Cum reactionez cand aud de o noua retea de socializare de care nu auzisem. BeReal.

Noua Retea de socializare BeReal

BeReal este o noua retea de socializare de care am auzit pentru prima oara la Webstock 2022. Dintre bloggeri, vad ca Marius Sescu a scris despre ea cu 3 zile inainte de conferinta. Ma rog, dintre bloggerii pe care-i urmaresc eu.

Pe scurt, de cand deschizi aplicatia ai fix 2 minute sa postezi ce e in fata ta. Fara filtre, fara alte briz-briz-uri. Este un fel de intoarcere la origini, esti tu autentic, nu o imagine idealizata a ta. Se pare ca domnul Mark, prin intermediul Instagram, doreste sa copieze BeReal, sa INCORPOREZE functia aceasta.

Insa nu despre BeReal vreau sa va vorbesc, desi unul dintre scopurile secundare ale articolului era si acesta: sa va informez in legatura cu aceasta aplicatie. Daca v-am facut curiosi, cautati mai multe pe Google.

Voiam sa scriu despre atitudinea mea legata de o noua retea de socializare: una lipsita de entuziasm. Aproape ca ma deranjeaza ca a mai aparut ceva. Ma ingrozeste ideea ca acel ceva ar putea avea succes, drept urmare as putea fi obligat sa apar si acolo. Ma rog, obligat cu sau fara ghilimele.

Problema este ca nu-mi dau seama cum ar trebui sa INTERPRETEZ aceasta atitudine. Pe de-o parte, este o dovada ca am imbatranit, entuziasmul fiind specific tineretii. Daca nu mai am entuziasm, nu mai sunt tanar. In suflet, evident, caci varsta efectiva nu iarta pe nimeni.

Pe de alta parte, poate fi o dovada de maturizare.

Legat de asta, un amic bun de-al meu, un pic mai in varsta decat mine, imi tot spune ca-s naiv si imatur pentru ca prefer sa ma dau cu capul de prag. Prefer sa merg intr-un loc pentru a vedea daca imi place sau nu, in loc sa analizez rational si sa spun dinainte daca imi va placea.

Era vorba despre festivalurile muzicale, Untold, Electric Castle si altele, unde am zis ca ma voi duce o SINGURA data. Sunt curios, vreau sa analizez, sa fac ceea ce sociologii numesc „observatie participativa”. Poate-mi place, nu zic nu.

Revenind la ideea de baza, eu am avut mult timp impresia ca am trait o viata prea cuminte, ca nu am testat foarte multe chestii, ca nu am avut atat de multe experiente. De la un timp, insa, am impresia contrara: ca testez prea multe chestii si ca, de fapt, imi pierd prea mult timp cu ele. Pierd prea mult timp testand, ratand esentialul.

Ca sa dau un exemplu dintr-o zona draga mie, de food, cand merg intr-un oras in care am mai fost oscilez tot timpul: sa testez un restaurant nou, fie proaspat deschis, fie nou doar pentru mine, ca n-am mai fost acolo, sau sa merg la sigur, in restaurantele unde am mai fost si unde stiu ca voi aprecia mancarea? Fiind gurmand, nu ma duc niciodata sa traiesc doar cu biscuiti sau covrigi, asa cum ne indemna candva un profesor de la sociologie. Nu sunt genul.

Ideal este sa existe un echilibru intre ce e nou si ce e deja stiut. Echilibru nu inseamna strict egalitate, ca-n cazul restaurantelor, ci inseamna sa mai triez din experientele pe care vreau sa le testez. Nu zic ca-ti dai seama intotdeauna daca-ti va placea ceva, dar nitica informare si cugetare inainte nu cred ca strica.

Revenind la ideea din titlu, atunci cand apare o noua retea de socializare nu sunt disperat sa o testez, sa o incerc, pentru ca-s multumit de actualele. La un moment dat eram revoltat pe Facebook, pe CENZURA de aici, insa mi-am dat seama ca din cauza utilizatorilor nu as putea renunta la aceasta retea. Daca ma duc pe MeWe sau Parler vorbesc singur. Si nu asta e ideea.

Altfel spus, o noua retea de socializare inseamna fie renuntarea la una dintre actualele, fie alocarea unui timp distinct, pe care acum nu-l am. As putea, totusi, sa renunt la o parte din timpul alocat Facebook: sa imi propun sa am o postare pe zi pe Facebook, una pe Instagram, una pe TikTok, una pe BeReal, una pe Twitter. Nu stiu daca ar fi o idee buna, dar e o solutie.

Nu pot sa inchei fara sa spun ca aceasta atitudine a mea legata de o noua retea de socializare ma face sa ma gandesc la altceva: cat de repede imi schimb parerile. Acum gandesc asa, insa acum 1 an parerea mea era RADICAL diferita. Lumea se schimba rapid, la fel de rapid ma schimb si eu. Dar despre asta intr-un articol viitor. ­čÖé

3 thoughts on “Cum reactionez cand aud de o noua retea de socializare de care nu auzisem. BeReal.

  1. Dar despre substack, ce parere ai? Nu e retea de socializare, dar e un fel de retea / platforma de bloggeri. Nu stiu daca ai scris despre asta ca sunt pe tableta si nu vad buton de search. Dar as fi curioasa sa stiu ce parere ai despre substack.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !