (chiar daca golaverajul este criteriul, Franta are asigurata prima pozitie). Un singur clasament ar putea fi influentat, cel al golgheterilor, unde Benzema ar putea conta. Este, deci, in viziunea multora, o eroare peste care s-ar putea trece.

Din punctul meu de vedere, insa, acea eroare ar trebui sa dea de gandit. Acea eroare ne arata, cu exactitate, de ce discutam atata aceste greseli de arbitraj. Acea eroare ne arata faptul ca arbitrii sunt foarte importanti pentru ca diriguitorii fotbalului le dau importanta. De ce spun asta? Simplu: arbitrul are puterea de a decide cand sa incheie meciul. Unii arbitri au aratat 4 minute si au prelungit 6, altii au fluierat mai inainte. Acel arbitru a preferat sa fluiere inainte ca jucatorul sa traga la poarta. NICAIERI in regulament nu este precizat cand poate arbitrul sa incheie meciul. Tin minte ca fostul arbitru Ion Craciunescu spunea, la un moment, ca arbitrul poate incheia meciul chiar si inaintea unui corner sau a unei lovituri libere, fie ea si din marginea careului. Singura interdictie este in cazul loviturilor de pedeapsa. De ce se intampla acest lucru? De ce arbitrul are aceasta IMENSA putere? Nu ar fi mai bine si mai logic sa i se puna niste criterii mai clare in acest sens? Cineva imi spunea ieri ca s-ar putea introduce un cronometru public, precum la baschet, care sa anunte, IN MOD OFICIAL, incheierea partidei. E o discutie aici cu timpul efectiv, cu tragerile de timp din prelungiri. Da, sunt de acord. Insa, ca idee generala, trebuie MICSORATA puterea de decizie a unui singur om.

In cel de-al doilea caz a fost vorba de un offside semnalizat aiurea. Un banal offside a privat, insa, o echipa nu foarte mare, precum Bosnia, de marcarea unui gol. Ambele echipe, Bosnia si Nigeria, sunt echipe de moral. Daca Bosnia marca era cu totul alt meci. Per total, citind caseta meciului si vazand meciul, se poate spune ca Nigeria a meritat victoria. Daca se valida acel gol era, insa, alt meci. Ce este de facut? Pai exact ce s-a facut si in cazul golurilor: tehnologie video. Mie imi pare ca FIFA introduce aceasta tehnologie treptat. Doreste sa vada impactul ei, treptat, sa se obisnuiasca spectatorii cu ea. Nu vrea, din prima, sa lase totul pe seama tehnologiei.

Strict legat de offside, mi s-a parut dintotdeauna foarte dificil de apreciat cand este si cand nu este offside. Dintotdeauna am compatimit asistentii. Nu este vina lor, este vina celor care-i pun sa fie niste roboti. Echipa Bosniei nu are nicio vina, este o greseala omeneasca (la modul serios vorbind, a fost o faza grea, in viteza), insa trebuie luate masuri pentru viitor. Eu as continua cu offside-urile introducerea tehnologiei video. Ok, penalti-urile si henturile ar trebui sa ramana in sarcina arbitrului central, care sa le judece in dinamica jocului. Insa offside-ul este o chestie foarte greu de apreciat, acolo ochiul uman trebuie ajutat.

Poate multitudinea de greseli de arbitraj va grabi lucrurile. Poate succesul tehnologiei proaspat introduse, ca si succesul spray-ului (la modul serios, este o idee foarte-foarte buna, au disparut complet disputele si tragerile de timp de la loviturile libere), vor grabi si ele lucrurile. La FIFA nu este atat de mult conservatorism pe cat pare.

Legat de arbitri, ca oameni, ramane o dilema personala: daca ei sunt atat de importanti, de ce ei sunt in continuare AMATORI (in sensul ca au loc de munca, arbitrajul fiind facut ca activitate BONUS)? Pe romaneste: cum poate fi afectat un arbitru de o suspendare daca el are, totusi, o sursa de venit pe acea perioada? Ori eliminam, treptat, importanta arbitrilor, ori ii facem profesionisti. Solutia de mijloc de acum mi se pare cel putin ciudata.

Nu inseamna ca daca vom avea tehnologie nu vom mai avea greseli de arbitraj. Vom avea, insa mult mai putine. Oricand un arbitru poate sanctiona cu cartonas rosu o intrare de galben, rupand echilibrul partidei. Partea buna, insa, va fi ca, pe de-o parte, vom lua din presiunea care este exercitatate acum pe umerii arbitrilor si, pe de alta parte, vom elimina una dintre scuzele preferate ale conducatorilor. Arbitrii  vor arbitra un pic mai putin stresati, iar conducatorii isi vor putea analiza mai bine propriile greseli. Iar noi, microbistii, vom discuta mai putin greseli de arbitraj, avand timp sa discutam mai mult despre frumusetea unui gol sau importanta unui sistem tactic. Toata lumea castiga, zic eu. Salutari MICROBISTE tuturor!

One thought on “#CupaMondiala Greseli de arbitraj

  1. Pingback: #CupaMondiala Greseli de arbitrajBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !