Cunoscut printre socioloage

Am scris mult despre Universitatea de Vara la care am participat. Aparent, am scris tot ce se putea scrie. Si totusi nu. Si totusi, ce legatura are Universitatea de vara cu a fi sau nu cunoscut printre socioloage? Pai se pare ca are…

Asa cum ati ghicit, am avut ca si colege si 2 socioloage. Despre ele voi scrie astazi. Le-am intrebat daca pot sa le pun si pozele. Una din ele a spus ca in functie de poza, as avea voie. Cealalta a spus ca nu. Cum nu puteam sa pun doar poza uneia si a celeilalte nu, am decis sa scriu fara poza. Oricum, asa e mai bine din 2 motive:

1. Nu ocup spatiul (limitat) al hostingului.
2. E mai interesant pentru curiosi. „Bai, cine-s tipele astea? le cunosti? ai auzit de ele?”. Parca e mai fun asa, decat sa dau mura-n gura, si poza si nume si tot.

Sa incepem deci. Ajung eu la Predeal luni. Ma cazez si eu (era sa scriu ma Gazez), imi arunc bagajul in camera si ies afara. Vroiam sa-mi cunosc colegul de camera. Si sa mananc (mai mult varianta a II-a decat prima). Mananc eu ceva (adica vreo 3 feluri de mancare) si ma duc cu al meu coleg de camera (despre el un articol distinct) spre hotel. In drum, pe un leagan, doua colege. Le intreb eu de la ce facultate sunt. Nu stiu de ce, dar intuiam ca se cunosc si ca sunt de la aceeasi facultate. Imi spun ele, calme: SOCIOLOGIE. Cica acu’ au intrat la master. Ce master? Pai … sondaje de opinie, marketing si publicitate. Eu eram deja masca de la SOCIOLOGIE. Intrebarea mea, tampa, era de fiecare data: PE BUNEE? Ele nu s-au prins din prima (sau poate n-au dat de inteles). Cum eu am obiceiul sa vorbesc mult (si prost), nu mai stiu ce incep eu sa zic despre mine. Si „destainui” faptul ca-s blogger. In momentul ala amandoua incep sa rada. Si se prind „cu cine au de-a face”. In mod cu totul „surprinzator” stiau de blogul meu. Cel vechi probabil. Care s-a afirmat el intr-un mod special .

Hai sa dau si numele celor 2 colege: Iulia Matache si Georgiana Jantea.

Ce e interesant la cele 2 este ca au fost cele mai retrase. Ele au stat tot timpul impreuna (nu doar ca erau colege de camera, dar la masa, aproape invariabil, ele stateau separate) si nici macar la jocuri nu s-au bagat. Am fost uimit sa vad cum ele au stat SA SE UITE cum noi jucam MAFIA. Nici nu s-au bagat la joc, nici n-au plecat de acolo. Au stat pur si simplu sa se uite.

Stateam sa ma gandesc: oare asa le-o fi educat sociologia? Poate totusi este o alta explicatie. Dupa mine, sunt 2 posibile explicatii:

1. Au chiulit la lectia numita SOCIALIZARE. Sau poate nu le-a fost predata cum trebuie. Avand in vedere ce profa de seminar le-a predat aceasta lectie, explicatia trebuie serios luata in considerare.

2. Avand in vedere ca ele totusi erau prezente, fara sa se implice, cauza poate fi alta. Si anume: ala era scopul lor. Acum vorbesc in termeni sociologi, sper totusi sa ma fac inteles si de catre ceilalti. Una din metodele sociologice de cercetare este OBSERVATIA. Ea este de 2 feluri: participativa si neparticipativa (sau observatie simpla). In cea participativa te implici, devii ca subiectul, intri in pielea lui(de exemplu, observatii participative au facut cei care s-au dus in comunitati izolate, unde au inceput sa se comporte, sa vorbeasca, sa fie exact precum subiectii lor). In cealalta, tu te duci in locul cu pricina, dar te straduiesti sa nu influentezi subiectii.Deloc. Tu ii observi oarecum de la distanta. Ce faceau Iulia si Georgiana parea a fi o observatie neparticipativa ca la carte.

Bine, cele 2 variante nu se exclud. Pot fi ambele, intr-o masura mai mica sau mai mare.

Alte cateva chestii interesante despre ele:

1. Ele (sau numai Georgiana, nu mai stiu exact) au fost colege cu trainarita la o alta scoala de vara. Din pacate pentru ele, nu a fost o chestie cu note. Daca era cu note, sigur ar fi fost avantajate. Iar eu, in calitate de „student misogin”, sigur as fi picat :))

2. Incercam sa aflu informatii despre cele doua. Si mi-am aruncat un ochi asupra articolului despre temele licentioase de la sociologie. Speram si io: hai, ca poate or avea si ele ceva „exotic”. Nimic. Si pentru ca tot intrasem acolo, am acesat link-ul si m-am uitat pe toate temele de licenta. Hai sa vedem ce si cu cine facura ele licenta. Si surpriza: nu gasesc pe IUlia. Georgiana era, cu o tema banala spre plicticoasa, dar nici urma de Iulia. Incurcate-s caile sociologiei…

3.Aflu ca si la facultate sunt la fel de retrase. Nu, retrase nu inseamna nesociabile ori respingatoare. Nici pe departe. Doar ca asa sunt ele: mai retrase. Mai timide. Nu ar veni niciodata la tine sa te intrebe ceva, dar daca le intrebi ori le rogi ceva, sigur te vor ajuta. Oare si la cursurile/seminariile de la facultate aveau aceeasi misiune, de a observa neparticipativ? Nu stiu, doar intreb…

4. Si totusi cele 2 socioloage au socializat foarte mult cu cineva: cu cainele. Sau ma rog, cateaua. Asa s-o invata mai nou la sociologie: socializarea cu animalele e de baza. Habar n-am, PE VREMEA MEA era altfel…

Pe bune, daca eu am fost acolo cel mai „zgomotos”, ele au fost cele mai „discrete”. Oare sociologii sunt facuti pentru a fi musai intr-o extrema?

Uau, peste 900 de cuvinte. Daca imi cerea vreo firma sa scriu atatea pentru ei, sigur nu reuseam. Si-i mai si injuram ca-s pretentiosi :))

Salutari SOCIOLOGICE tuturor si astept comentariile voastre legate de cele 2 socioloage.

ps: Era sa uit, n-am zis partea importanta: cele 2 socioloage sunt de treaba, dragute si par a fi amandoua singure; numerele lor de telefon, mailurile si fb-urile le dau insa doar pe bani 😀

ps2: Le-am avertizat: atentie, veti deveni celebre! Si m-am tinut de cuvant … 😀

Comments

comments

10 thoughts on “Cunoscut printre socioloage

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !