Sa ne intelegem: nu exista un restaurant ideal, un restaurant unde absolut toata lumea va fi super-multumita. In general, fix asta este problema nuntilor: un eveniment unde meniul trebuie sa multumeasca pe toata lumea. Imposibil. Putem, insa, concluziona, ca exista restaurantul potrivit pentru nunta. Potrivit pentru cei 2 miri, pentru invitatii lor, pentru ceea ce vor ei sa faca.
Acum, stabilind acest aspect, trebuie sa luam restaurantele in sens invers. Cand te gandesti la unul anume, trebuie sa te gandesti PENTRU CINE este el restaurantul potrivit pentru nunta. Presupunand, bineinteles, ca vorbim despre un restaurant de la decent in sus, nu vorbim despre cine stie ce bombe cu mancare necomestibila.
Astazi, in urma unei provocari venite in cadrul competitiei Super-Blog 2018, voi vorbi despre Royal Boutique Hotel Poiana Brasov. Pentru cine este el restaurantul ideal pentru nunta. Asadar:
Pentru mirii care provin din colturi diferite ale tarii
Fara sa dau ca exemplu situatii intalnite printre prietenii mei, voi da exemple fictive, didactice. Inchipuiti-va, de exemplu, ca el este din Bucuresti, iar ea este din Cluj. Teoretic, in majoritatea cazurilor, regula este ca se face cununia civila intr-o parte si nunta in cealalta parte. Sa fie impacate ambele familii.
Doar ca, din punctul meu de vedere, solutia este din start gresita. Din punctul meu de vedere, solutia corecta este o locatie neutra. O locatie unde ambele familii sa faca un efort egal de a ajunge. O locatie situata, pe cat posibil, intre cele 2 localitati. Si, de preferat, situata undeva la munca (sau la mare, daca e cazul).
Si, din punctul meu de vedere, decat sa cauti un salon pentru nunta in Brasov, mai bine te duci in Poiana Brasov. Pe langa peisajul mult mai fain, mai este vorba si de usoara izolare, foarte utila.
De ce este foarte utila? Pai din trei motive:
1. Este posibil ca familiile sa nu se fi cunoscut. In afara de nunta propriu zisa, unde se canta, se danseaza, o socializare relaxata, inainte si dupa nunta, este extrem de utila. De bine-venita. Asta presupune, bineinteles, ca hotelul sa fie rezervat IN TOTALITATE nuntasilor, mesenilor, dar si ca nimeni nu va fi cazat in alta parte. Daca intreaga capcitate a salii si a hotelului este de 150 de oameni, atunci 150 de oameni vor fi, in total, la nunta. Fix atatia. Toti nuntasii aici, un pic izolati, in mod ideal fara chef de a se plimba prin Brasov ori prin alte imprejurimi. Sa socializeze, sa se cunoasca. In fond, sunt cu totii, in sens larg, o familie.
Legat strict de hotelul amintit mai sus, Royal Boutique Hotel Poiana Brasov, acesta poate caza maximum 80 de oameni in 29 de camere. E drept, probabil exista optiuni de suplimentare, paturi pliante, sa doarma 3 in pat dublu ori chiar 4 (daca-i vorba despre copii). Dar, la modul general, pentru mine, nunta ideala in acest hotel este nunta cu fix 80 de invitati.
2. O nunta memorabila este o nunta pe care o tii minte si datorita weekendului petrecut acolo. Nu doar petrecerea in sine este relevanta, ci si weekendul per total. Ganditi-va ca sunt persoane in varsta, bunica, matusa ori cine stie cine altcineva, care nu au fost niciodata la Poiana Brasov. Aceste persoane vor tine minte o nunta de genul toata viata.
3. Fara sa va dau nicio sugestie in acest sens, doar va pun sa va ganditi: intr-o astfel de locatie un pic mai izolata, unde ati duce mireasa dupa ce ati furat-o?
Pentru mirii care vor poze memorabile
Stiu, acum problema poate fi rezolvata: te urci in masina, imbracat/a in rochia/costumul de mireasa/mire si te duci la o sedinta foto. Doar fain ar fi sa faci poze misto si cu invitatii, avand in spate peisaje superbe. Drept urmare, hotelurile de la mare si de la munte, la modul general, sunt avantajate aici. Royal Boutique Hotel Poiana Brasov nu face exceptie din acest punct de vedere.
Toamna temperaturile sunt optime
Nu neg: iarna sunt niste peisjae superbe. Unii spun ca rochia de mireasa se asorteaza perfect cu albul zapezii. Posibil, nu neg. Doar ca nu stiu cat de ok e pentru sanatatea miresei sa stea o perioada mai lunga de timp afara pe timp de iarna.
Vara, la fel: e cald peste tot, chiar daca la munte spre seara se lasa un pic de racoare. Se simte racoare, e oricum mai suportabil decat in orase.
Ma gandesc, insa, la lunile septembrie si octombrie, din punctul meu de vedere lunile ideale pentru nunta. Septembrie mai ales, copiii inca nu au inceput scoala, studentii nu-s inca la facultate, poate au mai ramas 2-3 zile de concediu (pentru un weekend ideal, se vine de vineri si se pleaca duminica seara). In aceste luni, in mod ideal, ar trebui sa te imbraci elegant, cu costum si sacou. Eu, unul, nu pot sa ma imbrac astfel de 30 de grade, oricat de elegant mi-as dori sa fiu. Drept urmare, o astfel de locatie de cazare in Poiana Brasov mi se pare ideala pentru caldurosi ca mine.
Live-urile de la nunta – farmecul nuntilor moderne
Ma intreba cineva, acum vreo 2 ani, daca nu mai bine, de ce este important daca restaurantul unde-ti faci nunta are sau nu wi-fi. In fond, te poti lipsi de wi-fi o zi intreaga, nu? Doar nu te duci la nunta sa muncesti.
Ceea ce e corect: trimiterea de emailuri catre clienti in timpul nuntii mi se pare absurda. Chiar daca asta ti-e meseria, asa-ti castigi painea, nu e deloc ok.
Doar ca traim in vremurile actuale, in epoca social-media, in epoca internetului, drept urmare o nunta ideala este o nunta de unde lumea pune in timp real poze. Este o nunta de unde se fac live-uri. Este o nunta pe care o traiesc, impreuna cu nuntasii, si prietenii virtuali ai acestora.
Da, dar exista oferte, cu multi giga la preturi mici. Ceea ce este adevarat, dar tineti minte ca vorbim despre munte. In Bucuresti e posibil sa fie irelevant, am indeajuns de mult trafic, dar la munte s-ar putea sa depind de acea retea wi-fi. Care trebuie sa fie una indeajuns de puternica incat sa mearga decent live-ul meu si a altor 2-3.
Un salon frumos aranjat, mancare gustoasa + un sunet bun
Va ziceam la inceput: aceste aspecte se subinteleg la inceput. Nu faci o nunta la munte doar pentru pentru priveliste. Ca daca-i p-asa, te duci intr-o cabana izolata si pui ambele familii sa gateasca. Asa cum INCA se practica la tara, cand tot satul vine sa ajute la prepararea bucatelor, masa punandu-se, bineinteles, in curte.
Cele 3 chestiuni de mai sus sunt, insa, absolut esentiale. De aranjarea salonului se ocupa, in mod traditional, mireasa. De sunet si de partea tehnica se ocupa, la fel de traditional, mirele. Se fac teste, sa se vada cum se aude, cum se simte sunetul. Iar la mancare sarcinile se impart.
Foarte important cand vorbim de mancare: tortul. Pentru unii, este elementul culinar cel mai important (pentru altele, acesta este sarmaua). Am auzit pe unii spunand: sarmalele au fost doar decente, dar ce tort mirific am mancat! Pentru ca tot urmeaza sa-mi fac blog de mancare, trebuie sa va spun cum ar trebui sa fie tortul: sa fie bun, insiropat, dar nu foarte dulce. Daca nunta este vara, ar trebui sa aiba chestii foarte reci in el, daca nu chiar sa fie in totalitate tort de inghetata (pentru cei indrazneti, care nu tin cont 100% de traditii). Chiar si iarna fiind, nu e recomandat sa dai la final de tot ceva foarte-foarte dulce, mai ales ca unii au cam baut pana atunci. Si vor mai bea si dupa tort.
Legat de sunet, un singur aspect mai subliniez: exista saloane de nunti care se preteaza la DJ, are un pupitru de DJ exact ca-n club, sunetul fiind la inaltime, in timp ce altele se preteaza la muzica live, la lautari ori cantareti de muzica populara. Am asistat si mi s-au povestit diverse combinatii nefericite: un local pregatit pentru DJ, unde muzica live se auzea groaznic (fie orchestra mult peste lautar, fie se auzea distorsionat din cauza calitatii microfoanelor). In sens invers, un salon pregatit exclusiv pentru muzica live, care nu are un pupitru de DJ corespunzator si care reuseste sa scoata dintr-un calculator un sunet atat de bun. Sunt restaurante, foarte multe chiar, potrivite pentru ambele tipuri de nunta (cea cu DJ si cea cu lautari). Trebuie doar intrebat si verificat. Atata tot.
Fix din acest motiv ziceam la inceput: vorbim despre restaurantul potrivit pentru nunta, nicidecum de restaurantul IDEAL. Va las pe voi sa spuneti ce ar trebui sa mai aiba restaurantul ideal, ce facilitati, cum sa arate. Si, daca aveti experienta in asa ceva (fie in ORGANIZAT nunti, fie dac-ati fost la multe nunti, fie daca sunteti deja casatorit), impartasiti-ne din experienta voastra. Eventual, astept sa-mi spuneti unde gresesc.
One thought on “Cum sa-ti alegi restaurantul potrivit pentru nunta?”