#CupaMondiala Fotbalul si cinematografia
Context: Acum vreo 2 saptamani postasem pe facebook o rugaminte adresata distribuitorilor de film, prin care le ceream sa nu suprapuna filmele pe care acestia le aduc cu meciurile de la #CupaMondiala. Unii au luat in ras postarea mea, insa in aceasta perioada filmele au fost putine. Am ratat How to train your dragon 2 (pentru Germania-Portugalia), dar si, saptamana aceasta, Third Person (pentru a-l vedea pe Messi). Altfel, intre 2 meciuri fara miza (ultimele din grupa Argentinei) si Transformers am preferat pelicula lui Michael Bay. Totusi, fotbalul si cinematografia nu s-au contrazis niciodata. Ba dimpotriva, as putea zice…
Atunci cand se fac filme cu teme fotbalistice, lucrurile ies ok. Ne amintim cu placere de seria Goal, deja clasica, insa eu reamintesc si 3 filme ceva mai recente: Nunta in Offside si Febra stadioanelor (vazute la TIFF), dar si filmul lui Kusturica despre Maradona, difuzat zilele trecute pe TVR. Apropo, pe Kusturica il cheama Emir (varianta sarbeasca a numelui EmiL). Asta asa, #CaSaStiti (ca tot e la moda hashtagul asta).
Cand, insa, se intampla INVERS, lucrurile nu mai sunt asa placute. Ce inseamna INVERS? Pai invers inseamna atunci cand meciurile pare ca au un scenariu dinainte stabilit. In Romania se folosea cuvantul teatru. Tin minte un banner al suporterilor Craiovei, pe timpul lui Netoiu, pe care scria Teatrul National Universitatea Craiova.
Eh, eu la mondiale m-am gandit la cinematografie, nu la teatru. Iar echipa care m-a dus cel mai mult cu gandul la asta a fost Brazilia. Iar atacul era cel care ma ducea cu gandul la Hollywood. Acolo conlucrau, cu un succes relativ, celebrii Hulk, Fred si Oscar. Si pe bune de nu se potrivesc perfect ROLURILOR:
1. Fred este cu adevarat din EPOCA DE PIATRA: un atacant primitiv, parca pierdut in spatiu in epoca actuala. Nu are intrari primitive, parand ca in multe situatii nu stie nici macar pe cine sa faulteze. Un jucator deosebit de inutil.
2. Langa el joaca celebrul HULK. E la fel de mare si gras precum personajul din benzile desenate, insa pe teren nu pare sa salveze pe nimeni. De fiecare data cand aud ca joaca in Rusia ma gandesc ca poate, acolo, a avut o misiune extrem de grea de indeplinit. In Brazilia, pe teren, el este in vacanta. Sau poate, cine stie, asteapta sa dejoace vreun atentat cu bomba, fugind de pe teren si salvandu-i pe toti. Pana una-alta, nu pare deloc util fotbalului.
3. Cine le da pase celor 2 personaje? Pai Oscar, bineinteles. Oscar pare mai obisnuit cu mingea, facandu-se util in teren.
Cu cine credeti ca se luptau cei 3 magnifici? Pai cu Zapata. Nu e revolutionarul mexican (jucat de Marlon Brandon), ci un amarat de fundas columbian, ce isi rupe picioarele pentru macaronari de aproape 10 ani.
Iar pentru ca totul sa para CA-N FILME, imi amintesc si de penaltiul inventat din meciul cu Croatia (ala parea, de fapt, un joc pe console, cu un japonez IMPARTIND DREPTATEA in directia dorita de … regizor ), dar si de golul din offside din meciul cu Camerun (in sine acel meci a parut regizat).
Daca ma gandesc si la gestul lui Suarez, as putea spune ca am vazut si un film cu canibali. Ori poate Suarez se transforma, la o anumita ora, intr-o fiara salbatica si apoi redevenea om? Habar n-am …
Nu stiu ce se va intampla in meciul Brazilia – Germania. Nu stiu daca FILMUL va fi o telenovela braziliana, plangacioasa, lunga, dar previzibila, ori va fi un film nemtesc, crud, nemilos, surprinzator si deloc spectaculos.
Concluzia e simpla: fotbalul si cinematografia merg mana-n mana. Cele 2 arte nu se dusmanesc, ci se completeaza. Si, ca un sfat GRATUIT: de ce nu face niciun scenarist vreun film despre actuala #CupaMondiala ? Ar avea de-un serial intreg. Si nici macar nu s-au terminat sferturile! Salutari MICROBISTO-CINEFILE tuturor!
Eu mi-s bagat cu totul in Turul Frantei…