Eu nu ii inteleg pe cei care considera ca magazinele online se razboiesc cu cele offline. Adica i-as intelege daca ar fi detinatorii unor astfel de magazine. Altfel, cumparatorul ar trebui sa se bucure ca exista concurenta si ar trebui sa profite la maximum de ambele tipuri de magazine. Eu va voi arata in continuare cum actionez eu, cum ma folosesc eu de ele. Si va voi spune unde intra in aceasta ecuatie si agregatoarele, dar si pietele virtuale, acele site-uri tip marketplace.
Asadar, pana la aparitia telefoanelor inteligente, parcursul era asa: eu cautam acasa pe laptop ce voiam sa cumpar, imi faceam o lista (pe care de obicei o scriam pe o foaie de hartie, ma rog, scriam pe laptop, printam, scriu urat de mana si evit cat pot sa fac asta) si mergeam cu ea in magazinele offline. Acolo voiam sa vad personal, sa testez produsele in cauza. Apoi ma intorceam acasa si dadeam comanda din magazinul care avea produsul preferat mai ieftin. Evident ca este important si ce fel de produse tintesc.
Acum, de cand am smartphone in buzunar, traseul este invers si mult simplificat. Ma duc in magazinele offline sa vad produsele, apoi ma uit instant sa vad unde le gasesc mai ieftin. Si pentru ca exista site-urile tip agregator, acolo le caut prima data, ca sa nu trebuiasca sa caut produsul pe 6-7 site-uri distincte.
Evident ca e foarte important si ce anume caut. De pilda, atunci cand caut laptopuri, tablete sau telefoane nu este neaparat relevant sa vad dinainte produsul. Pot cumpara un telefon strict dupa specificatii ori dupa review-uri. La fel o tableta sau un laptop. Sa nu mai zic de accesoriile pentru telefoane sau tablete: nu e musai sa vad husa de telefon. De altfel, nici in magazinul offline nu o pot pipai, o vad doar ambalata.
In cazul unui televizor, insa, este absolut necesara vizitarea unui magazin offline. Eu vreau sa vad televizorul, sa-i testez contrastul, sa ma uit un pic la el. Altfel nu-l pot comanda. Evident ca ma uit si pe review-uri, pe ce zic altii despre el.
Eh, acum vine partea interesanta, partea legata de site-urile tip marketplace. Spre deosebire de magazinele normale, clasice, aici ai preturi variabile si nici marfa nu este dinainte cunoscuta. Doar ca decizia de cumparare este influentata de celelalte magazine. De pilda, atunci cand vezi un laptop second-hand la oferta, trebuie sa stii cam cat costa unul nou si, mai ales, trebuie sa fi butonat cateva laptopuri ale brandului in cauza.
De pe site-ul tip marketplace Negociat.ro, unul dintre cele mai interesante de acest gen, poti negocia pretul in cazul unei comanzi mai mari (de preferat minimum 10 bucati). Pentru persoanele fizice e aparent inutil, nu vrea nimeni sa cumpere pentru uz propriu zece laptopuri deodata (ori zece televizoare), insa in cazul firmelor este ceva extrem de util. Bine, nu este util in cazul electronicelor si electrocasnicelor, insa ganditi-va ca exista lucruri la care si o persoana fizica poate negocia (de pilda, haine, carti ori obiecte de decoratiuni, lucruri pe care le iei in numar mai mare, comenzi putine care contin mai multe lucruri).
Ca sa simplificam, exista 4 tipuri de magazine care ne ajuta sa luam cea mai buna decizie: magazinele fizice, unde putem vedea produsul; magazinele online, unde putem vedea ce produse se incadreaza in bugetul nostru; magazinele tip agregator, unde vedem cele mai ieftine magazine; si magazinele tip marketplace, unde putem face afaceri cu produsele second-hand, fie cumparand unul la un super-pret, fie vanzand un produs de care nu mai avem nevoie.
Iar daca vreti sa spuneti ca nu va folositi de magazinele online, ca tot offline faceti cumparaturile, sa stiti ca preturile sunt influentate, nu-si permite un magazin offline mare sa vanda mult mai scump decat unul online. Deci magazinele online va influenteaza chiar daca nu le frecventati. Si o fac in bine din punctul meu de vedere.
Articolul Cum ma folosesc eu atat de magazinele online, cat si de cele offline este inscris in competitia Spring Super-Blog 2021, fiind scris pentru sponsorul Negociat.ro.
One thought on “Cum ma folosesc eu atat de magazinele online, cat si de cele offline”