Cunoaste-ti aproapele
Astazi este 15 august, o mare sarbatoare in calendarul crestin. Titlul poate va duce cu gandul la religie si biserica. Va dezamagesc: NU este asa. Acest articol este despre noi, despre concetatenii nostri si despre tara noastra.
Sa va explic, pe scurt, cum sta treaba. Va dau, deci, 5 exemple:
– Un locuitor al orasului Cluj NU a vizitat niciodata Gradina Botanica din propriul oras.
– Un locuitor al Mangaliei nu a vizitat niciodata ruinele cetatii Callatis.
– Un locuitor al Brasovului nu a vizitat niciodata Biserica Neagra si nu s-a urcat niciodata pe Tampa.
– Un locuitor al Sibiului nu a vizitat NICIODATA Muzeul Brukenthal.
– Un locuitor al Bucurestiului nu a vizitat niciodata Muzeul Cotroceni, Muzeul Antipa ori nu a fost niciodata in Parcul Herastrau.
Vi se par exemple absurde? Sunt. Insa sunt cat se poate de reale. Problema este ca astfel de exemple sunt din ce in ce mai intalnite. Nimeni nu te incurajeaza sa cunosti locurile apropiate.
Mi s-a povestit ca pe vremuri, in clasele primare, exista un obiect numit SA NE CUNOASTEM JUDETUL (sau ceva de genul). In judetul meu natal, Olt, se organizau mici excursii cu autocarul prin judet. Nu este Oltul un judet extrem de atractiv din punct de vedere turistic, dar trebuie sa-l cunosti pentru ca e al tau.
Nu e Olt, e Gorj. Am vazut doar Coloana Infinitului, asa ca prezint ce am 🙂Cu scoala, in capitala, am fost O SINGURA DATA la un muzeu: muzeul Tudor Arghezi (de fapt, Casa Memoriala Tudor Arghezi) de pe Strada Martisor. Acolo am vazut cusca lui Zdreanta, celebrul caine al poetului. Casa nu e cine stie ce, e una modesta, dar daca nu m-ar fi dus profa de romana in clasa a X-a n-as fi aflat de el.
In rest nu m-a dus niciun profesor de biologie la Antipa, niciun profesor de istorie la muzeele de istorie (Ca-s mai multe), niciun profesor de limba romana la muzeul literaturii romane. Scoala s-a facut EXCLUSIV din carti, planse si mulaje.
Inainte sa te intrebi ce tara sa mai vizitezi ori pe unde sa mai iesi in weekend, eu zic sa te gandesti daca ai vazut tot ce se putea vedea in orasul tau. Acum cat timp ai fost in Gradina Botanica din Cluj? Acum cat timp ai vizitat vreun muzeu bucurestean? Acum cat timp ai vizitat SI ALTCEVA de pe litoralul romanesc in afara plajelor, carciumilor si cluburilor?
Romania este inegalabila, dar este prost promovata. Iar acest lucru se intampla din cauza celor care nu stiu nici macar locurile natale. Habar n-au ce e langa ei. Poate stiu pe de rost localitatile de pe Litoralul Bulgariei, poate chiar le-au vizitat pe toate, dar cu siguranta nu au vizitat toate localitatile de pe litoralul romanesc.
Cunoaste-ti aproapele si fa-l cunoscut si altora. Intra in aplicatia Inegalabila Romanie si incarca poze (cat mai multe) din orasul tau. Incarca poze din judetul tau, incarca poze din tara ta. Lauda-te celor apropiati cu locurile apropiate tie.
Articolul Cunoaste-ti aproapele este inscris in campania DE CE ESTE ROMANIA INEGALABILA PENTRU TINE?, organizat de Bucovina si EcoRom prin intermediul Blogalinitative. Acesta este al doilea articol inscris in campanie, primul fiind Romania – Inegalabila, completa si ospitaliera. Salutari ROMANESTI tuturor!
ps: Cum nu sunt de acord cu notarea filmelor, nu sunt de acord nici cu topuri tip LOCATIA TA PREFERATA, PEISAJUL TAU PREFERAT etc. Cunoaste-ti aproapele si nu te gandi la topuri. Topurile sunt pentru ziaristi, pentru trafic. Tu gandeste-te unde ti-ai dori sa mergi, ce ai dori sa vezi. Si du-te 🙂
Ti-am zis eu ca in ultimul timp scrii foarte bine. 🙂
Si culmea, ai dreptate, nici eu nu am vizitat Muzeul de Istorie din propriul oras. :))
Noi romanii suntem culmea uneori. 🙂
Dupa ce-l vizitezi sa scrii pe blog despre el.
Momentul acela cand realizezi c-ai vizitat mai des obiective turistice de prin alte locatii decat din orasul in care locuiesti… Am o lista luuunga de #ToDo-uri in sensul asta :))
Pt tine monument de vizitat in Bucuresti este Ambasada Maleziei :))