#CupaMondiala Antrenor de talie MONDIALA

#CupaMondiala Antrenor de talie MONDIALA

Premise:
– Pana acum am vazut toate meciurile de la aceasta #CupaMondiala;
– Am o favorita a mea, Uruguay, in care insa nu prea mai cred;
– Nu sunt cronicar sportiv, nu scriu CRONICI de meci, din acest motiv nu am scris pana acum decat UN articol despre #CupaMondiala . Voi mai scrie, insa nu foarte des.

Astazi ma voi referi la un aspect uneori ignorat, care mie, insa, mi se pare extrem de important: antrenorul! Oare toate echipele de la aceasta #CupaMondiala au, pe banca, un antrenor de talie MONDIALA?

Raspunsul meu este nu. Si o sa va dau in continuare cateva exemple de ceea ce numesc eu antrenor de talie MONDIALA:

1. Unul dintre antrenorii mei preferati este Louis Van Gaal. Despre el a scris ieri si Ovidiu Ioanitoaia. Nu din acest motiv imi place, ci mi-a placut dintotdeauna. E adevarat, este un tip conflictual, a plecat cam de peste tot cu scandal (in afara de Ajax, cu care jucase 2 finale de UCL), insa a facut treaba cam peste tot. Daca Olanda are vreun atu la aceste mondiale, acel atu este antrenorul ei. Van Gaal, din punctul meu de vedere, va face treaba buna la Manchester United. Sper doar sa fie lasat.
E drept, pe olandezi nu-i inteleg: ei au anuntat atat antrenorul urmatoarei campanii de calificari (Guus Hiddink), dar si cine il va inlocui pe acesta: Danny Blind. Ma rog, nu despre asta este vorba aici.

2. O alta echipa care STA BINE tactic este Italia. In fata Angliei nu a dovedit ca are jucatori mai buni, ci a dovedit ca TACTIC sta mai bine. Italia joaca al dracului de bine, iar prin bine nu inteleg ESTETIC, ci EFICIENT. Prandelli este un antrenor bun, care a reusit sa-si puna in valoare conceptiile, el fiind antrenor si in 2012, cand a pierdut finala in fata Spaniei.
Trebuie sa va exemplific si cu editorial din GSP (scris de Alin Buzarin), ca sa vedeti ca nu-s singurul care gandeste astfel.

3. Nici Scolari nu e antrenor rau, dimpotriva. Daca ar fi sa evoc avantajele Braziliei, le-as spune, fara sa clipesc: statutul de gazda (cu tot ce implica acest lucru) si antrenorul. Intre Neymar si Messi este mai bun Messi. Insa Brazilia lui Neymar are antrenor mai bun. MULT mai bun.

4. Elvetia are, iarasi, un antrenor foarte bun. Ottmar Hitzfeld a antrenat cu succes in Europa, castigand Cupa Campionilor atat cu Dortmund, cat si cu Bayern. Elvetia se bazeaza pe o generatie foarte buna de jucatori (a investit foarte mult in juniori), dar are si un strateg bun pe banca. Si se vede!

5. Si Franta are, dupa mine, un antrenor bun: Didier Deschamps. Specialistii n-o vad printre favorite, lotul nu-i da prea mari sperante, insa spre deosebire de campaniile precedente, de aceasta data are un antrenor bun pe banca. E adevarat, este prea tanar pentru a fi selectioner (dupa mine), dar asupra acestui aspect voi reveni.

6. Ati vazut echipa Costa Ricai? Secretul ei consta intr-un antrenor care reuseste sa-i adune, sa-i motiveze si sa-i faca sa invinga adversari MULT mai buni pe hartie. Antrenorul se numeste Jorge Luis Pinto si este portughez. Da, are si cateva individualitati interesante, nu putem nega asta. Dar in fata Uruguayului a avut INSPIRATIE de pe banca. E foarte important.

7. Fernando Santos, selectionerul Greciei, vi se pare antrenor slab? Grecia n-a jucat nimic la mondiale, insa dupa mine are printre cele mai slabe loturi. Dintre echipele EUROPENE calificate mi se pare, de departe, cea mai slaba echipa. Faptul ca a ajuns acolo este EXCLUSIV meritul antrenorului. Mai mult decat atat nu prea poate obtine.

Celor 7 l-as mai adauga pe Alberto Zacheroni, selectionerul Japoniei. Nu este vina lui ca Japonia a fost invinsa, din punctul meu de vedere si el a scos tot ce putea scoate din acea echipa.

Acum sa va zic si ce antrenori NU imi plac, antrenori care, cred eu, trag in jos echipele pe care le antreneaza:

1. Incep, clar, cu selectionerul Angliei, Roy Hodgson. Este un antrenor experimentat, s-a plimbat mult, dar mie imi pare, in continuare, un antrenor slab. Este, din punctul meu de vedere, mult sub echipa pe care o antreneaza. In meciul cu Italia a fost SURCLASAT de catre omologul sau.

2. Nici selectionerul Spaniei, Vicente del Bosque, nu-mi place. Imi pare doar un bunicut amabil, care isi trimite copiii la joaca. Singurul sau merit parea a fi faptul ca nu a umblat deloc la stil. El aduna jucatorii, ii imbarbata si-i trimitea sa joace ce stiu. Cand a trebuit sa faca ceva, cand a trebuit sa inoveze, si-a aratat limitele. Apropo, in afara de Real si Spania, ce performante notabile a reusit acesta?

3. Si Argentina pare sa fie trasa in jos de selectionerul Alejandro Sabella. Aseara, in meciul contra Bosniei, se observa clar haosul din jocul Argentinei. Are ceva individualitati, valori certe, dar puse atat de haotic in teren.

4. Nici Croatia nu pare a avea antrenor. Niko Kovac este, din punctul meu de vedere, mult prea tanar pentru a fi selectioner.

Pare mai potrivit pentru a fi fotomodel ­čÖé

5. Sunt curios cum va sta in teren, diseara, Portugalia. Despre ei am avut tot timpul impresia ca au jucatori foarte buni, care insa sunt pusi aiurea-n teren. In afara de Scolari nu au prea avut antrenori buni in ultima perioada.

Dintre echipele care NU au evoluat inca, Rusia are un antrenor de talie mondiala: Fabio Capello. De urmarit.

Singurul dubiu pe care-l am este asupra antrenorului Uruguay-ului, Oscar Tabarez. Pare antrenor bun, are o carte de vizita de invidiat, insa Uruguay-ul mi-a parut o echipa a nimanui. Or fi alte cauze, inca sper ca-si vor reveni.

Inchei spunand ca inainte de a ne intreba daca avem echipa de talie mondiala, ar trebui sa ne intrebam daca avem antrenor de talie mondiala. Piturca este un antrenor mediocru, care insa oglindeste perfect fotbalul romanesc actual.

Iar la campionatul mondial va triumfa o echipa cu un antrenor de talie mondiala. Sa vedem care ­čÖé Salutari DE TALIE MONDIALA tuturor!

ps: Poate aveti impresia ca NU are legatura, insa va invit sa observati ceva: la acest campionat mondial majoritatea antrenorilor echipelor de top sunt in varsta si APROAPE TOTI sunt imbracati la costum. Un antrenor de talie mondiala se respecta. Trebuie sa arate ca un MISTER, nu ca un NEA. Cum s-ar potrivi domnul de mai sus in peisaj? Intreb doar …

Comments

comments

5 thoughts on “#CupaMondiala Antrenor de talie MONDIALA

  1. Pingback: Strategia este importantaBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !