#CupaMondiala euroPA

#CupaMondiala euroPA

Context: la #CupaMondiala din Brazilia multe echipe europene se comporta sub asteptari. Spania este eliminata matematic, Anglia este eliminata matematic, Portugalia n-o duce deloc bine, Grecia n-a dat gol, Italia nu trebuie sa piarda ca sa se califice. Mai sunt destule echipe europene, unele, precum Germania, o duc foarte bine. Totusi, senzatia este ca echipele europene nu o duc prea bine.

Iar senzatia aceasta pleaca de la un adevar: pana acum surprizele cele mai mari au implicat echipele europene. Cele mai mari surprize au fost eliminarea Spaniei (de catre Chile, desi Olanda a invins-o mai clar) si infrangerea Italiei in fata echipei Costa Rica. O alta surpriza a fost egalul Mexicului in fata Braziliei.

E clar: cand sunt implicate echipele europene, surprizele sunt in defavoarea lor. Cel putin pana acum. Care sa fie cauzele? Din punctul meu de vedere sunt 5 mari cauze:

1. Echipele europene sunt supra-evaluate. Cel mai bun fotbal se joaca in Europa, cei mai buni jucatori sunt aici. Cei mai buni antrenori sunt cei europeni, deci cel mai bine stau in teren echipele europene. In plus, cele mai bune ziare sportive sunt cele europene, deci trebuie sa ne luam dupa acestea. Daca zice L’equipe ca Italia si Anglia sunt favoritele grupei, inseamna ca asa este, nu? Iar daca Uruguay-ul avea vreo sansa, avea pentru ca are jucatori in Europa, gen Cavani si Suarez. Sa nu mai zic de Spania, favorita ziaristilor europeni de peste tot: si din Franta, si din Italia, dar si din Romania.

2. Multe echipe europene par neadaptate conditiilor din Brazilia. Si aici ma refer intai si intai la clima. E adevarat, conteaza si pe ce stadion din Brazilia se joaca, pentru ca e o diferenta mare intre Maracana si un stadion facut in mijlocul junglei.

3. Echipele sud-americane, nu doar Brazilia, au avantajul suporterilor de partea lor. Columbia a fost sustinuta de o galerie consistenta, la el si Chile. In mod surprinzator, si Costa Rica a avut o galerie consistenta.

4. Echipele europene mi-au parut, in unele cazuri, foarte ingamfate. Italia, in meciul cu Costa Rica, mi-a parut ca a intrat pe teren cu gandul ca meciul este deja castigat. Si acest lucru a fost generat, partial, tot din cauza punctului 1: au avut impresia ca batand pe Anglia au devenit FAVORITII grupei. In plus, Uruguay pierduse primul meci, asa ca s-au crezut calificati. Au intrat pe teren pentru a se odihni. Iar Spania a intrat pe teren din postura unei duble campioane europene si campioana mondiala in exercitiu. NU a jucat ABSOLUT NIMIC, singurul gol marcandu-l dintr-un penalty usor acordat.

5. In afara de 3 echipe balcanice, jucatorii europeni nu prea au nimic de demonstrat. Desi Anglia a venit cu o trupa de tineri extrem de interesanta, acestia sunt siguri de locul in echipele de club la care joaca. Nu acelasi lucru se poate spune despre jucatorii costa-ricani ori mexicani. Portarul acela minunat, Ochoa, este liber de contract. Va dati seama ca este concentrat 200%, nu? Si deja este dorit de 2 mari echipe din Anglia, Liverpool si Arsenal. La cat de bine a jucat, e clar ca va semna un contract important. Omologul sau din poarta echipei nationale chiliene, Bravo, a semnat deja cu Barcelona.

Nu stiu cate echipe europene vor ajunge in optimi. Portugalia isi poate reveni, Croatia si Bosnia au sanse serioase la calificare, pana si Grecia se poate califica, iar sansele ei nu sunt deloc matematice. Germania si Franta domina grupele din care fac parte. Senzatia generala ramane insa. Apropo, vi se pare intamplator faptul ca europenii au castigat o singura data mondialul in afara Europei, acest lucru intamplandu-se acum 4 ani, in Africa de Sud. In America nu au castigat niciodata europenii, fie ca vorbim de America de Sud, fie ca vorbim de cea centrala ori cea de nord. Tind sa cred ca nici anul acesta nu se va intampla acest lucru.

Articolul #CupaMondiala euroPA este scris in timpul meciului Elvetia – Franta. In acest moment este 2-0 pentru Franta, iar Franta tocmai a ratat un penalty. Joaca insa fotbal si pare clar peste Elvetia. Sunt curios cat de departe va ajunge. UPDATE: Pana sa inchei articolul dadu Franta golul de 3-0. Joaca SUPERB! Salutari MONDIALE tuturor!

 

4 thoughts on “#CupaMondiala euroPA

  1. Mai e ceva: la Mondialul asta, poate mai mult ca oricand, se dovedeste ca jocul din placere si pasiune castiga in fata banului. Jucatori cu salarii imense la echipele de club, pentru Balotelli sau Ronaldo, nu au aratat absolut nimic in fata unor jucatori care se bucura cand intra pe teren 🙂

      1. Corect. Dar nu e neaparat placere, cat nevoia de a demonstra ceva. Balotelli considera ca nu are nimic de demonstrat. El e la Milan si acolo va ramane si sez viitor. Simplu.

  2. Pingback: #CupaMondiala euroPABloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !