Cum sunt ca cititor de bloguri?

cititor de bloguri

Cititor de bloguri – iata ce ar trebui sa fie intai si intai un blogger. Un creator de continut, indiferent de natura continutului, ar trebui sa fie intai si intai un CONSUMATOR. Un om de televiziune ar trebui sa se uite la TV, la concurenta ori la alte emisiuni de profil din afara; un vlogger ar trebui sa se uite constant la alte vloguri, la alti vloggeri. Iar un blogger, in mod evident, ar trebui sa citeasca alti bloggeri.

Acum este timpul sa va fac o marturisire. Ma rog, multi deja o stiu, am mai scris-o, sub diverse forme, pe bloguri, insa simt nevoia sa o spun din nou la inceput de 2022: sunt un cititor de bloguri extrem de pretentios. Din acest motiv, am ajuns in punctul in care nu MAI urmaresc nici macar un blog. Nu ca nu CITESC vreun blog, citesc multi, insa nu mai urmaresc. Adica nu mai imi vin feed postarile vreunui blogger.

Pentru ca, de fapt, am ajuns sa citesc doar articole tintite, despre anumite evenimente ori produse, strict cele care ma intereseaza.

De exemplu, daca am fost la avanpremiera filmului X si ma intalnesc cu 5 bloggeri de film acolo, voi intra direct pe blogurile lor, sa vad daca si ce au scris. E drept, multi merg la avanpremiere doar ca sa isi dea check-in, caci de scris nu prea (mai) scriu. Ca cititor de bloguri e un mare regret, sa nu intelegeti ca ii acuz in vreun fel.

Emil Calinescu Cititor de bloguri

In cazul cartilor lucrurile sunt un pic diferite: am terminat de citit cartea X, drept urmare inainte sa ma apuc sa scriu despre ea pe blogul de carte, dau un search pe Google, sa vad ce recenzii s-au scris. Daca pe prima pagina nu dau de bloggerii mei preferati de carte, intru direct pe blogurile lor si dau search dupa numele cartii. Uneori citesc bloggeri care nu-s deloc bine optimizati.

Un alt exemplu este al unui eveniment tip Webstock: sunt curios, dintre cei prezenti acolo, cati scriu. Unii pot scrie si de acasa, in mod evident, asa ca 2-3-4 zile dupa eveniment caut constant dupa hashtagul evenimentului, poate-poate mai dau de vreun articol blogosferic. E drept, uneori dau de un articol scris de cineva pe care nu-l apreciez.

Caz in care, in functie de chef si timp, fie refuz sa-l citesc, fie il citesc din pura curiozitate.

cititor de bloguri Emil Calinescu

Asta seara (ma rog, e aproape 2 noaptea), am reintrat pe cateva bloguri pe care candva le frecventam. Motivele erau diverse: fie abia auzisem de bloguri si bloggeri si, cumva, imi ajunsesera la urechi acele persoane, fie chiar le cunoscusem personal. Rezultatele „experimentului”:

  • Unul nu mai are articole noi din 2018;
  • Altul are articole la fel de seci ca atunci cand il frecventam eu (de ce-l frecvantam? nici eu nu stiu);
  • Altul scrie mai prost ca atunci cand il citeam eu (cum poate cineva sa regreseze in loc sa progreseze la scris? sau poate-s eu mult mai pretentios).

Un caz special este cel al bloggerilor de tech. Aici intru sa vad strict cand ma intereseaza un model anume. Cam vad cand a venit telefonul X in teste, asa ca ma duc tintit la cei in care am incredere, sa vad ce zic despre acel model. Sa nu credeti ca-mi schimb telefonul zilnic; pur si simplu imi place sa fiu informat, imi place sa STIU cum sta treaba cu un telefon. Poate prind o oferta (asta insemnand si ca un amic de-al meu isi da telefonul „mai vechi” pentru a-si lua unul nou) ori poate vine un BlackFriday si trebuie sa stiu ce inseamna pret bun si ce nu…

In final, va sunt dator cu o chestie: DE CE nu mai sunt abonat la niciun blog? Raspunsul este simplu: abonarea presupune INFORMARE. Eu, unul, nu citesc bloguri pentru a ma informa. Pentru informare frecventez site-uri. Bloggerii imi ofera impresii si opinii, in ordinea asta, impresii pe care le citesc atunci cand simt nevoia sa o fac.

Am o tona de newslettere, diverse magazine (care imi spun cand au reduceri) ori site-uri de stiri (nu multe, vreo 2), insa niciun blog. Nu vreau sa imi bipaie telefonul ca sa ma anunte ca bloggerul X a scris un articol. Si daca a scris ce? Daca am chef de el, il citesc eu. Candva.

Sunt cititor de bloguri, respect munca aceasta, efortul de a scrie, insa consider ca trebuie sa am o anumita stare pentru a frecventa bloguri. La un moment dat am citit 20 de articole ale aceluiasi blogger, iar la un alt moment mi-am pierdut 4 ore citind pe putin 30 de bloguri diferite. Este, deci, vorba de stare.

Evident, e vorba si de ce-mi apare in newsfeed-ul de pe Facebook. Imi fac multe articole cu ochiul, deci intru si de acolo.

Nu as putea spune ce fel de cititor de bloguri sunt ori cati sunt ca mine. Eu, insa, ma ghidez dupa mine si dupa cei ca mine, drept urmare pun pret atat pe optimizare (pe publicul venit de pe Google), cat si pe retelele sociale. Nu ma bazez pe abonati nu pentru ca nu i-as respecta, ci pentru ca pur si simplu ei fac ceva ce eu nu fac. Ii consider un bonus, nicidecum ceva pe care m-as putea baza. Fara sa-i jignesc in vreun fel.

Comments

comments

2 thoughts on “Cum sunt ca cititor de bloguri?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !