Cum sa iti alegi routerul potrivit. Prost vs prost informat.

Cum sa iti alegi routerul potrivit. Prost vs prost informat.

 

 

S-a intamplat vreodata sa intrati intr-un magazin si sa dati de persoane total incompetente? Sa intrebati un lucru si sa vi se dea raspunsul Nu stiu ori, mai grav, sa vi se dea raspunsul gresit?

In cazul IT problema este cu atat mai grava: aici SE VEDE daca te pricepi sau nu. In cazul meu, ma dau drept reper: nu ma pricep aproape deloc la IT, dar nu suport sa intalnesc persoane mai nepricepute decat mine. In plus, chiar daca efectiv nu te pricepi, am pretentia de la tine, ca angajat, sa te informezi. Nu stii exact ce are laptopul X in el, dar macar stii ce ai de vanzare in magazinul tau.

Am patit-o cu laptopul de pe care scriu: am intrebat exact de model intr-un magazin mare de IT, mi s-a spus ca nu are asa ceva (se uita oricum mirat, zici ca vorbeam chineza), apoi am gasit modelul dorit in magazin. Am chemat pe tipul in cauza, i-am aratat laptopul, l-am intrebat ce model e, mi-a citit de pe eticheta, apoi i-am zis ca de modelul asta intrebasem. – De cat timp este in magazin? De curiozitate… – Stati sa ma uit … (dupa 5 minute de cautari intense in sistem) … De doua saptamani.

Din acest motiv, apreciez magazinele IT cu personal specializat. Nu sunt specialist in IT, dar vreau sa cred ca sunt informat. Cum se zice in popor, oi fi io prost, dar prost informat nu-s.

Legat de retele, aici sunt mai in offisde decat la altele. Pentru mine routerul e bun atat timp cat nu am treaba cu el. Daca el trece neobservat, inseamna ca e routerul perfect. Asta inseamna ca nu trebuie sa-l restartez si ca functioneaza la parametri optimi.

opreste-routerul

Cum am luat acest router? Simplu: am intrebat un amic foarte priceput in routere si retele. Omul lucreaza in domeniu, asa ca i-a fost usor sa-mi recomande. Intai imi recomandase un router de 100 de lei. Mi s-a parut prea ieftin. Asa ca am luat unul de 300 de lei.

Partea misto abia acum urmeaza: am primit laude din trei parti. Intai si intai, am stat multa vreme pe un internet de cartier. Din comoditate. Abia la sfarsitul lui 2015 am trecut pe RDS. Cand au venit baietii de la RDS, mi-au laudat routerul: „Nu doar ca duce cel mai bun net al nostru, dar iti spunem ca e mai bun decat routerele noastre”.

Celelalte 2 laude au venit de la 2 amici, carora le recomandasem acest router. Si fix aici voiam sa ajung: cand intrebi pe cineva de un produs, in cazul asta un router wirelles, nu e musai sa intrebi un mega-specialist. Uneori, un amator bine informat ar putea fi mai util. Si vorbesc la modul cel mai serios.

Mai jos va dau si 5 sfaturi, zic eu utile. Asadar, cum sa iti alegi routerul potrivit – sfaturi de la un amator informat:

  • NICIODATA nu lua un router dupa cum arata. Valabil si la laptopuri, ca d-acolo va voi da cele mai bune 2 exemple. Primul: o colega de master avea un laptop Mac. Isi blestema toate zilele cu incompatibilitatile si alte alea. De ce il luase? Simplu: era singurul laptop ALB din magazin. Al doilea exemplu este o prietena, care ma sunase cand era in magazin. Imi zisese ca vrea sa-si ia un laptop la 2.500 de lei. Intru eu calm pe net, vad laptopul in cauza, si ii zic ca la pretul ala poate lua ceva mult mai bun. Nu-mi dadeam seama de ce costa atat. Ii dau 2 exemple de laptopuri, la care ea: Da, ma, da asta e rosu. In secunda urmatoare am vrut sa-i inchid telefonul.
Sursa foto: LoveThisPic.Com
Sursa foto: LoveThisPic.Com
  • Gandeste-te la ce nevoi ai tu. Gandeste-te, de exemplu, cat de mare e casa ta. Gandeste-te ce pereti ai in casa. Gandeste-te cati oameni se vor conecta in acelasi timp la el. Acasa, daca stai singur ori stai doar cu partenerul/partenera, s-ar putea sa nu ai nevoie de un router puternic. Dar daca e vorba de un hotel, de o pensiune, de un loc public, s-ar putea sa vezi ca ai nevoie de un router mai bun. Trebuie sa te gandesti si la alte functii, daca si cand le vei folosi. De exemplu, USB 3G (pentru a conecta un stick de net). Cunosc persoane care si-au luat router cu asa ceva, dar, ghiciti ce? Nu au stick de net. Felicitari, ce pot sa zic …
  • Gandeste-te CAT TIMP vrei sa tii acel router. In general, routerul te tine mai mult decat un telefon, dar nu te gandi ca-l tii toata viata. Totusi, sunt persoane care stiu ca se vor muta si-si iau router pentru o perioada scurta: 6 luni ori 1 an. Teoretic, e usor de mutat, nu cantareste mult. Practic, daca muti si aia, si cealalta, s-ar putea sa constati ca faci eforturi prea mari. S-ar putea putea sa fie mai bine sa iei un router ieftin, de firma modesta, care sa te tina fix 1 an. Sa nu te intereseze durabilitatea lui. Teoretic, orice produs NOU functioneaza foarte bine la inceput. Cat timp functioneaza bine, asta depinde …
  • Nu te lua dupa statistici. Statisticile, in general, mint. Daca vezi statisticile privitoare la routerele din Romania, s-ar putea sa constati ca un anumit model este cel mai utilizat nu pentru ca romanii s-ar ingesui sa-l cumpere, ci pentru ca acela este modelul pe care-l da firma X de internet. Ma rog, unul sau mai multe modele. Inseamna neaparat ca acela este cel mai bun? Nici pe departe. Dupa cum v-am zis, routerul MEU de acasa este mai bun decat ce da RDS, neinsemnand ca doar RDS da internet bun in Romania.
  • Nu pleca niciodata de la premisa ca singura marca pe care trebuie s-o iei este marca de care ai auzit tu. Teapa asta este des intalnita. Va dau intai exemplul aerelor conditionate. Acolo se arunca lumea sa cumpere Samsung ori LG, apoi se plang ca nu sunt atat de bune. Nu am avut, nu cunosc, insa pot GARANTA ca exista cel putin 5 alte branduri MULT mai bune de aer conditionat. Ideea este urmatoarea: exista, in orice domeniu, BRANDURI SPECIFICE. Branduri specifice routerelor. Aici intalnim ASUS, de care am auzit cu totii. Nu inseamna ca ASUS face routere proaste, inseamna doar ca NU trebuie plecat de la premisa ca ASUS este singurul brand care trebuie cumparat. La fel stau lucrurile si cand vorbim despre niste amarate de cabluri HDMI (amarate in ghilimele, nici aici lucrurile nu-s atat de simple precum par la prima vedere).

citate-router

V-am vorbit despre magazinele offline si despre cat de importanti sunt angajatii lor, insa trebuie sa stiti ca la fel stau lucrurile si-n cazul magazinelor online. Va dau exemplu Conectica, magazin ce serbeaza anul acesta 10 ani de existenta. Pentru a sarbatori, au in perioada 15-30 octombrie Saptamanile Retelisticii.

saptamanile-retelisticii

Acum, sa va zic ce-mi place la acest site: pe langa faptul ca este bine organizat, mai au si sectiunea de blog, foarte utila. Adica nu e doar un magazin online care vinde, ci este si un site care educa si informeaza. V-am zis deja ca imi place sa fiu o persoana informata.

Asadar, dupa ce ai citit articolul Cum sa-ti alegi routerul potrivit pot spune ca esti o persoana mai informata. Atentie: articolul este adresat celor care nu se pricep (aka se pricep mai putin decat mine). Daca va pricepeti la routere e simplu: nu aveti nevoie de sfaturile mele. Ideea e valabila oricand: aveti nevoie de sfaturile unuia care stie MAI MULTE, nu MAI PUTINE decat voi.

Cred ca stiti deja ca trebuie sa va puneti parola la router, nu? :)
Cred ca stiti deja ca trebuie sa va puneti parola la router, nu? 🙂

In final, o precizare: articolul Cum sa iti alegi routerul potrivit. Prost vs prost informat. este inscris in competitia Super-Blog 2016. Salutari CONECTATE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Cum sa iti alegi routerul potrivit. Prost vs prost informat.

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 7. Fii expert în rețelistică și conectică!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !