Cum sa votam la europarlamentare?

Cum sa votam la europarlamentare este un fel de ghid, desi urasc acest termen. Am preferat sa NU scriu nimic in campanie, scriu acum, la sfarsit, FARA a face nimanui campanie in mod explicit.

Asadar, CUM sa votam la europarlamentare? As da 5 indicatii importante:

1. SA VOTAM si nu SA NE FACEM CA VOTAM!
Ce inseamna asta? Simplu: SA NU NE ANULAM VOTUL! D-aia te duci la vot, pentru ca votul tau sa conteze.
Este o aberatie maxima ideea conform careia votul nul ar conta la ceva. In 2009 au fost cele mai multe voturi nule. S-a intamplat ceva d-atunci? Nimic.
Si va mai zic un secret: una dintre metodele de fraudare a votului este dubla-stampilare. Ce presupune? Iei buletinele de vot care nu-ti convin si le mai aplici o stampila. Ele vor deveni nule. Cei care se duc la vot si isi anuleaza votul incurajeaza, practic, aceasta modalitate. Un numar de 2 milioane de voturi anulate vor fi interpretate drept VOTURI DE PROTEST. Cate dintre ele vor fi, insa, voturi ANULATE CU BUNA STIINTA si cate vor fi ANULATE PRIN FRAUDA? Si, apropo, in general sunt anulate voturile partidelor mici ori ale independentilor (adica voturile celor care nu au reprezentanti in sectia de votare). Pe de-o parte, da, impiedici sa figurezi prezent, desi ai absentat. Pe de alta parte m-as bucura ca TOATA lumea ca merge la vot sa isi exprime UN VOT VALABIL, pentru a putea vedea, exact, cate voturi au fost anulate. Mi-e greu sa cred ca in conditii normale 1 milion de oameni ar vota aiurea.

Si argumentul conform caruia partidele mari, din top, ar avea interesul unei prezente scazute, este unul valid. Daca ala va convinge sa mergeti la vot, mergeti pentru a nu iesi exact partidul pe care-l urati.

NU faceti precum doamna 🙂

2. Sa votam IN CUNOSTIINTA DE CAUZA!
Trebuie sa ne informam. Iar aici, fiind europarlamentare, informarea este MULT mai importanta:
– Trebuie sa vedem care este lista de candidati a partidului in cauza.
– Trebuie sa vedem din ce familie politica europeana face parte partidul.
– Trebuie sa vedem ce propuneri a facut.
– Trebuie sa vedem ce au facut europarlamentarii in functie in actuala legislatura.
– Trebuie sa vedem impactul politic pe care-l are votul nostru. Oricat am vrea sa nu fie, votul este EMINAMENTE politic. Votul pentru un partid inseamna nu numai votul unei liste de candidati, ci inseamna si votul POZITIV pentru acel partid. LEGITIMEZI acel partid, cu tot ceea ce presupune acest lucru. De exemplu, votul pentru PSD inseamna LEGITIMAREA guvernarii PSD.

3. Sa votam ROMANESTE.
Plec de la premisa ca am cititori romani, iar ei vor vota romaneste. In mod normal, UDMR NU ar trebui sa faca 5%, pentru ca procentul populatiei maghiare e mai mic. Ei insa se mobilizeaza mai bine si mai mult la vot si procentul lor este umflat.
Iar ideea de a vota cu UDMR-ul in semn de protest mi se pare tembela de-a dreptul. Daca e sa sanctionezi puterile de pana acum, UDMR ar trebui sa fie PRIMUL partid sanctionat, pentru ca din 1996 a fost INCONTINUU la guvernare (fie direct si central, prin ministri, fie doar in teritoriu, prin prefecti, subprefecti si alte functii).

4. Sa fie un vot LOGIC.
Degeaba ne informam daca votam dand cu banul. Ori daca votam pe cel care ne-a dat ulei si zahar. Trebuie sa avem o logica. Nu conteaza care. Putem sa ne gandim la propria noastra meserie. Un singur exemplu dau, pentru ca voi reveni cu un alt articol pe tema asta. Sorin Oprescu este MEDIC si multi medici il voteaza. Stiu pe cineva care-l vota pe Oprescu, fiind doctor, desi nu simpatiza deloc cu PSD-ul. Pentru meseria lui Oprescu era cel mai bun.

5. Sa incerci sa expui si altora LOGICA TA.
Nu trebuie sa expui in mod TALIBAN optiunea ta. Tu doar spui de ce votezi asa. Si de ce tu, ca doctor, votezi cu Oprescu. Nu inseamna ca te bucuri daca ar vota si altii. Doar ca trebuie sa informezi si pe altii. Incearca sa convingi macar 2 persoane din anturajul tau sa-ti urmeze argumentatia si sa voteze ca tine.
Gandeste-te: votul UNEI singure persoane conteaza, insa daca acea persoana a mai convins si pe altii inseamna ca valoreaza mai mult.

Cum sa votam la europarlamentare? Pe scurt: cum ne dicteaza constiinta si logica. Niciun vot nu este, prin definitie, rau. Accept orice optiune politica atat timp cat este argumentata. Despre politica si alegeri am scris anul trecut 2 articole: traseisti vs migratori si Ultimul articol inainte de alegeri. Cum ar trebui sa votam. Cum VOI vota. . Anul asta voi vota asemanator, insa revin cu un articol special dedicat votului meu. Salutari POLITICE tuturor!

9 thoughts on “Cum sa votam la europarlamentare?

    1. Te-as ruga sa argumentezi. Repet: niciun vot nu este, din start, rau, niciun vot nu este eminamente pozitiv. Eu vreau argumentatii.

      Altfel, PNL-ul este pe lista mea de partide pe care le-as putea vota la alegerile astea. NU ii voi vota insa. In 2 ore apare si articolul in care imi voi explica votul. Nu difera cu mult de articolul citat mai sus, unde explicam votul de la alegerile din 2012 🙂

  1. Pingback: Cum sa votam la europarlamentare?Bloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro
  2. Votul nostru nu are absolut nicio valoare, e demonstrat de 24 de ani. Clasa politica este o apa si un pamant, mersul la vot este doar o aparenta ca noi putem decide ceva. Mergi la vot si ce? Iti iei un sut in gura, pentru ca nu exista nicio alternativa. NIMENI LA VOT !

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !